Porin piirtäjät – rakennussuunnittelun taitokaksikko jätti Poriin sata vuotta sitten jäljen, joka näkyy yhä
Porin Rosenlew-museossa avautuu 18. lokakuuta näyttely Porin piirtäjät - Arthur Fagerholm ja Torkel Nordman. Se kertoo 1900-luvun alkupuolella Porissa vaikuttaneista Arthur Fagerholmista (1871–1917) ja Torkel Nordmanista (1878–1949). Heidän perustamansa arkkitehtitoimiston töitä näkyy kaupungissa edelleen. Tämän päivän käytössä ovat yhä muun muassa Mäntyluodon hotelli, Kirjurinluodon kesäravintola ja Kristallipalatsi Reposaaressa.
Konepajan konttorin piirustukset 1916.
Satakunnan Museon kokoelmat
Rakennusmestari Fagerholm ja arkkitehti Nordman loivat yhdessä ja erikseen ison osan porilaista teollisuusarkkitehtuuria erityisesti Aittaluodon ja Isonsannan teollisuusalueille. Suunnittelijoiden vaikutus näkyy myös muualla maakunnassa. Esimerkiksi Kauttuan paperitehdas (1908) oli arkkitehtitoimisto Fagerholm & Nordmanin ensimmäisiä töitä.
– Vaikka teollisuusrakentaminen on se, mihin nämä miehet yleensä yhdistetään, heidän repertuaarinsa oli laaja. Se ulottui huvila-alueille, asuinrakennuksiin, liikerakennuksiin ja jopa kioskeihin. Heidän suunnittelemansa rakennukset ovat edelleen arvokkaita ja tunnettuja maamerkkejä Porin kaupunkikuvassa, toteaa Satakunnan Museon rakennustutkija Olli Joukio.
Kirjurinluodon ravintola 2024.
Tina Nyman
Kirjurinluodon ravintola piirustus 1910.
Satakunnan museon kokoelmat
Paitsi rakennetun ympäristön luojina, he toimivat aktiivisesti erilaisissa toimikunnissa ja yhdistyksissä. Näistä pitkäikäisimpiä ja edelleen olemassa olevia ovat BSF-pursiseura ja Porin Taide- ja taideteollisuusyhdistys. Näyttelyyn kootut miesten ansioluettelot ovatkin runsaudessaan hengästyttävää luettavaa.
Porin kaupungin rakennusmestarina vuodesta 1894 toiminut Arthur Fagerholm oli purjehduksen ja uinnin suuri ystävä, piirsi ja maalasi, opetti piirustusta ja johti Porin siltaosakeyhtiötä, sekä toimi lukuisissa yhdistyksissä. Fagerholm ehti hämmästyttävän paljon, vaikka hänen elämänsä päättyi vain 46-vuotiaana.
Nordman, jonka elämä ja ura sai kestää pidempään, oli mukana todella monessa. Kuorolaulua, mandoliininsoittoa ja nikkarointia harrastanut tuottelias arkkitehti muun muassa auttoi taidemaalari Akseli Gallen-Kallelaa Juséliuksen mausoleumin freskojen maalauksessa, kaveerasi säveltäjä Jean Sibeliuksen kanssa ja joutui pakenemaan punakaartia sisällissodan aikana Luvian saaristoon.
Mäntyluodon hotelli 2024.
Tina Nyman
Mäntyluodon hotelli, piirustus 1915.
Satakunnan Museon kokoelmat
Näyttely perehdyttää museokävijät Fagerholmin ja Nordmanin elämään ja tuotantoon. Esillä on runsas alkuperäisten rakennuspiirustusten ja valokuvien kavalkadi. Museon näyttelyryhmä on saanut yhteydet myös suunnittelijoiden jälkipolviin, joilta on saatu arvokasta aineistoa lainaksi. Näyttelyn kokonaisuus herättelee huomaamaan, miten tämä taiteellisesti lahjakas kaksikko on vaikuttanut ja jättänyt jälkensä nykyiseenkin kaupunkiin, vaikka heidän aktiiviajoistaan on kulunut vuosisata. Perintö elää niissä rakennuksissa, joita on ymmärretty vaalia tärkeänä osana paikallista kulttuuria.
Näyttelyyn liittyvä luentosarja “Rikas, rakas teollisuusarkkitehtuuri” alkaa 28. lokakuuta. Aiheeseen johdattaa Satakunnan Museon rakennustutkija Olli Joukio otsikolla “Arkkitehtitoimisto Fagerholm & Nordman Pori-kuvan keskeisinä vaikuttajina”. Toinen luento on tulossa 18. marraskuuta, jolloin maisema-arkkitehti Rolf Aution aiheena on “Maisema-arkkitehtuurin keinot käytöstä poistuneelle teollisuusympäristölle”. Luentosarja jatkuu vuoden 2025 puolella. Luennot ovat kaikille avoimia, ja niihin on vapaa pääsy. Luennot pidetään Rosenlew-museossa ja ne striimataan ja tallennetaan Satakunnan Museon YouTube-kanavalle.
Näyttelyä on tukenut Svenska Kulturfonden i Björneborg. Luentosarjan järjestelyissä ovat olleet mukana Porin seudun kansalaisopisto ja Satakunnan Museon ystävät ry.
Porin piirtäjä Arthur Fagerholm.
Kuva: John Englund/Satakunnan Museon kokoelmat
Porin piirtäjä Torkel Nordman.
Kuva: John Englund/Satakunnan Museon kokoelmat