Tarkka näkö nukkumalla – tiesitkö, että on olemassa yölinssit?
Yölinssit vapauttavat käyttäjänsä päivisin silmälasien ja piilolinssien käytöstä.
Tuija Saarinen
Piilolinssit aamulla silmiin ja illalla nukkumaan mennessä pois: tuttua kaikille piilolinssien käyttäjille. Entä jos marssijärjestys olisikin toinen? Mitä jos voisitkin pitää piilolinssejä yöllä nukkuessasi, ottaa ne pois aamulla herätessäsi ja nähdä tarkasti koko päivän?
Kyse ei ole mistään tulevaisuuden teknologiasta, vaan jo käytössä olevasta menetelmästä. Raumalla toimii yksi Suomen harvoista näitä niin kutsuttuja ortokeratologisia linssejä sovittavista optikkoliikkeistä.
– Ortokeratologisia linssejä eli yölinssejä on ollut markkinoilla jo yli 20 vuoden ajan, ja itse toimintamekanismi kehitettiin jo yli 60 vuotta sitten, joten ihan uusi keksintö ne eivät ole. Teknologia on kuitenkin vasta viime vuosina kehittynyt niin, että yölinssien sovittaminen on muuttunut helpommaksi. Meillä niitä on sovitettu pari vuotta, kertoo optometristi Pekka Palmu Silmäoptikot Palmulta.
Yölinssit on tarkoitettu likinäköisyyden ja hajataittoisuuden korjaamiseen. Ne toimivat ihanteellisesti jopa vahvuuteen ‒6 asti. Kaukotaitteisille eli pluskorjausta tarvitseville yölinssit eivät sovellu.
Nukkuessa yölinssit muovaavat sarveiskalvon ulointa kerrosta, ja kun aamulla ottaa ne pois, näkee tarkasti ilman silmälaseja tai piilolinssejä koko päivän. Vaikutus kestää vähintään 16 tuntia. Prosessi on palautuva, eli kun yölinssien käytön lopettaa, sarveiskalvo palautuu vähitellen alkuperäiseen muotoonsa.
– Nuorilla, joilla solut joustavat enemmän, vaikutus voi olla kaksikin vuorokautta.
Yölinsseillä voidaan myös merkittävästi jarruttaa likinäköisyyden kehitystä nuorilla. Näkövirhe on niitä käyttävällä aikuisena jopa 50 prosenttia pienempi kuin silmälaseja tai tavallisia piilolinssejä käyttävällä.
Linssit valmistetaan yksilöllisesti tarkkojen mittojen mukaan.
– Sarveiskalvon muoto ja kaarevuus mitataan mikrometrin tarkkuudella ja data lähetetään Tanskaan, jossa linssit valmistetaan.
Palmu suosittelee yölinssejä kaikille, jotka syystä tai toisesta haluavat eroon silmälaseista tai tavallisista piilolinsseistä.
– Esimerkiksi paljon liikkuville ja kuivasilmäisyydestä kärsiville yölinssit voivat olla hyvä vaihtoehto. Kuivasilmäisille tavalliset piilolinssit eivät välttämättä sovi. Yölinssit voivat olla riskitön vaihtoehto myös laserleikkaukselle. Olen myös suositellut yölinssejä likinäköisille nuorille, joilla on suvussa likinäköisyyttä ja sen eteneminen on siten todennäköistä.
Yölinssit valmistetaan yksilöllisesti tarkkojen mittojen mukaan.
Palmun saamat kokemukset ovat olleet hyviä.
– Minkäänlaisia tulehduksia ei ole esiintynyt. Ja vaikka yölinssin täytyy sarveiskalvoa oikaistakseen olla kova, se tuntuu silmässä vielä vähemmän kuin tavallinen pehmeä piilolinssi. Syy on se, ettei se kosketa sarveiskalvoa. Sarveiskalvon ja piilolinssin välissä on nestekerros, joka pitää sarveiskalvon kosteana koko yön.
Yölinssit silmissä näkee hyvin, joten sängystä uskaltaa tarvittaessa nousta yölläkin huoletta.
Valtavaa suosiota yölinssit eivät Palmun mukaan ainakaan Raumalla ole vielä saavuttaneet, mikä johtuu varmasti ainakin osittain niiden hinnasta.
– Yölinssit maksavat toistatuhatta euroa vuodessa, kun perussilmälasit kehyksineen saa jo parilla sadalla eurolla, ja kertakäyttöiset piilolinssit maksavat noin 400 euroa vuodessa.
Noin 25 prosenttia suomalaisista on likinäköisiä ja likinäköisyys yleistyy koko ajan. WHO on ennustanut, että vuonna 2050 peräti puolet maailman ihmisistä on miinusnäköisiä.
– Yhtenä merkittävänä syynä ovat älypuhelimet. Yritän aina muistuttaa siitä, että välillä tulisi katsoa kauas. On myös hyvin yleistä, että kun silmä tarkentaa jatkuvasti kännykkään, niin tarkentava lihas menee jumiin. Näitä tapauksia olen nähnyt todella paljon.
Älypuhelin saattaa myös kaataa koko yölinssien käytön, tietää Palmu kokemuksesta.
– Yhdellä nuorella oli yölinssi testattavana puolen vuoden ajan, mutta ongelma oli siinä, että kun ne laittaa silmiin, pitäisi mennä nukkumaan. Hän koki hankalaksi sen, ettei voinut sängyssä enää snäppäillä ja chättäillä.