PÄÄKIRJOITUS: Porista voi ajatella myös myönteisesti, ei vain uniikisti ja todella oudosti
Hymyilevä olympiamitalisti on parempi käyntikortti Porille kuin tokaisu ”Eläks sääki viäl?”.
Porin tunnettuus on valtakunnallisesti nojannut isoihin tapahtumiin, Yyteriin ja Porin Ässiin.
SuomiAreena ja Pori Jazz ovat normaalisti vuosittain valtakunnan tason isoja tapahtumia. Tapahtumat tiedetään ja ne osataan yhdistää Poriin. Ne tekevät Porista mielenkiintoisen paikan, jossa on mukava käydä. Tapahtumat tuovatkin kaupunkiin kymmeniätuhansia ihmisiä heinäkuussa. Kaupallisesti tapahtumat ovat merkittäviä monille yrityksille. Vierailijoille tapahtumaviikko jättää Porista aktiivisen kuvan.
Yyteri on maailmanluokan uimaranta Porissa. Sen ympärille on rakentunut monipuolisia matkailupalveluita. On muun muassa majoituspalveluita, ravintoloita sekä liikunta- ja elämyspalveluita. Yyteri tunnetaan Suomessa laajalti, vaikka ”Haluatko miljonääriksi” –ohjelmassa onneton visailija muutama vuosi sitten sijoittakin Yyterin Kemiin. Valtaosa suomalaisista osaa kuitenkin sijoittaa Yyterin Poriin. Sielläkin on mukava käydä.
Porin Ässätkin on maanlaajuisesti tunnettu porilainen brändi. Joukkue on tunnettu perinteisesti kovasta pelistä ja yrittämisestä. Periksi ei anneta. Vuoden 2013 mestaruutta pidetään vieläkin sankaritarinana vailla vertaa. Sellainen se olikin. Pohjalta ykköseksi. Ässät antaa ihmisille jännitystä ja elämyksiä.
Poriin liitetään myös sanat uniikki ja outo. Negatiivisia asioita on pyritty kääntämään positiivisiksi. Ainakin nykyiset ja entiset porilaiset muistavat viljellä näitä sanoja. Porilaisissa on asennetta, töykeys on hyve ja se kertoo sanojan rehellisyydestä.
Vaikka Porilla on moneen muuhun kaupunkiin verrattuna monia erottavuustekijöitä, eivät kaupungin tunnetuimmat tapahtumat, paikat, urheilujoukkueet tai sanonnat tee Porista vielä täydellistä kaupunkia. Porilta on puuttunut eteenpäin pyrkivän, positiivisen ja nuoren ihmisen kasvot. Pori ollut hieman kasvoton, vaikka onkin ollut rosoinen. Piirteistään huolimatta Porista ei ole välittynyt ensisijaisesti sellaista kuvaa, että kaupunkia olisi mukavaa pohtia tulevana opiskelu- tai asuinkaupunkina. Vaikka kaupungissa on omaleimaisuutta, onko sinne tervetullut?
Tähän kaikkeen piti löytää muutos Tokiosta asti. Olympiamitalisti Matti Mattsson antoi uintisuorituksensa jälkeen sellaisia kommentteja, joista välittyi kuva ihmisestä, jonka on hyvää elää Porissa. Ennen finaalia Mattsson kertoi, kuinka elää unelmaansa, kun kotona on kaksi lasta ja edessä finaalia. Finaalin jälkeen olympiapronssi kaulalla Mattsson kertoi Poriin, että nyt isä tulee kotiin. Mattsson lausunnot kertovat hänen elämästään ja arvoistaan. Mutta se kertoo myös siitä, että Porissa voi elää hyvää arkea ja toteuttaa unelmiaan. Jopa sellaisia, joissa tantereena on koko maailma.
Pyytämättä Mattsson antoi Porille myös sellaiset kasvot, joita kaupunki totisesti tarvitsee. Jalat maassa olevan, myönteisen nuoren ja hyvää arkea Porissa elävän ihmisen mallin. Sellaisen, mikä Porista on puuttunut. Hymyilevä nuorimies on parempi käyntikortti kaupungille kuin tokaisu ”Eläks sääki viäl?”.
Ei kannata ajatella, että niiden ihmisten, joita porilainen huumori ja omalaatuisuus ei kiehdo, ei kannata Poriin tullakaan. Väärin. Pori ja Satakunta tarvitsevat jokaisen tänne tulijan. Tilastot ja ennusteet selittävät miksi. Mattsson antoi luvan monelle ajatella Porista myös myönteisesti, ei vain uniikisti ja todella oudosti.
Kim Huovinlahti
päätoimittaja