Kimmo Ahonen: Teddy Rooseveltin silmälasikotelo
Donald Trump selvisi salamurhayrityksestä. Kuva verentahrimasta Trumpista nyrkki pystyssä USA:n lipun liehuessa – se tullaan näkemään monet kerrat. Lehtikuvasta tuli heti ikoninen. Moni oli jo valmis julistamaan sen presidentinvaalien voittokuvaksi, mutta vaalit ovat vasta marraskuussa.
Yhdysvalloissa kuoli viime vuonna 18 854 ihmistä ampumavälikohtauksissa. Toisin sanoen yli 50 ihmistä per päivä. Pelkästään joukkoampumisissa kuoli 656 ihmistä. Liipaisinsormi on herkässä, liian monella.
Trumpin salamurhayritys on osa poliittisen väkivallan pitkää jatkumoa. Sen juuret ovat nykyistä kahtiajakoa kauempana. Yhdysvaltain historiassa on ollut 46 presidenttiä. Heistä neljä on salamurhattu. Presidentti William McKinley ammuttiin syyskuussa 1901. Varapresidenttinä toiminut Theodore ”Teddy” Roosevelt nousi valtaan. Teddy Roosevelt on Yhdysvaltain historian värikkäimpiä presidenttejä. Monien ristiriitojen mies oli paljon muutakin kuin poliitikko: imperialisti, historioitsija, metsästäjä, luonnonsuojelija, nyrkkeilijä ja runoilija. Tulisieluinen Teddy jakoi mielipiteitä. Presidenttikausiensa (1901–1909) jälkeen hän perusti uuden puolueen ja pyrki uudestaan valtaan.
Roosevelt piti kampanjatilaisuutta Milwaukeessa vuonna 1912. Häntä ammuttiin väkijoukosta. Luoti osui rintaan. Sitä hidasti kuitenkin Rooseveltin teräksinen silmälasikotelo ja paperipinkka, jossa oli hänen 50-sivuinen puheensa. Kokeneena ampujana Roosevelt arvioi, että häneen osunut luoti ei mennyt keuhkoihin asti. Arvio osui oikeaan. Niinpä Teddy piti paita veressä lähes tunnin mittaisen puheen. Hän myös esti väkijoukkoa lynkkaamasta ampujaa. Puheessaan hän kehui olevansa ”hirvisonni”, jota ei yksi luoti pysäytä. Presidentiksi asti hirvisonni ei kuitenkaan enää päässyt. Salamurhayrityksestä selviäminen ei tuonut vaalivoittoa. Hän lähti tutkimusmatkalle Etelä-Amerikkaan ja jatkoi suurriistan metsästystä.
Teddy Rooseveltin hautajaisissa vuonna 1919 silloinen varapresidentti Thomas R. Marshall totesi muistosanoissaan: ”Kuoleman piti viedä Roosevelt nukkumaan, sillä jos hän olisi hereillä, alkaisi tappelu”.
Kimmo Ahonen
Porin yliopistokeskus