Mari Kaunistola: Arjen johtaminen ja hyvä työnantajakuva hyvinvointialueen keskiöön
Uudet hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa ja alku on ollut takkuinen myös Satakunnassa. Monet asiat ovat olleet sekaisin niin luottamushenkilöiden kuin johdonkin osalta, toisaalta potilaat odottavat turhaan takaisinsoittoa, saati saavat lääkäriaikaa. Haasteilta ei vältytä henkilökunnan rekrytoinnissakaan. Pulaa on jo monista eri ammattiryhmien osaajista.
Työhyvinvoinnin tutkimuksissa työntekijät korostavat kuinka työssä viihtyvyyteen vaikuttavat muutkin tekijät kuin palkkaus. Näitä ovat muun muassa riittävät resurssit, mahdollisuus keskittyä tehtäviin, joita toimenkuvaan oikeasti sisältyy sekä hyvä johtaminen. Esimiehellä tulee olla oikeasti aikaa johtaa eikä työpäivä saa koostua pelkästä reagoinnista äkillisiin hätätilanteisiin.
Uudella hyvinvointialueella on useita johtamisportaita. Työntekijä kohtaa kuitenkin yleensä lähiesimiehen, jonka osaaminen on ratkaisevan tärkeää, jotta työpaikalla vallitsee hyvä henki. Hyvä johtaja ei toimi oletusten pohjalta vaan on vuorovaikutuksessa ja kuuntelee työyhteisöään. Kuinka esimies puuttuu esimerkiksi kiusaamiseen, resurssien ja työvuorojen jakamiseen tai tasapuoliseen tiedottamiseen on tärkeää. Jos emme koe, että meitä kohdellaan arvokkaasti, pahoinvointi lisääntyy ja lopulta yksilöt vaihtavat työpaikkaa.
Petteri Orpon hallitusohjelmassa kannustetaan hyvinvointialueita lisäämään sotealan houkuttelevuutta henkilöstön tarpeet huomioivalla ja osallistavalla johtamisella parantamalla työnjakoa ja joustavuutta. Jokainen sosiaali- tai terveydenhuollon työntekijä, joka jää sairauslomalle tai siirtyy muihin tehtäviin esimerkiksi huonon työilmapiirin tai uupumisen vuoksi, on tappio koko yhteiskunnalle. Uudessa hallitusohjelmassa tavoitellaan uupumuksesta ja työpahoinvoinnista johtuvien sairauspoissaolojen puolittamista tulevien viiden vuoden aikana. Hyvään johtamiseen kiinnitetään huomiota päivittämällä valtakunnalliset tavoitteet huomioimaan henkilöstön työhyvinvointi. Myös hoitotyössä toimivien kokemaa eettistä kuormitusta halutaan selvittää entistä paremmin.
Osallistava johtaminen on keskeinen osa hyvinvointialueen johtamisen onnistumista. Työnjaon uudistaminen edellyttää päällekkäisyyksien poistamista ja kokonaisvaltaista työn kehittämistä. Siinä voidaan onnistua vain sillä, että asiakkaita hoitavat ammattilaiset ja muu henkilöstö otetaan mukaan kehittämään toimintaa ja heillä on aito mahdollisuus vaikuttaa työyhteisön arkeen. Keskiöön ja arjen toimivuuteen nousee myös työnantajakuva. Satakunnassa onkin tärkeää panostaa vahvaan työnantajabrändiin. Sillä lisätään myös pitovoimaa organisaatiossa.
Mari Kaunistola
Kansanedustaja (kok.)