Porin talouden piti olla kunnossa valtuustokauden lopussa – toisin kävi
Porin kaupunki on pian syönyt aiempien vuosien kumulatiiviset ylijäämänsä. Kovin suurta huolta se ei näytä päättäjissä aiheuttavan, kun keskustelu Pori Energiasta tarjoaa helpon aiheen kuntavaalien kynnyksellä.
Kuntapolitiikassa loppuvuotta värittää aina seuraavan vuoden talousarvion valmistelu. Ulvilassa, Merikarvialla ja jopa Eurajoellakin kunnanjohtajat ovat ehdottaneet ensi vuodelle tuloveroprosentin korottamista. Ulvilan kaupunginjohtaja Mikko Löfbackan perusteli korotustaan sillä, että mikäli verotukseen ei kosketa, Ulvila tekee ensi vuonna ja jatkossakin alijäämää. Ensi vuoden alijäämä olisi noin 2,4 miljoonaa euroa, mutta tuloveroprosentin nosto yhdellä prosenttiyksiköllä 8,9 prosentista 9,9 prosenttiin tuo laskelman mukaan Ulvilalle vuosittain 2,5 miljoonaa euroa lisää kunnallisverotuottoa. Oman paineensa veronkorotukseen tuovat lisäksi Ulvilan isot, edessä olevat investoinnit.
Porin talousarvioehdotus on ensi vuodelle noin 17 miljoonaa euroa alijäämäinen. Viimeisessä tilinpäätöksessä Porilla oli taseessa ylijäämää noin 50 miljoonaa euroa. Tänä vuonna Pori tekee alijäämää noin 16 miljoonaa euroa. Tällä vauhdilla Porin vanhat ylijäämät on syöty vuoden 2026 aikana. Ensi vuoden talousarviossa on myös vähennetty investointeja merkittävästi. Ensi vuonna ne olisivat 44 miljoonaa euroa, kun ne ovat tänä vuonna 52 miljoonaa euroa ja viime vuonna investoinnit olivat 77 miljoonaa euroa. Porin taloutta rasittaa kovasti valtionosuusjärjestelmä, joka kohtelee Poria epäoikeudenmukaisesti. Porin valtionosuus per asukas on 260 euroa, kun kaikkien kuntien keskiarvo on 703 euroa per asukas. Valitettavasti maan hallitus on venyttänyt uudistusta ja se astunee voimaan vasta vuoden 2027 alusta.
Porissa kaupunginjohtaja ei kuitenkaan ehdota veronkorotuksia. Tämä johtuu valtuustoryhmien tekemästä valtuustosopimuksesta. Siinä puolueet ovat linjanneet, että päättäjät vahvistavat Porin taloutta ensisijaisesti aktiivisella kasvu-, yrittäjyys- ja työllisyyspolitiikalla, eikä veroja lähtökohtaisesti nosteta. Samassa valtuustosopimuksessa on luvattu myös, että Porin kaupungin talous tasapainotetaan suunnitelmallisesti valtuustokauden aikana, eikä kaupungin talous ole alijäämäinen valtuustokauden lopussa. Tähän ei ole päästy ja kovin vähän aihe näyttää juuri nyt valtuutettuja edes huolettavan.
Kim Huovinlahti
Päätoimittaja