Porissa toisen tontille saa rakentaa
Satakunnan Kansa ja Helsingin Sanomat julkaisivat juuri jutun, jossa kerrottiin, kuinka porilaisen Kallion pariskunnan asunto on jäämässä Porin saaristossa suunnitellun sähkönsiirtolinjan alle. Kyseessä olisi Selkämerelle suunniteltujen massiivisten tuulivoimapuistojen tarvitsema uusi sähkölinja. Porin vihreä siirtymä sai jo alkumetreillä valtakunnallista julkisuutta, eikä pelkästään myönteisessä merkityksessä. Päätään nosti esiin myös vanhakantainen teollisuuspolitiikka, jossa luontoa ja paikallisia kiinteistönomistajia ei juuri arvosteta.
Jutussa kerrottiin, kuinka pariskunta oli erityisen pettynyt Porin kaupungin suhtautumiseen. He kokivat kotikaupunkinsa asenteen vähätteleväksi. Porin kaupungin virkamiesjohdon viesti on ollut niin julkisuudessa kuin paikallisten kiinteistönomistajien järjestämässä tilaisuudessakin sama: Pori on teollisuudelle mahdollistava kumppani, haitat hankkeissa koskevat vain muutamia henkilöitä. Todellisuudessa pelkästään suunniteltu sähkölinja Tahkoluodosta Ulvilaan koskee suoraan viittäkymmentä kiinteistöä saaristossa ja noin kahtasataa kiinteistöä Pori kaupungin alueella. Kyse on myös Porin saariston herkästä luonnosta, eläimistä ja alueen virkistyskäytöstä.
Porissa on ollut vauhti päällä saada kaupunkiin uutta vihertävää teollisuutta. Kaavoja on laitettu uusiksi ja yhteistyösopimuksia allekirjoitettu. Kaikessa kiireessä on unohdettu paikalliset. Itä-Suomen yliopisto julkaisi kuin sattumalta viime viikolla tutkimuksen, jossa johtopäätöksenä oli, että paikallinen vastustus saattaa jopa torpata tuulivoimahankkeita. Siksi onkin käsittämätöntä, miten kaupunki on unohtanut paikalliset, kun sillä on niin paljon pelissä.
Kallion pariskunnan haastattelu antoi valtakunnallista julkisuutta hankkeelle ja Porin tavalle toimia. Vihreästä siirtymästä voisi tulla Porille uusi elinkeinomahdollisuus, se voisi parantaa imagoa ja vetovoimaa. Nyt on käymässä niin, että Pori on saamassa mainehaittaa. Kaupunki voisi yhä halutessaan olla aktiivinen osapuoli sähkölinjojen suunnittelussa, niin että saaristo säilyy, kaupungin vetovoima kasvaa ja Poriin tulee investointeja. Nyt tapahtumaketju on saanut aikaan sen, että monet paikalliset ovat kaupungin asenteen vuoksi alkaneet jo vastustaa tuulivoimaakin. Eihän tämän näin pitänyt mennä?
Kirjoittaja omistaa Kolpanlahdella vapaa-ajankiinteistön ja on alueen kiinteistöomistajayhdistyksen hallituksen jäsen.