Kuntabarometri on kunnan ja yrittäjien yhteinen työkalu – Ulvilassa yhteistyö toimii ja sitä halutaan entisestään parantaa
Suomen Yrittäjien joka toinen vuosi toteuttama kuntabarometri käynnistyy taas helmikuussa. Ulvilassa sekä kaupunki että yrittäjät pitävät kyselyn tuloksia hyvänä työkaluna
Jukka Vilponiemi
Valtakunnallisessa kyselyssä kartoitetaan yrittäjien ja kuntien välistä yhteistyötä ja elinkeinopolitiikan tilaa. Ulvilassa toimii tunnetusti Suomen aktiivisimpiin kuuluva yrittäjäyhdistys, jossa on yli 300 jäsentä.
Ulvilan Yrittäjien puheenjohtaja Krista-Carola Mäkinen kehuu kaupungin ja yrittäjäjärjestön tähänastista yhteistyötä. Hän toivoo, että paikalliset yrittäjät vastaisivat kyselyyn ahkerasti.
– Silloin nähdään, millaisia kehittämistarpeita Ulvilan elinkeinopolitiikassa todella on, Mäkinen sanoo.
Kaksi vuotta sitten Ulvila sijoittui Satakunnan kuntien joukossa keskiarvon paremmalle puolelle. Ulvilan kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka odottaa barometrin tuloksia mielenkiinnolla, sillä edellisen kyselyn jälkeen kaupunki on panostanut lisää elinkeinopolitiikkaansa.
– Pidämme kaupungin ja yritysten välistä yhteistyötä isossa arvossa. Kuuntelemme yritysten toiveita tarkasti. Siksi olemme panostaneet siihen sekä henkilö- että talousresursseja, Löfbacka sanoo.
Kaupungin johto on vieraillut ahkerasti yrityksissä, ja yrittäjien ja kaupungin yhteinen elinkeinotiimi kokoontuu säännöllisesti vaihtamaan mielipiteitä.
– Olemme perustaneet myös uuden teknologia- ja teollisuusyritysten yhteistyöelimen, jossa on mukana kymmenkunta alan yritystä, kaupunginjohtaja kertoo.
Viime syksynä Ulvilassa aloitti uusi elinvoimapäällikkö, jonka tehtävänä on muiden muassa pitää yhteyttä yrityksiin.
Elinvoimapäällikkö Heikki Kaplas siirtyi Ulvilan kaupungin palvelukseen Satakunnan Yrittäjien järjestöpäällikön paikalta, ja hän on seurannut kuntabarometrejä nyt molemmin puolin.
– Yhteistyö Ulvilan kaupungin ja yrittäjien välillä on ollut erinomaista pitkään, ja pyrkimys on parantaa sitä edelleen. Erityisesti elinkeinotiimin kautta on saatu aikaan luonnollista vuorovaikutusta, joka on kantanut hyvää hedelmää.
Kaplas pitää kuntabarometriä hyvänä työkaluna elinkeinopolitiikan kehittämisessä, joskaan se ei anna ”tieteellistä totuutta”.
– Yleensä kielteiset tapahtumat kerrotaan nopeasti, mutta myönteiset muutokset saattavat näkyä barometrissä vasta parin vuoden viiveellä.
Hän toivoo joka tapauksessa paljon vastauksia ja odottaa, että myös kunnat ottavat tulokset vakavissaan.
Ulvilalaisen yrittäjän Mikko Lindholmin mukaan kunnan ja yrittäjien yhteistyö on parhaimmillaan keskinäistä sparraamista. Kuva: Jukka Vilponiemi
Ulvilan elinkeinotiimiin kuuluvan rakennusalan yrittäjän Mikko Lindholmin mukaan yrittäjät odottavat kaupungilta ensisijaisesti sujuvaa yhteistyötä.
– Ulvilassa meitä yrittäjiä on kuunneltu mielestäni hyvin. Elinkeinotiimi on hyvä ja toimiva elin.
– Se on tiedotuskanava, jonka avulla yrittäjät tietävät mitä kaupungissa tapahtuu, ja kaupunki taas tietää, mitä yritykset suunnittelevat ja toivovat. Siten pystymme puolin ja toisin sparraamaan toisiamme, Lindholm sanoo.
Hän kokee, että kaupunki on ottanut yrittäjien toiveet vakavasti.
– Esimerkiksi teollisuusalueiden ja liikenneyhteyksien kehittämisessä ja tapahtumien järjestämisessä meitä on kuunneltu. Samoin hankintojen kilpailuttamisessa on noudatettu avoimuutta.
Kuntien tehtävänä on turvata yritysten toimintaedellytyksiä. Mikko Lindholmin mielestä tärkein toimintaedellytys on kaavoituksen sujuminen. Riittävä tonttivaranto on kaiken A ja O. Myös vihreä siirtymä tuo yrityksille uusia mahdollisuuksia, ja kuntien pitää olla siinäkin hereillä. Jotta ei menisi pelkäksi kehumiseksi, Lindholm myöntää, että kaavoituksessa Ulvilassa on parantamisen varaa.
– Kaavoituksen pitäisi olla suoraviivaisempaa. Nyt se on liian hidasta ja kankeaa. Yritys ei voi odottaa vuosia sitä, että sen tarvitsema asemakaava saadaan valmiiksi.
– Toki lait ja määräykset säätelevät kaavoitusta, mutta yritykset haluavat vetää suorempaa linjaa.
Ulvilan Yrittäjät paikallisyhdistysten parhaimmistoa
Paikallisyhdistyksiä palkitaan yrittäjäjärjestössä myös valtakunnallisesti. Ulvilan Yrittäjät pääsi viidettä kertaa peräkkäin paikallisyhdistysfinaaliin omasta kokoluokastaan. Kaksi kertaa upea tunnustus on kannettu Ulvilaan.
Ulvilan Yrittäjiä voi kutsua jo kestomenestyjäksi, niin Satakunnassa kuin valtakunnallisestikin. Tämä titteli ei kuitenkaan tule annettuna, vaan Ulvila löytää joka vuosi jotain uutta, jolla pistää vielä edellistä paremmaksi. Kun ulkopuolelta katsoo, että mitään kehitettävää ei enää voi olla, nostaa Ulvila aina riman hieman ylemmäs.
Tämä kertoo koko hallituksen yhteistyöstä, aktiivisuudesta ja innokkuudesta sekä suurella sydämellä yrittäjyyden eteen tehtävästä työstä. Alati kasvava jäsenmäärä, aktiivisuus jäsenhankinnassa sekä yhteydenpidossa nykyisiin jäseniin sekä mahtava sosiaalisen median näkyvyys nostavat Ulvilan varmasti yhdeksi Suomen kärkipaikallisyhdistyksistä. Uusien toimintamallien kehittäminen sekä järjestön sisällä kunta- ja maakuntarajat ylittävä yhteistyö, ovat tehneet sen, että Ulvilan kädenjälkeä näkyy myös muualla Suomessa.
Ulvilan Yrittäjien ja Ulvilan kaupungin yhteistyö on mutkatonta. Kaupunginjohto onkin aktiivisesti mukana Ulvilan Yrittäjien tapahtumissa ja vastaavasti paikallisyhdistys on vahva osa kaupungin elinkeinotiimiä.