Pääskykunta porhaltaa pienenä – Jämijärven kunnanjohtaja Aku Autio löytää luotsaamastaan kunnasta paljon potentiaalia kehittyä
Koko kylän yhteinen päämäärä vie sitä eteenpäin.
Pieni, niin pinta-alallisesti kuin väestöllisesti, mutta juuri siitä syystä hyvinkin elinvoimainen ja yhteisöllinen. Ja lisäksi vielä lähellä kaikkea, välimatkat ovat suhteellisia.
– Eihän meille ole kuin tunti Tampereelta, tunti Porista, vartti varuskunnasta ja puolisen tuntia junalta. Sijaitsemme sopivasti kaiken keskellä, toteaa Jämijärven kunnanjohtaja Aku Autio.
– Kunnan yritysrakenne on monipuolinen. Meillä on PK-sektorin yrityksiä erilaisilla aloilla, kuten esimerkiksi kunnan suurimmat työllistäjät: logistiikkayritys Wattiway, listayritys Profil-Lista, sähköalan Jatelco ja vuodevaatealan Univisio. Lisäksi meillä on isoja maatiloja ja toisaalta myös pieniä palveluyrityksiä, Jämijärven kunnanjohtaja Aku Autio kertoo.
Myös työllisyys on Jämijärvellä korkea.
– Työllisyys on korkealla, ja meillä on jo pitkään ollut alhainen työttömyysprosentti verrattuna muuhun Satakuntaan.
Pääskykunnan myönteisimpänä asiana Autio mainitsee kunnan ykkössijan seudun kuntien nettomuuttovoitossa.
– Toki väestön määrä vähenee luonnollisista syistä, mutta olen ilolla huomioinut, että kuntaamme on tämän vuoden puolella muuttanut nuorta väkeä, 28-vuotias Autio hymyilee.
– Lisäksi kuntaan on syntynyt väestömäärään ja ikärakenteeseen nähden hyvin lapsia, viime vuonna taisi syntyä kymmenkunta uutta jämijärveläistä ja tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä on syntynyt jo kuusi uutta kuntalaista, mikä on keskimääräistä enemmän verrokkikuntiin verrattuna, Autio kertoo.
Syksyllä alkaa kehittämishanke, jolla jo tapahtumatarjontaa lisätään, kertoo kunnanjohtaja Aku Autio.
Annina Ruokoski
Jämijärvellä on aihetta iloon myös siitä syystä, että kunnan suurin investointi, uusi Pääskyn koulukeskus on ollut nyt vuoden käytössä ja se on osoittanut toimivuutensa. Peruskoulun lisäksi saman katon alla toimii päiväkoti, joten suurin osa kunnan tarjoamista palveluista sijaitsevat saman katon alla.
– Päivisin Pääskyssä opiskellaan ja iltaisin harrastetaan. Esimerkiksi kuntosali on ahkerassa käytössä. Lisäksi saimme valtiolta avustusta, jonka avulla rakennetaan monipuolinen lähiliikuntapaikka kylän keskelle.
Kunnan kautta aikojen suurin investointi, eli uusi koulukeskus vaatii tulevalta syksyltä kuitenkin myös talouden tasapainotusohjelman käynnistämistä.
Suuria investointeja kunnassa ei lähivuosina ole uuden Tuulenpesän alueen ja Jämin perhepuiston kaavaprojekteja lukuun ottamatta.
Paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa kunta on aloittanut yrittäjien aamukahvien järjestämisen.
– Yrittäjien lisäksi kunnan muutkin yhdistykset ovat aktiivisesti mukana kotiseudun kehittämisessä. Kaikki suuremmat ponnistukset tehdään yhteisvoimin.
– Ilman aktiivista yhteisöä ja vahvaa identiteettiä kunta on vain kyltit kunnan rajoilla, Autio kiteyttää.
Yhteisöllisyydestä kertoo se, että kunnan keskusväylän varrelle istutettiin 500 uutta perennaa talkoovoimin. Kunta hoiti konetyöt ja hankki taimet, mutta muuten istutus, kastelu ja kitkentä on tehty talkoilla.
– Yhdessä tekemistä, josta on näkyvää iloa muille.
Tulevana syksynä tavoitteena on aloittaa uusi hanke Jämin tapahtumatoiminnan kehittämiseksi.
– Tapahtumat toimivat eräänlaisina adrenaliinipiikkeinä Jämin yrityselämälle, ne tuovat kerralla paljon kuluttajia mäelle tasaten hiljaisempia ajankohtia. Ja tietenkin ne tuovat uusia ihmisiä tutustumaan mäkeen ja koko kuntaan.
Suurimmaksi kehittämiskohteeksi nousee julkinen liikenne. Kankaanpäähän julkista liikennettä on kouluvuoden aikana hyvin: keskusten välillä kulkee arkisin 9 vuoroa. Ikaalisiin ja sitä kautta Tampereelle yhteydet vaatisivat parannusta, mutta edunvalvontatyö maakuntarajan yli jatkuu.
Missä syötiin?
Lomahotelli Jämi tarjoaa perinteistä kotiruokaa syyskaudella viikonloppuisin. Yrittäjä Arto Uusitalo kertoo, että kesäaikaan lounasta saa myös arkena, mutta lomien loputtua lounastarjonta keskittyy viikonloppuihin, jolloin Jämin harjulla on normiviikkoa enemmän toimintaa ja tapahtumia.
– Toki syys- ja talvikaudella meillä saa lounasaikaan vatsansa täyteen, sillä listalta voi tilata esimerkiksi hampurilaisia, pizzaa ja siipiä. Meillä on myös pieni a´la carte-lista. Toimimme täällä Jämin alueella, joten pääasiassa meillä käy alueella lomailevia tai leireileviä ruokailijoita.
Lounasruokailussa Lomahotellin ravintola tarjoaa ennen kaikkea lähiruokaa.
– Liha tulee omasta kunnasta ja samoin esimerkiksi perunat, hän kertoo.
Syksyllä Lomahotellin Jämi tarjoaa lounasta buffasta ainoastaan viikonloppuisin. Yrittäjä Arto Uusitalo kertoo, että listalta saa lounasta, kuten hampurilaisia tai pizzaa aina ravintolan aukioloaikoina.
Annina Ruokoski
Myös erityisruokavalioihin kiinnitetään huomiota, ja yleensä on tarjolla myös gluteeniton vaihtoehto. Näin oli esimerkiksi jutuntekopäivänä, sillä makaronilaatikkoa oli tarjolla gluteenittomana.
– Viikonloppuisin on kaksi lounasvaihtoehtoa, joista asiakas voi valita. Ruoka tarjoillaan buffasta.
Kesällä lounasta on tarjottu myös viikolla ja listan on laatinut keittiöhenkilökunta yhdessä.
– Tiedämme hyvin, kuinka paljon ja millaista porukkaa alueella on esimerkiksi leireilemässä ja ruokalista suunnitellaan yleensä sen pohjalta. Esimerkiksi tänään alueella on nuoria hiihtoleiriläisiä, joten ruokana on ravitsevaa ja energiapitoista makaronilaatikkoa sekä salaatteja, Uusitalo summaa haastattelupäivänä elokuun alkupuolella.
Uusitalon kanssa Lomahotelli Jämin yrittäjänä toimii Mika Kytölä. Ravintola työllistää yrittäjien kanssa kolme henkilöä.