Porilainen Harri Peltonen aloitti Kankaanpään rautakauppiaana samana päivänä, kun hänen nuorempi lapsensa syntyi
Harri Peltonen kertoo:
"Kauppiaaksi ryhtyminen oli luonnollinen jatkumo pitkään rautakauppauraani. Olen aloittanut armeijan jälkeen rautakaupan varastolla kesätöissä. Kesätöiden jälkeen jäin vielä talveksi ja seuraavana keväänä minut vakinaistettiin. Olen toiminut varastomyyjänä, välillä myynyt keittiöitä, myyntipäällikkönä, ostajana ja talouspäällikkönä. K-kauppiaskoulutuksesta valmistuin vuonna 2019. Alkuperäiseltä koulutukseltani olen taloushallinnon yo-merkonomi. Edelliset kaksi vuotta olen työskennellyt Kauhajoen K-raudassa. Sieltä tarjottiin aikoinaan vastuullista roolia, joka sopi hyvin kehittämään osaamistani kauppiasuraa ajatellen. Kauppias siirtyi juuri Kauhajoelta Seinäjoelle ja Lapualle, mikä on usein luonnollinen urapolku kauppiaille, että siirrytään isompaan yksikköön. Minä tiirailin samoihin aikoihin omaa kauppapaikkaa, ja kun Kankaanpään K-rautaan haettiin kauppiasta, laitoin hakemuksen sisään.
Kankaanpään K-rauta on K-rautojen mittakaavassa pienehkö, mutta meillä on suhteellisen laaja valikoima. Pienessä kaupassa pystymme myös monesti tarjoamaan asiakkaille joustavampaa ja henkilökohtaisempaa palvelua. Kilpailuakin paikkakunnalla on, sillä varmasti jokaiselle tuoteryhmälle löytyy muitakin myyjiä kaupungista. Nykykuluttajalle myös verkko tarjoaa mahdollisuuden vertailla tuotteiden hintoja, joten meidän on oltava luotettavia ja kilpailukykyisiä, riippumatta alueen kilpailutilanteesta. Kankaanpään K-raudassa asiakkaista noin puolet ovat kuluttaja-asiakkaita ja puolet yrityksiä. Pystymme palvelemaan molempia asiakasryhmiä ammattitaidolla.
Pia Niemenmaa, Minna Pukaralammi ja Pirjo Pitkäranta työskentelevät Harri Peltosen luotsaamassa K-raudassa Kankaanpäässä.
Tykkään työskennellä mahdollisimman paljon niin sanotusti salin puolella ja tehdä asiakastyötä. Päällimmäisenä ajatuksena on, että olen siellä, missä tarvitaan. Toki välillä täytyy istahtaa myös konttorin puolelle, mutta en todellakaan halua lukittautua sinne paperitöihin. Haluan tutustua asiakkaisiini ja olla kaupan arjessa mukana. Kankaanpään K-raudassa työskentelee kymmenen työntekijää minun lisäkseni. Heillä kaikilla on pitkä kokemus juuri kankaanpääläisten palvelemisesta.
Liityin yrittäjäyhdistykseen, sillä toistaiseksi vielä porilaisena, toivon pystyväni verkostoitumaan yhdistyksen kautta. Samalla opin tuntemaan kaupunkia ja sen erityispiirteitä. Yrittäjien välinen yhteistyö on tärkeää ja kilpaijoidenkin kanssa sitä pitää rakentaa. Näin saamme yhdessä pidettyä kaupunkilaisten ostosmatkat Poriin tai Tampereelle minimissä. Yrittäjien ja yrittäjäyhdistyksen tehtäviin kuuluu huolehtia koko markkina-alueen elinkeinojen monipuolisuudesta sekä elinvoimasta. Se onnistuu vain yhteistyöllä. Autetaan toisia, kun voidaan, ja toivotaan, että saadaan apua, kun sitä tarvitaan.
Kankaanpää on minulle vielä uusi paikkakunta, mutta pikkuhiljaa opin sitä tuntemaan, asiakastyön, työntekijöiden ja yrittäjäverkostojen avulla. Ajatuksena onkin tulevaisuudessa myös muuttaa alueelle. Perheemme kaksi lasta ovat pieniä, toinen on 2,5-vuotias ja nuorempi reilun kuukauden ikäinen. Omat tukiverkot ovat Porin suunnalla, joten ainakin vielä hetken aikaa, minä kuljen töissä Porista käsin, vaimon hoitaessa lapsia kotona. Myöhemmin, kun lapset vähän kasvavat ja yrittäjyydenkin alkuhässäkkä helpottaa, olemme varmasti suuntautumassa Kankaanpään suuntaan.
Harrastan musiikin ja jääkiekon lisäksi remontointia ja nikkarointia. Porissa remontoimme rintamamiestaloa. Vanhan talon kunnostaminen on hyvää vastapainoa työlle ja sen myös tukee työtäni, näin pystyn antamaan asiakkaille kokemuspohjaista tietoa esimerkiksi tuoteuutuuksista. Kauppiaan ja myyjän työ on jatkuvaa oppimista ja uusien tuotteiden, järjestelmien sekä toimintatapojen opettelua. Sisutustrendienkin kanssa pysyy tässä työssä aallonharjalla. Industriaalinen tyyli on selkeäsi vaihtumassa niin kutsuttuun bohoon, jossa käytetään luonnollisia puupintoja ja rottinkia."
Teksti ja kuvat: Annina Ruokoski