Rakennusalalla eletään epävarmoja aikoja, kun töitä tulee kovalla kilpailulla ja tipoittain
Kovaan kilpailuun ja kustannusten nousuun pitää pystyä vastaamaan.
Porilaisen Rakennus Pitkänen Oy:n toimitusjohtaja Juha Pitkänen on nähnyt alalla monet nousut ja laskut. Omassa yrityksessä kaikki miehet ovat töissä, mutta kalenteri ei ole aivan niin täynnä kuin voisi olla.
Juha Pitkäsen mukaan rakennusfirmoilla menee vaihtelevasti.
– Ne joilla on linjasaneerauksia, on töitä riittänyt, samoin julkisivuremontteja tekevillä. Mutta toimitilamuutokset ovat jäissä. Meillä on töitä valmistumassa, ja uskon kyllä, että niitä tulee lisää, mutta ripotellen ja melko pieniä hommia.
– Jätimme alkuvuonna toistakymmentä tarjousta, yksi saatiin, Juha Pitkänen kuvaa.
Rakennusalan yleisilme on matalapaineinen. Konkurssien määrä kääntyi jyrkkään kasvuun alkuvuonna. Kolmessa kuukaudessa on asetettu yli 150 rakennusliikettä konkurssiin.
– Tilanne on monen asian summa. Inflaatioon ei pieni Suomi pysty juuri vaikuttamaan. Se on iso peikko tällä hetkellä. Kun polttoaineen hinta nousee, se nostaa muita hintoja. Puutavaran hinnat ovat tulleet pikku hiljaa alaspäin, mutta entiselleen ne eivät ole palanneet. Kilpailu on kovaa ja Porissakin on paljon tekijöitä.
"Viritteillä on uusia yhteistyökuvioita PRM-Yhtiöt Oy:n kanssa", Juha Pitkänen sanoo. Porin Veden työmaalla työnjohtajana PRM:n puolelta toimi rakennusinsinööri Viivi Collander.
Heli Kokko
Lisäksi kahden viime vuoden aikana ovat erilaiset piilokulut kasvaneet, samoin byrokratia. Erilaisia avustavia ohjelmia täytyy olla enemmän, kuten kulunvalvontalaitteita, ja vähänkään isommat työmaat pitää ilmoittaa verottajalle. Urakkatiedot on annettava yli 15 000 euron sopimuksista.
Pitkänen ei pidä huonona tällaista reaaliaikaista seuraamista, päinvastoin, kaikki omat kulut pitää olla tarkasti toimitusjohtajan tiedossa, mutta työaikaa ne vievät ja entistä tarkempi saa olla kokonaispotin kanssa. Pitkänen vertaa yritysten tilannetta veneeseen.
– Vene on raskaasti vesillä, ja kun kilpailu on tiukkaa ja jos ja kun tulee yllättäviä kuluja ja veneessä on täysi miehitys, vene hörppää vettä sisäänsä.
Pitkäsen mukaan taas kerran ollaan sellaisessa tilanteessa, että jotkut ovat syöneet pörssinsä tyhjäksi, eli puskurit on monessa yrityksessä käytetty.
Rakennus Pitkästä toimitusjohtaja Pitkänen luonnehtii ”pieneksi keskisuureksi” yritykseksi. Yrityksellä on kaksi hallia Kokemäenjoen pohjoispuolella, ja työntekijöitä on 14 plus Pitkänen itse ja vaimo. Lisäksi tytär on osakkaana yhtiössä.
Työmäärä on pikku hiljaa lisääntynyt. Juha Pitkänen aloitti 2005 toiminimellä yksin timpurina. Vuonna 2007 perustettiin osakeyhtiö, josta kasvu lähti. Tällä hetkellä liikevaihto on kahden miljoonan euron luokkaa.
– Olemme kohtuullisen pieni rakennusalalla – pieni mutta notkea.
Porin Veden työmaalla harjoitellut Isto Salmela valmistuu Sataedusta talonrakentajaksi.
Heli Kokko
Töitä tehdään laidasta laitaan. Viime aikoina on tehty muun muassa erilaisia toimitilamuutoksia, esimerkiksi Puuvillan kauppakeskukseen ja Herttuantorille, jonne on tulossa yrittäjien ja kaupungin toimesta koululaisille yrityskylä. Se valmistuu keväällä ja koululaiset pääsevät sinne ensi syksynä.
Porin kaupungin, YH-Asuntojen, Pori Energian ja Porin Veden kanssa on tehty sopimuksia urakkakohteista, Porin Vedelle yhdessä PRM-Yhtiöt Oy:n kanssa. Kaupunginsairaalan vanhan osan kattotyö tehtiin viime vuonna. Kattohommia on tehty myös eräälle toiselle firmalle.
Myös pienempiä töitä on tehty, kuten yksityisille joitain remontteja ja mökeillä erinäisiä töitä.
Juha Pitkänen on kuluneiden vuosien nousuista ja laskuista tullut siihen johtopäätökseen, että realisti pitää olla eikä voi ottaa liian suuria hommia. Nuorena venyi moneen ja työpäivää pidennettiin, mutta nyt himmataan.
Paljon ei tehdä alihankintahommia, koska ne ovat yleensä vain työurakkaa. Kun mukana ovat tarvikkeet, siinä on porkkanaa saada parempaa tulosta.