Ulvilalainen yritys tuo robotiikkaa helposti kaikkien saataville
Roboost Solution Oy luo digiapureita nopeasti ja kustannustehokkaasti pienillekin yrityksille.
Maarit Kautto
Mikko Ruohola, Petri Ojala ja Teemu Majaluoma ovat pitkän linjan ohjelmistokehityksen ammattilaisia, jotka reilut kaksi vuotta sitten päättivät perustaa yhdessä yrityksen ja keskittyä ohjelmistorobotiikkaan sekä tekoälyyn. Roboost Solution Oy:n johtavana ajatuksena on tuoda robotiikkaa helposti kaikkien saataville.
– Olimme samassa työpaikassa ja huomasimme, että olemme kaikki kolme yrittäjähenkisiä ja ajattelemme asioista samalla tavoin. Uskomme, että robotiikan ja tekoälyn käyttö yritysten rutiinitehtävien hoitamisessa tulee lähivuosina huomattavasti yleistymään pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Näimme siinä markkinaraon, johon voisimme laajan osaamisemme keskittää, miehet toteavat.
Roboost Solution Oy:n kotipaikka on Ulvila, vaikka yrityksen toimitilat sijaitsevatkin tällä hetkellä Porin Puuvillassa.
– Kun alkuvuonna 2022 lähdimme etsimään toimitilaa, ei Ulvilasta löytynyt sopivaa. Päädyimme sitten Puuvillaan, mistä löytyi meille sopiva tila kohtuuvuokralla. Minä olen kuitenkin niin umpiulvilalainen, että halusin säilyttää Ulvilan yrityksen kotipaikkana, toimitusjohtaja Mikko Ruohola nauraa.
– Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka joskus siirtyisimme Ulvilaan. Nämä nykyiset tilamme eivät salli laajentumista, Petri Ojala heittää.
– Toisaalta me voimme työskennellä missä vain. Toimitila on kokoontumisia varten ja tarjoaa mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen, Ruohola huomauttaa.
Miehet ovat tasavertaisia yhtiökumppaneita, vaikka Mikko Ruohola on saanut kantaakseen toimitusjohtajan ja Petri Ojala hallituksen puheenjohtajan tittelin. Neljäntenä yrityksessä työskentelee Mikon vaimo Heidi Ruohola, joka on tuotepäällikkö.
RPA eli ohjelmistorobotiikka mahdollistaa tietokoneohjelmien käytön ihmisen tavoin. Robotti voi esimerkiksi käyttää erilaisia ohjelmia, kuten Exceliä tai henkilöstöhallinnon tietojärjestelmää. Robotti voi suorittaa erilaisia toistuvia ja säännönmukaisia tehtäviä nopeasti ja virheettömästi.
– Robotti voi esimerkiksi käsitellä sähköposteja, lähettää laskuja, päivittää tietoja eri järjestelmiin, tehdä raportteja, käsitellä lomakkeita ja dokumentteja sekä tehdä monia muita aikaavieviä rutiinitehtäviä. Robotti voi suorittaa tehtäviä myös ihmisen ollessa poissa tai nukkuessa.
– Tämä parantaa yritysten tuottavuutta, koska työntekijät pystyvät keskittymään tärkeämpiin ja oleellisempiin tehtäviin. Suomalainen työn tuottavuus on ollut mittareiden mukaan jo pitkään heikompaa kuin esimerkiksi Ruotsissa.
– Lisäksi työtyytyväisyys kasvaa ja stressi vähenee, koska työtehtävät ovat mielekkäitä, Ruohola, Ojala ja Majaluoma selvittävät.
Suurissa yrityksissä ja organisaatioissa, kuten Postissa tai valtion hallinnossa ohjelmistorobotiikkaa on käytetty jo vuosia. Monissa yrityksissä on vaihtoehtoisesti uusittu ohjelmistojärjestelmiä ja tehty digiloikkia, joiden loppuun vieminen on kestänyt useamman vuoden ja niellyt satojatuhansia, ellei jopa miljoonia euroja.
– Tämän vuoksi pienemmissä pk-yrityksissä voi olla vääriä oletuksia siitä, että ohjelmistorobotiikan käyttöönotto on hirveän kallista. Me kuitenkin pystymme tarjoamaan lisää automaatiota ilman koko tietojärjestelmän uusimista, mikä olisi yritykselle isoin investointi.
– Me täydennämme ja parannamme jo olemassa olevaa järjestelmää, eli koodaamme ja ohjelmoimme sinne digiapureita nopeasti ja kustannustehokkaasti. Pyrimme siihen, että robotin kehitykseen käytetty työaika on korkeintaan kaksi viikkoa. Meidän avullamme pk-yrityksen digiloikka voi edetä pienin, mutta merkittävin askelin.
Usein, kun ensimmäinen askel digiapurien käyttöön on yrityksessä otettu, halutaan kehitystä jatkaa.
– Lähes aina robotit myös henkilöityvät ja niille annetaan nimiä, kuten Masa tai Mauri. Se tekee asiasta ehkä helpommin lähestyttävän, miehet miettivät.