Maa­rit Kaut­to

Mik­ko Ruo­ho­la, Pet­ri Oja­la ja Tee­mu Ma­ja­luo­ma ovat pit­kän lin­jan oh­jel­mis­to­ke­hi­tyk­sen am­mat­ti­lai­sia, jot­ka rei­lut kak­si vuot­ta sit­ten päät­ti­vät pe­rus­taa yh­des­sä yri­tyk­sen ja kes­kit­tyä oh­jel­mis­to­ro­bo­tiik­kaan sekä te­ko­ä­lyyn. Ro­boost So­lu­ti­on Oy:n joh­ta­va­na aja­tuk­se­na on tuo­da ro­bo­tiik­kaa hel­pos­ti kaik­kien saa­ta­vil­le.

– Olim­me sa­mas­sa työ­pai­kas­sa ja huo­ma­sim­me, et­tä olem­me kaik­ki kol­me yrit­tä­jä­hen­ki­siä ja ajat­te­lem­me asi­ois­ta sa­mal­la ta­voin. Us­kom­me, et­tä ro­bo­tii­kan ja te­ko­ä­lyn käyt­tö yri­tys­ten ru­tii­ni­teh­tä­vien hoi­ta­mi­ses­sa tu­lee lä­hi­vuo­si­na huo­mat­ta­vas­ti yleis­ty­mään pie­nis­sä ja kes­ki­suu­ris­sa yri­tyk­sis­sä. Näim­me sii­nä mark­ki­na­ra­on, jo­hon voi­sim­me laa­jan osaa­mi­sem­me kes­kit­tää, mie­het to­te­a­vat.

Ro­boost So­lu­ti­on Oy:n ko­ti­paik­ka on Ul­vi­la, vaik­ka yri­tyk­sen toi­mi­ti­lat si­jait­se­vat­kin täl­lä het­kel­lä Po­rin Puu­vil­las­sa.

– Kun al­ku­vuon­na 2022 läh­dim­me et­si­mään toi­mi­ti­laa, ei Ul­vi­las­ta löy­ty­nyt so­pi­vaa. Pää­dyim­me sit­ten Puu­vil­laan, mis­tä löy­tyi meil­le so­pi­va tila koh­tuu­vuok­ral­la. Minä olen kui­ten­kin niin um­piul­vi­la­lai­nen, et­tä ha­lu­sin säi­lyt­tää Ul­vi­lan yri­tyk­sen ko­ti­paik­ka­na, toi­mi­tus­joh­ta­ja Mik­ko Ruo­ho­la nau­raa.

– Ei­hän sitä kos­kaan tie­dä, vaik­ka jos­kus siir­tyi­sim­me Ul­vi­laan. Nämä ny­kyi­set ti­lam­me ei­vät sal­li laa­jen­tu­mis­ta, Pet­ri Oja­la heit­tää.

– Toi­saal­ta me voim­me työs­ken­nel­lä mis­sä vain. Toi­mi­ti­la on ko­koon­tu­mi­sia var­ten ja tar­jo­aa mah­dol­li­suu­den so­si­aa­li­seen kans­sa­käy­mi­seen, Ruo­ho­la huo­maut­taa.

Mie­het ovat ta­sa­ver­tai­sia yh­ti­ö­kump­pa­nei­ta, vaik­ka Mik­ko Ruo­ho­la on saa­nut kan­taak­seen toi­mi­tus­joh­ta­jan ja Pet­ri Oja­la hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­jan tit­te­lin. Nel­jän­te­nä yri­tyk­ses­sä työs­ken­te­lee Mi­kon vai­mo Hei­di Ruo­ho­la, joka on tuo­te­pääl­lik­kö.

RPA eli oh­jel­mis­to­ro­bo­tiik­ka mah­dol­lis­taa tie­to­ko­ne­oh­jel­mien käy­tön ih­mi­sen ta­voin. Ro­bot­ti voi esi­mer­kik­si käyt­tää eri­lai­sia oh­jel­mia, ku­ten Exceliä tai hen­ki­lös­tö­hal­lin­non tie­to­jär­jes­tel­mää. Ro­bot­ti voi suo­rit­taa eri­lai­sia tois­tu­via ja sään­nön­mu­kai­sia teh­tä­viä no­pe­as­ti ja vir­heet­tö­mäs­ti.

– Ro­bot­ti voi esi­mer­kik­si kä­si­tel­lä säh­kö­pos­te­ja, lä­het­tää las­ku­ja, päi­vit­tää tie­to­ja eri jär­jes­tel­miin, teh­dä ra­port­te­ja, kä­si­tel­lä lo­mak­kei­ta ja do­ku­ment­te­ja sekä teh­dä mo­nia mui­ta ai­kaa­vie­viä ru­tii­ni­teh­tä­viä. Ro­bot­ti voi suo­rit­taa teh­tä­viä myös ih­mi­sen ol­les­sa pois­sa tai nuk­ku­es­sa.

– Tämä pa­ran­taa yri­tys­ten tuot­ta­vuut­ta, kos­ka työn­te­ki­jät pys­ty­vät kes­kit­ty­mään tär­ke­äm­piin ja oleel­li­sem­piin teh­tä­viin. Suo­ma­lai­nen työn tuot­ta­vuus on ol­lut mit­ta­rei­den mu­kaan jo pit­kään hei­kom­paa kuin esi­mer­kik­si Ruot­sis­sa.

– Li­säk­si työ­tyy­ty­väi­syys kas­vaa ja stres­si vä­he­nee, kos­ka työ­teh­tä­vät ovat mie­lek­käi­tä, Ruo­ho­la, Oja­la ja Ma­ja­luo­ma sel­vit­tä­vät.

Suu­ris­sa yri­tyk­sis­sä ja or­ga­ni­saa­ti­ois­sa, ku­ten Pos­tis­sa tai val­ti­on hal­lin­nos­sa oh­jel­mis­to­ro­bo­tiik­kaa on käy­tet­ty jo vuo­sia. Mo­nis­sa yri­tyk­sis­sä on vaih­to­eh­toi­ses­ti uu­sit­tu oh­jel­mis­to­jär­jes­tel­miä ja teh­ty di­gi­loik­kia, joi­den lop­puun vie­mi­nen on kes­tä­nyt use­am­man vuo­den ja niel­lyt sa­to­ja­tu­han­sia, el­lei jopa mil­joo­nia eu­ro­ja.

– Tä­män vuok­si pie­nem­mis­sä pk-yri­tyk­sis­sä voi ol­la vää­riä ole­tuk­sia sii­tä, et­tä oh­jel­mis­to­ro­bo­tii­kan käyt­töö­not­to on hir­ve­än kal­lis­ta. Me kui­ten­kin pys­tym­me tar­jo­a­maan li­sää au­to­maa­ti­o­ta il­man koko tie­to­jär­jes­tel­män uu­si­mis­ta, mikä oli­si yri­tyk­sel­le isoin in­ves­toin­ti.

– Me täy­den­näm­me ja pa­ran­nam­me jo ole­mas­sa ole­vaa jär­jes­tel­mää, eli koo­daam­me ja oh­jel­moim­me sin­ne di­gi­a­pu­rei­ta no­pe­as­ti ja kus­tan­nus­te­hok­kaas­ti. Py­rim­me sii­hen, et­tä ro­bo­tin ke­hi­tyk­seen käy­tet­ty työ­ai­ka on kor­kein­taan kak­si viik­koa. Mei­dän avul­lam­me pk-yri­tyk­sen di­gi­loik­ka voi ede­tä pie­nin, mut­ta mer­kit­tä­vin as­ke­lin.

Usein, kun en­sim­mäi­nen as­kel di­gi­a­pu­rien käyt­töön on yri­tyk­ses­sä otet­tu, ha­lu­taan ke­hi­tys­tä jat­kaa.

– Lä­hes ai­na ro­bo­tit myös hen­ki­löi­ty­vät ja niil­le an­ne­taan ni­miä, ku­ten Masa tai Mau­ri. Se te­kee asi­as­ta eh­kä hel­pom­min lä­hes­tyt­tä­vän, mie­het miet­ti­vät.