Uusyrityskeskus Enter Satakunta juhli seminaarin merkeissä – Renny Harlin kertoi videolla omasta urastaan
Tapio Vallin
Uusyrityskeskus Enter Satakunta juhli 25-vuotistaivaltaan viime keskiviikkona Porissa alkuun auttamiensa yrittäjien ja lukuisien ystäviensä ympäröimänä. Tunnelmallisessa iltapäivän seminaarissa käsiteltiin yrittämisen merkitystä Satakunnalle. Samalla kerrattiin, kuinka yrittäjien ja viranomaisten yhteistyö saatiin käyntiin ja jopa verottajakin halusi tulla auttamaan. Seminaarin huipennus oli elokuvaohjaaja Renny Harlinin laatima videokertomus omasta yrittäjäurastaan.
– Uudet porilaiset ovat se kasvualusta, josta Porin yritysten kasvu lähtee liikkeelle, sanoo Antti Kokkila, 25 vuotta täyttävän Uusyritytyskeskus Enter Satakunnan yrittäjyysasiantuntija.
– Satakunnan Ammattikorkeakoulu SAMK on kova juttu. Se tuo Poriin nuoria ihmisiä kautta maan, ja heistä monet lähtevät perustamaan omaa yritystä. Muualta tulevina he nopeasti huomaavat, mitä palveluja Porista puuttuu, Kokkila sanoo.
Hän panee erityistä painoa ulkomaalaisiin maahanmuuttajiin. He Enterin asiakkaina ovat jatkuvasti kasvava ryhmä. Enterin tehtävänä on auttaa yrittäjiksi aikovia liiketoimintasuunnitelmien teossa, yritysmuodon valinnassa ja byrokratian viidakossa.
Uusiin porilaisiin Kokkila sanoo panevansa toivon sen takia, että heiltä puuttuu porilainen suhtautuminen yrittäjyyteen. Porissa valitettavasti yrittäjyyteen suhtaudutaan edelleen kyräillen ja kadehtien. Kuvitellaan, että yrittäjät kieriskelevät rahassa ymmärtämättä lainkaan sitä työmäärää ja riskien kantoa, mikä jokaisen yrittäjän elämän täyttää.
Tutkimusten mukaan uusi yrittäjä työllistää ensimmäisen toimintavuotensa aikana 1,3 henkilöä.
Enterin juhlassa oli mukana runsaasti yrittäjyyden ympärille työskenteleviä ammattilaisia. Vasemmalta Satakunnan kauppakamari toimitusjohtaja Minna Nore, Ely-keskuksen johtaja Marja Karvonen. Enterin perustaja Markku Gardin ja yrittäjyysasiantuntija Antti Kokkila.
Tapio Vallin
Kokkila arvioi, että Porissa elää edelleen vanhentunut, suurteollisuuden aikaan peruuntuva käsitys yrittäjyydestä. Sen takia täällä odotetaan edelleen uutta suuryritystä Porin pelastajaksi. Kateuden kulttuurin jatkoksi on valitettavasti noussut myös kaikesta valittamisen kulttuuri, mikä on merkittävä mainehaitta Porille.
– Omassa työssäni olen nähnyt, mitä on uusyrittäjyys: nousussa ovat sisällöntuotanto ja energiantuotannon johdannaiset. Lisäksi on monia ”vanhoja” toimialoja, jotka vaativat tavan tuottaa palvelu uudella tavalla. Porin kehitys vaatii työpaikkoja, ja niitä eivät tarjoa muut kuin uudet yrittäjät. Se vuoksi uskon, että uudet porilaiset ja erityisesti maahanmuuttajat ovat kasvun avain, sillä he eivät ole porilaisen yrityskulttuurin vankeja, Kokkila sanoo.
Rennyn terveiset satakuntalaisille
Kansainväliselle huipulle noussut elokuvaohjaaja Renny Harlinin piti tulla mukaan Porin seminaariin, mutta matkasuunnitelmat muuttuivat. Sen sijaan hän oli tehnyt erityisesti tätä tilaisuutta varten suunnitellun videon, jossa hän kertoi oman yrittäjuransa alkamisesta. Rennyllä on erityinen suhde Poriin, sillä hänen vaimonsa Johanna on Antti Kokkilan tytär.
Oman yrittäjyytensä Renny kertoi alkaneen 9-vuotiaana, kun hän perusti oman sanomalehden, Kulosaaren Minin, jota hän myi koulukavereilleen 25 penniä kappale. Oma urasuunnitelma kirkastui, kiun hän teinipoikansa sai seurata amerikkalaisen filmiryhmä työskentely Helsingin Senaatintorilla: Renny päätti, että hänestä tulee amerikkalaisten toimintaelokuvien ohjaaja.
Kun hän elokuvaopinnoissaan Suomessa huomasi, että vasemmistolaisuus ja epäkaupallisuus olivat alkoholismia, työttömyyttä ja yleistä surkeutta käsittelevien kotimaisten elokuvien suunta, hän itse suuntasi Hollywoodin. Valtavien vaikeuksien, petetyksi tulemisen ja autotallissa asumisen jälkeen hänen lopulta onnistui kääntää vastoinkäymiset voitokseen.
– Ehkä tärkein ominaisuuteni on ollut peräksiantamattomuus ja työn tekemisen määrä. Toinen ohjeeni on, että ei pidä tehdä sitä samaa, mitä kaikki muutkin jo tekevät. Pitää erottua joukosta.
Uusyrityskeskus Enter Satakunta
– Antaa ohjausta liikeidean kehittämiseen ja liiketoimintasuunnitelman laatimiseen, tietoa rahoitusmahdollisuuksista, luvista ja ilmoituksista, apua starttirahan hakemiseen, veroasioihin ja yrityksen rekisteröintiin.
– Palvelu on maksuton. Enterin palvelut tarjoavat Prizztech Oy, Satakunnan Yrittäjät ja Satakunnan TE-toimisto yhteistyössä satakuntalaisten kaupunkien ja kuntien kanssa.