Vaalit on käyty – Mitä miettivät uusi maakuntajohtaja ja Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja tuloksesta?
Maakuntajohtaja Kristiina Salonen ja Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen uskovat, että vahva yhteisen tekemisen meininki maakunnan kansanedustajien kanssa jatkuu.
– Saimme monipuolisen kansanedustajajoukon, jossa on todella pitkää kokemusta hyvin erilaisista tehtävistä eduskunnassa, vielä kohtuullisen tuoreita kasvoja, mutta jo merkittävillä paikoilla olleita sekä aivan uusia edustajia, joilla kuitenkin on taustallaan vahvaa kokemusta erilaisista kunnallispolitiikan tehtävistä, Kristiina Salonen summasi vaalien jälkeisenä maanantaina, joka oli myös hänen ensimmäinen virallinen työpäivänsä Satakunnan uutena maakuntajohtajana.
Kristiina Salonen ja Markku Kivinen uskovat molemmat siihen, että hyvän vireen saanut yhteistyö maakunnan edunvalvonnassa jatkuu tulevallakin hallituskaudella.
– Omalta osaltani haluan olla pitämässä huolta siitä, että syntyy Satakunnan joukkue. En usko, että alueellisen edunvalvonnan asioissa tulee puoluekannoista kumpuavia ristiriitoja, Salonen pohdiskeli.
– Uskon, että satakuntalaiset kansanedustajat näkevät tärkeänä muun muassa saavutettavuuden, osaavan työvoiman saatavuuden ja oppilaitosten kehittämisen, jotka kaikki ovat maakunnan elinvoiman kannalta merkittäviä asioita, Kivinen jatkoi.
Kivisen mukaan Satakunta kaipaa muun muassa huoltovarmuuden takaamista.
– Olemme vahva ruoka- ja energiamaakunta. Ydinvoiman ja tuuli- ja aurinkoenergian lisäksi meillä on merkittävässä roolissa kotimainen turve-energia. Näen tärkeäksi, että näitä vahvuuksiamme tuodaan entistä enemmän esiin ja varmistetaan maalaisjärki muutosprosessissa. Uutta teknologiaa ja vihreää siirtymää on hyödynnettävä, mutta toisaalta on varmistettava, että yritykset ja kansalaiset pystyvät kohtuullisilla hinnoilla käyttämään nykyisiä energiamuotoja.
"Satakunta on ensimmäisenä maakuntana antanut elinvoimalupauksen. Nyt on tärkeää viedä viestiä yrittäjyysmaakunnasta eteenpäin", Kristiina Salonen ja Markku Kivinen totesivat.
Maarit Kautto
Kristiina Salonen painottaa maakunnan edunvalvonnassa esimerkiksi osaamistason nostoa ja osaavan työvoiman saatavuutta.
– Toivon, että tuleva hallitus linjaa, ettei talouden tasapainottamista tehdä koulutus- tai TKI-panoksia heikentämällä. Satakunnan elinvoimalle on tärkeää, että koulutus vahvistuu maakunnassa ja väestöstämme aiempaa useampi on korkeakoulutettu.
– Satakunnassa on onnistuttava myös saamaan osaavaa työvoimaa yritysten tarpeisiin. Se tarkoittaa väistämättä myös opiskelu- ja työperäistä maahanmuuttoa ja meidän on pystyttävä vastaamaan silloin laajemmin esimerkiksi kotouttamisen vaateisiin.
Salosen mukaan Satakunnassa korkeakoulutetun väestön osuus on 26,5 prosenttia, kun se koko maassa on 32,6 prosenttia.
– Yliopistokeskuksen asemaa tulee vahvistaa lainsäädännöllä. Vientimaakunnan vahvuus koulutuksen tarjoajana on esimerkiksi ammattikorkeakoulutuksen kiinteä yhteys elinkeinoelämään. Alueellinen koulutus on edellytys elinvoimallemme.
– Yritysten TKI-panostukset Satakunnassa ovat melko hyvät, mutta julkisen sektorin ja korkeakoulutuksen osalta olemme vain 0,8 prosentissa, mikä on todella alhainen luku. Tässä olisi parantamisen varaa, Kivinen lisäsi.
Salonen ja Kivinen korostavat myös luvitus- ja kaavaprosessien kehittämistä riittävän ennakoiviksi ja sellaisiksi, että valitusajat eivät muodostuisi kohtuuttomiksi.
Nato-Suomelle Satakunta on turvallisuuden ja huoltovarmuuden näkökulmasta tärkeä, sillä alueella sijaitsee kaksi satamaa, kaksi varuskuntaa, turvallisuuskeskus ja lentokenttä keskeisellä paikalla.
– Me tiedostamme geopoliittisen muutoksen ja alueemme vahvuudet muuttuneessa tilanteessa. On hyvä silti muistaa, että Nato itsessään ei tuo Suomelle rahaa. Silti viestimme on ehdottomasti se, että Satakunnalla on tarjottavaa Nato-Suomelle ja olemme valmiita kehittämään turvallisuusrannikkoa, Salonen totesi.
Kivisen mielestä myös puolustusvälineteollisuuden mahdollisuudet on kartoitettava.
– Meillä on teollisuutta, jossa pystytään valmistamaan samoilla koneilla tähänkin alaan liittyviä tuotteita. Se ei tarkoita välttämättä aseita, vaan monia erilaisia tarvikkeita ensiapuvälineistä lähtien, Kivinen kiteytti.
Salonen ja Kivinen tähdentävät, että maailma muuttuu hurjaa vauhtia ja mukana on pysyttävä.
– Nyt on vallalla yllätyksellisyys niin toimintaympäristössä kuin päätöksenteossakin. Siksi meidän pitäisi olla valmiita ketterästi muuntautumaan. Tämä vaatii jatkuvaa yhteistyötä ja vuoropuhelua maakunnan kansanedustajien kanssa.