Valtionosuuksien lisäleikkauksilla merkittäviä vaikutuksia Porin ja Rauman talouteen – kaupunginjohtajat eivät lähtisi hätiköityihin ratkaisuihin
Kunnat ovat hämmentyeitä ja järkyttyneitä valtionvarainministeriön parin päivän takaisesta ilmoituksesta, että sote-uudistuksen verorahoituksen tarkistuslaskenta on tuottamassa yllättäen 415 miljoonan euron lisäleikkaukset valtionosuuksiin. Tämä tarkoittaa kunnissa noin 80 euroa asukasta kohti.
Kuntien veroprosentit on jo lyöty lukkoon, koska niiden pitää lain mukaan olla valmiina 17. marraskuuta mennessä, joten niihin ei voi enää kajota. Millä lisäleikkaukset siis katetaan?
Rauman budjetissa valtionosuudet vähenevät jo aikaisemmin ilmoitettujen leikkausten kanssa yhteensä noin 13 miljoonalla eurolla, jos leikkaukset toteutuvat täysimääräisinä.
– Tämä vastaa meillä noin 1,5 veroprosenttiyksikköä. Verot on kuitenkin lyöty lukkoon, eikä niihin voida enää koskea. On vain toivottava, että satakuntalaiset työllistyvät ja maakunnan talous lähtee ensi vuonna nousuun, kaupunginjohtaja Esko Poikela toteaa.
Poikelan mukaan Raumalla ei heti lähdetä laatimaan uutta budjettia, mutta sopeuttamistoimia on ryhdyttävä miettimään. Valtionosuusrahoituksen leikkausten vuoksi ensi vuoden talousarvio uhkaa painua noin 8,9 miljoonan euron alijäämän sijasta peräti 12 miljoonaa euroa miinuksen puolelle.
– Heti vuoden vaihteen jälkeen ryhdymme selvittämään, mistä menoja on mahdollista vielä sopeuttaa. Linjauksia ja päätöksiä on tehtävä kevään aikana.
– Katse kääntyy väistämättä palveluverkkoon ja ei lakisääteisiin toimintoihin, eli sellaisiin palveluihin, joissa mitoitusperusteita ja laatua ei ole määritelty. Tiukimmin säädeltyjä kunnan palveluita ovat tällä hetkellä varhaiskasvatus ja erityisopetus, Poikela selvittää.
Porille lisäleikkaukset merkitsisivät toteutuessaan jopa noin 6,5 miljoonan lisävähennystä valtionosuuksiin.
– Porin valtionosuudet vähenevät aiempien leikkausten jälkeen jo muutoinkin ensi vuodelle 10 miljoonaa euroa ja lisäleikkeusten jälkeen määrä olisi peräti 16,5 miljoonaa. Ensi vuoden budjetin alijäämäksi on arvioitu 15 miljoonaa euroa ja lisäleikkaukset kasvattaisivat sitä merkittävästi. Hyvin huolestuttavista summista siis puhutaan, kaupunginjohtaja Lauri Inna tiivistää.
Veroprosentit Porissa on jo päätetty, kuten muissakin kunnissa. Ensi vuoden budjetti on valtuuston hyväksyttävänä joulukuussa.
– Mitään hätiköityjä päätöksiä emme lähde tekemään, sillä talousarvio on jo hyvin pitkälle suunniteltu. Nyt on maltettava odottaa ja saada näköalaa viime perjantai-illan pelotteeseen. Uskon, että tätä asiaa puidaan varmasti vielä kuntien, Kuntaliiton ja valtion välisissä keskusteluissa. Isot kaupungit kokoontuvat tällä viikolla ja sieltäkin odotellaan kannanottoja, Inna rauhoittelee.