FC Jazz ei voi menestyä paremmin näillä edellytyksillä – Juniorilahjakkuudet pitäisi joukkueenjohtajan mielestä saada saman lipun alle
Pauli Uusi-Kilponen
Porilaisella jalkapallolla on kunniakkaat perinteet: mestaruuksia, loistavia yksilöitä ja yli kymmenentuhannen yleisöjä. Nyt pelataan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. FC Jazzin joukkueenjohtaja Tomi Visavuori sanoo, ettei nykyinen tilanne mahdollista enempään.
– Monen asian pitäisi Porissa muuttua, jotta me voisimme tavoitella nousua sarjaporrasta ylemmäksi, Tomi Visavuori harmittelee.
Ennen kaikkea Porissa pitää saada kaikki lupaavimmat juniorit samaan joukkueeseen.
– Näin siksi, että he saavat harjoituksissa oman tasoistansa seuraa ja peleissä ikäluokan kovimmat vastustajat.
Tämän on Visavuoren mukaan yksi Porin futiksen tulevaisuuden avainkysymyksistä.
Nuorten urheilijoiden taito- ja fysiikkaominaisuudet kehittyvät eniten juuri 12-16 vuoden välillä. Tämä herkkyysaika tulisi Visavuoren mielestä käyttää parhaalla mahdollisella tavalla hyödyksi. Nyt ei näin hänen mukaansa tapahdu.
– Syy tähän on ihan selvä. Monen pienen seuran junnujoukkueessa on muutama muita edellä oleva lahjakas poika. Hän pääsee treeneissä helpolla ja peleissä vastukset eivät aina ole parasta mahdollista luokkaa.
– Tällaiset olosuhteen eivät kehitä heitä riittävästi. Jos ja kun siirto tapahtuu liian myöhään, käy helposti niin, ettei kaupungin ykkösseuran edustukseen ole asiaa, Visavuori pohtii.
Taitotaso, pelikäsitys ja fyysinen valmius ovat jääneet puutteellisiksi. Visavuori ottaa esimerkin oman poikansa ikäluokasta eli vuonna 2001 syntyneistä. Näitä porilaisjunnuja pelasi toista sataa eri joukkueissa, mutta ainoastaan yksi jatkaa FC Jazzin edustuksessa.
– Kyllä toi jotain kertoo tilanteesta, Visavuori sanoo.
Tuo pelaaja on hänen oma poikansa Joona, joka kuuluu joukkueen kapteenistoon. Kapteenistoon kuuluu myös toinen PiTu:n kasvatti Jussi Lemio.
– Sanoin pojille, että pitää siirtyä suurempaan seuraan, jotta peleissä ja harjoituksissa taso olisi kovempi.
Pojat lähtivät ja pelaavat nyt Porin korkeimmalla tasolla.
– Jos he olisivat jääneet Pihlavaan, niin tuskin ura tällä tasolla jatkuisi, sanoo Visavuori suoraan.
Hän ei missään nimessä halua vähätellä pienten seurojen kuten PiTu:n toimintaa. Pihlavan pojat ovat vuosien varrella tuoneet useita mitaleja SM-taitokisoista. Visavuori itse voitti vuonna 1984 ja 1985 SM-kultaa.
– Jos ajatellaan nuorta lahjakasta poikaa, joka haluaa mennä mahdollisimman pitkälle, niin kyllä se vaatii edellä mainitun kaltaisia ratkaisuja, Visavuori sanoo.
Ennen kuin Porissa kannattaa haaveilla Ykkösliigaan eli toiseksi korkeimmalle sarjatasolle nousua, niin se vaatii ehdottomasti myös sitä, että B-junnut pelaavat pysyvästi maan korkeimmalla sarjatasolla.
Sitä nuorempienkin ikäluokkien pitäisi pystyä pelaamaan tasapäisesti Ykkösliigan ja Veikkausliigan vastaavia joukkueita vastaan.
– Eikä se onnistu ilman tuota lahjakkuuksien keräämistä samaa joukkueeseen, toistaa Visavuori.
B-juniorien SM-sarja on maan tärkein juniorisarja, koska A-junioreista lahjakkaimmat pelaavat joko edustuksessa tai akatemiajoukkueissa.
Monessa muussakin kaupungissa on tyystin eri meininki kuin Porissa. Niissä kaupungin ykkösseura järjestää testit ja testien perusteella päätetään, ketkä pääsevät ykkösseuran junioreihin. Pyrkijöitä riittää. Porissa tällaiseen tuntuu olevan valovuosien matka. Yhtenä syynä on toki se, että FC Jazz pelaa vasta kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Jos kyseessä olisi Veikkausliigan seura, tilanne saattaisi olla erilainen. Porissa ongelmana ovat myös olosuhteet. Talvella joudutaan harjoittelemana ulkona, ja Porin stadionin nurmi on luokaton tällekin tasolle. Keinonurmea ei voi Porin stadionille, koska siellä myös yleisurheillaan. Pitäisi rakentaa kokonaan uusi stadion keinonurmineen esimerkiksi Herralahteen.