Ulvilan Uran Kare Kaskinen pysyy kartalla
Pyöräsuunnistuksen SM-kisat käytiin Hiittenharjulla. Keskimatkan pronssin vei Ulvilan Uran viiden vuoden takainen EM-mitalisti.
Vesa-Pekka Järvelä
Ulvilan Uran kokenut Kare Kaskinen vei vuosi sitten Lahdessa ajetun historian ensimmäisen pyöräsuunnistuksen SM-yhteislähtökilpailun mestaruuden.
Toissa viikonloppuna 31-vuotias Kaskinen oli mukana, kun Harjavallassa kisattiin pyöräsuunnistuksen SM-mitaleista. Kisaan osallistui yli 270 pyöräsuunnistajaa. He taistelivat Hiittenharjun maisemissa keskimatkan ja pariviestin Suomen mestaruuksista.
Kaskisen kaulaan pujotettiin pronssinen lätkä. Kulta karkasi lajin nelinkertaiselle maailmanmestarille Samuel Pökälälle vajaan kahden minuutin päähän. Hopean ulvilalainen hävisi Miika Nurmelle neljällä sekunnilla.
– Tiedän, että Pökälällä on kovat tehot. Mestaruus ei oikein ollut realismia tänään. Rastit kyllä löytyivät, mutta reitinvalinnoissa oli toivomisen varaa, myöntää Kaskinen.
Pyöräsuunnistuksen kilpailumatkat ovat sprintti, keskimatka, pitkä matka ja viesti. Pisimmillään kisamatkat ovat useita kymmeniä kilometrejä.
– Keskimatka on minulle mieluisin. Pitkä on vähän liian pitkä ajaa kovatehoisesti, ja sprintissä en tahdo ehtiä kortinluvun kanssa.
Hiittenharjun SM-kisoja isännöi Vallan Suunta. H21-sarjassa keskimatkan mitaleista kamppaili 19 pyöräsuunnistajaa. Naisten pääsarjaan osallistui 10 kilpailijaa.
Kilpailijat kehaisivat kisamaastoa. Hiittenharju neulaspolkuineen tarjosi poikkeuksellisen hyvät puitteet sujuvaan pyöräsuunnistukseen.
– Pidän teknisistä radoista. SM-rata oli hyvä ja vauhdikas. Siinä haastettiin pyöräilijää tosissaan.
Kaskinen oli miesten kilpailun ainoa satakuntalainen.
Kare Kaskinen pokkasi SM-pronssin. Ulvilalaisen edelle ehtivät Asikkalan Samuel Pökälä ja Vaasan Miika Nurmi.
Nuorempana perinteistä suunnistusta ja hiihtoakin harrastanut Kaskinen kertoo, että pyöräsuunnistajan on oltava nopea päätöksen tekijä, sekä taitava ja vahva pyörän kanssa. Kilpailijan keskinopeus on noin 20 km tunnissa ja huippunopeudet hyväkulkuisilla urilla ja alamäissä jopa 40–60 km.
– Vauhdit ovat kieltämättä aika huimat, joten kovassa vauhdissa tarvitaan myös uskallusta sekä hyvää ajotekniikkaa. Haavereitakin toki sattuu, ja itsekin olen kaatunut muutaman kerran. Näin kävi viimeksi Tshekin MM-kisoissa. Kolaroin vastaantulijan kanssa, ja kaaduin rajusti selälleni. Sillä kertaa Jicinissä oli kuitenkin tuuria, ja pääsin kolhittuna jatkamaan.
Pyöräsuunnistuksessa edetään pyörällä rastilta toiselle karttaan merkittyjä teitä tai polkuja pitkin. Suomessa poikkeaminen poluilta on sallittua. Se huomioidaan ratojen laadinnassa siten, että luonnon kulumisen haitat vältetään.
Kilpailijat käyttävät pääosin täysjousitettua XC- tai trial-pyörää. Kaskinen suosii menopelissään yleisrengasta.
– Liukkaus lisää vaikeusastetta. Nyt rata oli kuiva, ja sai painaa vauhdilla menemään.
Rastit sijoitetaan urille eli teiden tai polkujen varteen. Pyöräsuunnistajilla on kilpailuissa kypäräpakko. Kartta kiinnitetään ohjaustangossa olevaan karttatelineeseen.
– Pyöräsuunnistuksessa tehtävänä on reitinvalintojen tekeminen uraverkostossa ja siihen liittyen myös maaston muotojen ja korkeuserojen arviointi.
Menestyäkseen pitää treenata muutenkin kuin lajinomaisesti. Kaskinenkin pyrkii harjoittelemaan mahdollisimman monipuolisesti.
– Keskittyminen ei todellakaan ole pelkästään pyöräilyssä. Pääpaino on ollut lenkkeilyssä. Ilman varsinaista lajiharjoittelua ei kuitenkaan voi pärjätä, korostaa kasvattajaseuralleen lojaali Kaskinen.
Pyöräsuunnistuksen ensimmäiset MM-kisat järjestettiin Ranskassa 2002. Lajin suosio on vahvassa nousussa erityisesti Keski-Euroopassa. Kaskisellakin on kokemusta arvokisoista. Toistaiseksi ainoan EM-mitalinsa Uran tähti nappasi kesäkuussa 2019. Tuliaisena Puolan Wroclawista oli hopeinen mitali.
– Se yllätti. Sen jälkeen parhaat sijoitukset ovat olleet kymmenen joukossa. Vuosi sitten olin 11. Podium-paikat ovat kansainvälisissä kisoissa erittäin tiukassa.
Seuraava MM-koitos käydään ensi viikolla Bulgariassa. Hiittenharjun SM-mittelö oli viimeinen karsintakisa Shumeniin. Sinne Suomi suunnistaa 7+7-joukkueella. 28. elokuuta julkistetussa ryhmässä on myös Kaskinen.