Lii­sa Ku­ja­la / STT

Al­ka­van vii­kon sää näyt­tää tal­vi­sel­ta. Sää­en­nus­teen mu­kaan maa­nan­tain vas­tai­sen yön ai­ka­na saa­puu län­nes­tä Suo­meen sa­de­a­lue, joka tuo vesi- tai rän­tä­sa­det­ta eri­tyi­ses­ti maan ete­lä- ja kes­ki­o­siin. Sen jäl­keen sää pou­taan­tuu, ja esi­mer­kik­si tiis­tai on pal­jon pou­tai­sem­pi, jos­kin myös kyl­mem­pi, päi­vä.

Maa­nan­tai­na on vie­lä odo­tet­ta­vis­sa plu­sas­tei­ta maan ete­lä- ja kes­ki­o­sis­sa. Tiis­tai­na sää kyl­me­nee, mut­ta päi­vä­sai­kaan mit­ta­rit voi­vat näyt­tää muu­ta­mia plu­sas­tei­ta.

Il­ma­tie­teen lai­tok­sel­ta ker­ro­taan, et­tä kes­ki­viik­ko­na ja tors­tai­na maan ete­lä­puo­lit­se tai maan ete­lä­o­san yli liik­kuu ma­ta­la­pai­ne­a­lu­ei­ta, jot­ka näil­lä nä­ky­min tuo­vat lu­mi­sa­tei­ta. Maan poh­joi­so­saan taas vah­vis­tuu kor­ke­a­pai­neen se­län­ne, ja siel­lä on pou­tai­sem­paa pak­kas­sää­tä.

– Yleis­ku­va on, et­tä tal­vi­nen sää jat­kuu ihan koko maas­sa en­si vii­kol­la­kin. Plu­sas­tei­ta maan ete­lä- ja kes­ki­o­sas­sa mi­ta­taan ai­na­kin al­ku­vii­kos­ta, eh­kä en­si vii­kon lo­pul­la­kin. Mut­ta sii­nä tu­lee vii­kon ai­ka­na sa­de­a­lu­ei­ta ja ne tu­le­vat pää­sään­töi­ses­ti tä­män­het­kis­ten en­nus­tei­den pe­rus­teel­la lu­me­na, ker­too päi­vys­tä­vä me­te­o­ro­lo­gi Vil­le Siis­ko­nen Il­ma­tie­teen lai­tok­sel­ta.

– Kun­non ke­vään tu­loa ei ai­na­kaan en­si vii­kol­la ole nä­ky­vil­lä.

Yö­pak­ka­sia on odo­tet­ta­vis­sa myös maan ete­läi­seen osaan. Esi­mer­kik­si kes­ki­vii­kon vas­tai­se­na yö­nä läm­pö­ti­lan en­nus­te­taan vaih­te­le­van Ete­lä- ja Kes­ki-Suo­mes­sa vii­den ja kym­me­nen pak­ka­sas­teen vä­lil­lä, jos­kin ete­lä­ran­ni­kon lä­hel­lä voi ol­la lau­hem­paa.