Nuorten talo tulee Porin Nuorisotaloon
SV Pia Rauhalammi
Porin tuore kulttuuripäällikkö Jyri Träskelin vallan villiintyy kertoessaan Porissa ensi vuonna avattavasta Nuorten talosta. Niin innostunut hän on asiasta.
– Nuorten talo on erittäin kannattava kehityssuunta. Kaupunkilaiset varmaankin ajattelevat siitä tulevan uusi nuorisotalo, mutta sellaisesta ei ole kyse, mies kiteyttää.
Talo toki sijoittuu Porin tyhjenemässä olevaan Nuorisotaloon Isolinnankadulle. Tiloissa työskentelee enää nuorisopalveluiden henkilökunta, muut muuttivat kaupungin sivistyskeskukseen Otavankatu kolmoseen, jossa sijaitsee myös kulttuuripäällikön toimipiste.
Nuorten talo on työnimi. Sen esikuvana on Oulussa toimivan Byströmin talon malli, jossa nuoret saavat kaikki tarvittavat palvelunsa saman katon alta.
– Hyppäsin Nuorten talon valmisteluun mukaan työskennellessäni Promenadikeskuksessa sijaitsevan Ohjaamon hankepäällikkönä, nyt jatkan samaa työtä kulttuuripäällikkönä, Jyri summaa.
Ohjaamo on alle 30-vuotiaille suunnattu, yhden luukun periaatteella toimiva palvelupiste. Nuorten talosta on tulossa Ohjaamoa vieläkin laajempi kokonaisuus.
– Ohjaamo on hanke eli määräaikainen ja päättyy ensi vuonna. Ei huolta, toiminta tietotaitoineen siirtyy sen jälkeen Nuorten taloon, kulttuuripäällikkö rauhoittelee.
Nuorten talossa toimitaan joustavasti. Palveluja tarjotaan ikähaarukalle 15–29 -vuotiaat, mutta ikävuodet eivät ole kiveen hakattuja. Ikä ei ole este, jos asiakas tarvitsee talon tietotaitoa. Vaikka palvelut on tarkoitettu porilaisille nuorille, Jyrin mukaan papereita ei kysellä. Jos jollakin on avuntarve, häntä ei käännytetä ovelta.
Työyhteisö on moniammatillinen, ja henkilökuntaa tulee olemaan arviolta 30–40. Kulttuuripäällikkö korostaa henkilökunnan työnkuvien muuttuvan nykyistä laajemmiksi.
Henkilökunnasta puhuttaessa Jyri näkee asiassa pari haastetta. Ensimmäinen on määrä. Hänen mielestään luvun pitää olla suhteutettu kävijöiden tarpeisiin eli henkilökuntaa on oltava riittävästi. Toinen haaste on, että talossa kaikkien tulisi kyetä toimimaan jouhevasti keskenään. Tiettynä haasteena on myös saada kaupunkilaiset ymmärtämään, että Nuorisotalo kehittyy Nuorten taloksi ja esimerkiksi kaikki alle 30-vuotiaiden työnhakupalvelut on saatavilla sieltä.
Mikäli maakuntauudistus toteutuu, osa henkilökunnasta siirtyy silloin kaupungin palveluksesta maakunnan palkansaajiksi.
Nuorisotalossa tehtiin kuntokartoitus ja sen perusteella remonttisuunnitelma. Talo kunnostetaan tehdyn suunnitelman mukaisesti ennen kuin ovet aukeavat vuonna 2020. Kaikki sinne muuttavat instanssit huolehtivat itse omien toimipisteidensä remontoinneista.
Jyrin mukaan talolle pitäisi jo nyt keksiä uusi nimi, sillä se ei enää palvele Nuorisotalona.