Pert­ti Mat­ti­la / STT

Osit­tai­nen var­hen­net­tu van­huu­se­lä­ke (ove) hou­kut­te­lee nyt suo­ma­lai­sia. Elo­kuun lop­puun men­nes­sä tä­män vuo­den ha­ki­ja­mää­rä oli lä­hes kak­sin­ker­tai­nen vii­me vuo­den vas­taa­vaan ai­kaan ver­rat­tu­na, ker­ro­taan Elä­ke­tur­va­kes­kuk­ses­ta (ETK).

Tänä vuon­na ove-ha­ke­muk­sen oli jät­tä­nyt elo­kuun lop­puun men­nes­sä noin 21 500 työn­te­ki­jää. Vii­me vuon­na vas­taa­vaan ai­kaan men­nes­sä luku oli 11 400.

– Muu­tok­seen vai­kut­taa en­sin­nä­kin se, et­tä tänä vuon­na on ol­lut Suo­mes­sa ta­lous­taan­tu­ma. On pal­jon lo­mau­tet­tu­ja ja työt­tö­myyt­tä, ne mo­lem­mat ovat nos­ta­neet pää­tään, sa­noo ti­las­to­a­si­an­tun­ti­ja, ke­hi­tys­pääl­lik­kö Jari Kan­nis­to ETK:sta.

Ra­han tar­ve on siis mo­nel­la li­sään­ty­nyt.

– Osit­tai­sel­la van­huu­se­läk­keel­lä tu­lo­ja voi nos­taa no­pe­as­ti ja hel­pos­ti, jos on täyt­tä­nyt 61 vuot­ta, Kan­nis­to li­sää.

Hä­nen mu­kaan­sa osit­tai­nen van­huu­se­lä­ke on li­säk­si ol­lut run­saas­ti esil­lä.

– Ih­mi­sil­le on tain­nut he­rä­tä aja­tus, et­tä nyt ol­laan sa­man tien te­ke­mäs­sä joi­ta­kin muu­tok­sia, tai etu­ja ol­laan vie­mäs­sä pois.

Muu­tos on­kin tu­los­sa, mut­ta vas­ta vuo­den­vaih­tees­sa: vuon­na 1964 syn­ty­neil­lä ove-eläk­keen alai­kä­ra­ja nou­see vuo­del­la 62 vuo­teen, jo­ten he voi­vat ha­kea tätä elä­ket­tä vas­ta vuon­na 2026.

Nä­ky­väs­ti jul­ki­suu­des­sa ovat ol­leet Kan­nis­ton mu­kaan myös osit­tai­sen van­huu­se­läk­keen ve­ro­e­dut.

– Ve­ro­tuk­ses­sa hyö­tyy sel­väs­ti, jos ot­taa osit­tai­sen van­huu­se­läk­keen ja sa­mal­la vä­hen­tää te­ke­mään­sä työ­ai­kaa.

Mi­kä­li tie­naat osit­tai­sen van­huu­se­läk­keen ja vä­hen­ne­tyn työ­a­jan pal­kan yh­dis­tel­mä­nä suun­nil­leen sa­man sum­man kuin muu­ten tie­nai­sit pel­käs­tä työ­pal­kas­ta, ve­ro­tus on eläk­keen ja työ­pal­kan yh­dis­tel­mäs­tä sel­väs­ti ma­ta­lam­pi kuin se oli­si pel­käs­tä palk­ka­tu­los­ta.

– Yh­dis­tä­mäl­lä oven ja ly­hen­ne­tyn työ­a­jan saat ve­ro­tuk­ses­sa sekä elä­ke­tu­lo­vä­hen­nyk­sen et­tä an­si­o­tu­lo­vä­hen­nyk­sen, Kan­nis­to to­te­aa.

Täy­del­le työ­e­läk­keel­le jää­mi­ses­sä ti­lan­ne on kui­ten­kin eri­lai­nen. Toi­sin kuin kah­te­na edel­li­se­nä vuon­na, ko­ko­ai­kai­sel­le työ­e­läk­keel­le kan­nat­taa jää­dä täl­lä ker­taa vas­ta vuo­den­vaih­teen jäl­keen.

Elä­ke­tur­va­kes­kus (ETK) en­na­koi, et­tä vuo­den 2025 puo­lel­la työ­e­läk­keel­le siir­ty­vä saa suu­rem­man ko­ro­tuk­sen kuin se, joka jää eläk­keel­le lop­pu­vuo­des­ta tänä vuon­na.

Täy­del­le eläk­keel­le siir­ty­mis­tä kan­nat­taa ly­kä­tä käy­tän­nös­sä ai­na­kin tam­mi­kuul­le. Jos jäät eläk­keel­le jou­lu­kuun alus­sa, ETK:n syys­kuun en­nus­teen mu­kaan työ­e­lä­kein­dek­si nos­taa mak­sus­sa ole­van eläk­kee­si mää­rää en­si tam­mi­kuun alus­ta al­ka­en noin 1,5 pro­sen­til­la. Jos sen si­jaan jäät eläk­keel­le tam­mi­kuus­sa, eläk­kee­seen vai­kut­ta­vat an­si­ot tar­kis­te­taan vuo­den 2025 palk­ka­ker­toi­mel­la. Tuo ko­ro­tus on en­nus­teen mu­kaan noin 2,3 pro­sent­tia.

ETK on li­säk­si ar­vi­oi­nut, et­tä elä­kein­dek­sien poik­keus­vuo­det ovat ohi.

– In­dek­si­tar­kis­tuk­set ovat ol­leet pari edel­lis­tä vuot­ta poik­keuk­sel­li­set, min­kä ta­kia työ­e­läk­keel­le siir­ty­mi­nen on ol­lut joil­le­kin ta­lou­del­li­ses­ti kan­nat­ta­vam­paa en­nen vuo­den­vaih­det­ta kuin heti sen jäl­keen. Nyt olem­me pa­laa­mas­sa nor­maa­liin. Työ­u­ran pi­den­tä­mi­nen on kan­nat­ta­vam­paa kuin (ko­ko­naan) eläk­keel­le siir­ty­mi­nen, ar­vi­oi ke­hi­tys­pääl­lik­kö Heik­ki Ti­kan­mä­ki tie­dot­tees­sa.

Työ­e­lä­kein­dek­sin tar­koi­tuk­se­na on säi­lyt­tää mak­sus­sa ole­vien eläk­kei­den os­to­voi­ma. Palk­ka­ker­roin puo­les­taan vai­kut­taa al­ka­viin eläk­kei­siin: se ko­rot­taa eläk­keel­le siir­ty­vän hen­ki­lön työ­u­ran ai­kai­set an­si­ot eläk­keen al­ka­mis­vuo­den ta­sol­le.

Täs­mäl­li­nen ero tu­lee il­mi kuu­kau­den pääs­tä lo­ka­kuun lo­pul­la, jol­loin vuo­den 2025 elä­kein­dek­si ja palk­ka­ker­roin vah­vis­te­taan.

Vuo­den 2023 alus­sa työ­e­lä­kein­dek­si nos­ti pe­rä­ti 6,8 pro­sent­tia eläk­kei­tä, jot­ka oli­vat al­ka­neet en­nen vuot­ta 2023. Myös vii­me vuo­den alus­sa vas­taa­va ko­ro­tus oli kor­kea, 5,7 pro­sent­tia.

Syy näi­den kah­den vuo­den isoi­hin in­dek­si­ko­ro­tuk­siin oli voi­ma­kas inf­laa­tio.

ETK täy­den­tää, et­tä elä­kein­dek­sien mer­ki­tys vaih­te­lee myös eri elä­män­ti­lan­teis­sa. Eläk­keen ha­ke­mis­ta har­kit­se­vien on syy­tä huo­mi­oi­da sekä työs­sä jat­ka­mi­sen, ve­ro­tuk­sen et­tä Ke­lan etuuk­sien vai­ku­tus omaan elä­ke­tur­vaan­sa.

Eläk­keel­lä jo ole­vien ei tar­vit­se ha­kea erik­seen vuo­tuis­ta työ­e­lä­kein­dek­sin mu­kais­ta ko­ro­tus­ta.

Eläk­keen ha­ke­mis­ta har­kit­se­vien on puo­les­taan hyvä teh­dä elä­ke­ha­ke­mus noin kuu­kau­si en­nen eläk­keel­le siir­ty­mis­tään.

Jos työs­ken­te­let yk­si­tyi­sel­lä sek­to­ril­la tai olet yrit­tä­jä, hae elä­ket­tä omas­ta työ­e­lä­keyh­ti­ös­tä­si. Oman elä­keyh­ti­ö­si, elä­ke­tie­to­si ja kart­tu­neen eläk­keen mää­rän voi tar­kis­taa Elä­ke­tur­va­kes­kuk­sen ty­oe­la­ke.fi-net­ti­si­vul­ta, ker­rot­tiin elä­keyh­tiö Elos­ta. Jos taas olet kun­nan, val­ti­on, Ke­lan tai kir­kon pal­ve­luk­ses­sa, haet työ­e­lä­ket­tä Ke­vas­ta.

---

Kor­jat­tu ai­em­paa ver­si­o­ta klo 13.29:

61 vuot­ta lop­pu­vuo­des­ta 2024 täyt­tä­vil­le ei tule liki vuo­den tau­koa mah­dol­li­suu­des­sa ha­kea var­hen­net­tua elä­ket­tä. Sen si­jaan vii­väs­tys tu­lee vuon­na 1964 syn­ty­neil­le: he voi­vat ha­kea var­hen­net­tua elä­ket­tä vas­ta vuon­na 2026.