Simu Pe­rä­lä / STT

Rau­ta­tie­a­lan lak­ko al­koi tä­nään heti vuo­ro­kau­den vaih­dut­tua maa­nan­taik­si eli kel­lo 00.01.

Lak­ko tar­koit­taa käy­tän­nös­sä sitä, et­tä koko Suo­men kau­ko- ja lä­hi­ju­na­lii­ken­ne on py­säh­ty­nyt. Lak­ko on voi­mas­sa tois­tai­sek­si, sil­lä sil­le ei ole il­moi­tet­tu päät­ty­mis­päi­vää. Se lop­puu vas­ta sit­ten, kun työ­rii­dan osa­puo­let pää­se­vät so­puun.

La­kon al­ka­mi­nen var­mis­tui ei­len al­kuil­las­ta val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­jan il­moi­tet­tua, et­tei­vät työ­rii­dan osa­puo­let Rau­ta­tie­a­lan Uni­o­ni (RAU) ja Pal­ve­lu­a­lo­jen työ­nan­ta­jat Pal­ta pääs­seet vii­me het­ken neu­vot­te­luis­sa so­puun.

Eri­mie­li­syyk­sien rat­ko­mis­ta on tar­koi­tus jat­kaa al­ku­vii­kos­ta heti, kun se on mah­dol­lis­ta. Val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­ja Anu Sa­ja­vaa­ra sa­noi sun­nun­tai­na il­lal­la, et­tä vie­lä ei ole so­vit­tu tark­kaa ai­kaa so­vit­te­lul­le.

Hel­sin­ki­läi­nen Er­ja Ta­ka­la hyp­pä­si sun­nun­tai-il­ta­na Ko­la­ris­sa vii­mei­seen en­nen la­kon al­ka­mis­ta ete­lään läh­te­nee­seen ju­naan. Mää­rän­pää­nä oli Hel­sin­gin Pa­si­la, jos­sa Ta­ka­la ker­toi jää­vän­sä kyy­dis­tä kol­men koi­ran­sa ja au­ton­kul­je­tus­vau­nus­sa mat­kaa­van au­ton­sa kans­sa.

La­kon var­mis­tu­mi­nen ei muut­ta­nut Ta­ka­lan mat­ka­suun­ni­tel­mia, vaan li­put ju­naan oli han­kit­tu en­nal­ta.

– Nyt vain jän­ni­te­tään, et­tä aje­taan­ko juna Hel­sin­kiin as­ti, vai aje­taan­ko au­tol­la Ou­lus­ta ko­tiin, hän ker­toi STT:lle sun­nun­tai-il­ta­na.

VR on lu­van­nut ajaa mää­rän­pää­hän ne ju­na­vuo­rot, jot­ka ovat ai­ka­tau­lun mu­kai­ses­ti läh­te­neet mat­kaan en­nen puol­ta­yö­tä. Ta­ka­la sa­noi, et­tä ju­nas­sa oli kuu­lu­tet­tu, et­tä juna aje­taan la­kos­ta huo­li­mat­ta nor­maa­lis­ti mää­rän­pää­hän­sä. Pi­ka­ju­nan on tar­koi­tus ol­la pe­ril­lä Hel­sin­gis­sä aa­mu­päi­väl­lä.

Ju­nas­sa oli Ta­ka­lan mu­kaan pal­jon vä­keä. Hän ker­toi sat­tu­neen­sa ra­vin­to­la­vau­nus­sa sa­maan pöy­tään opis­ke­li­jan kans­sa, jol­la ei ol­lut etu­kä­teen os­tet­tua lip­pua ei­kä si­ten myös­kään is­tu­ma­paik­kaa ju­nas­sa. Ta­ka­la kiit­te­li sitä, et­tä hä­nel­lä oli li­put han­kit­tu­na en­nal­ta.

– Kol­men koi­ran kans­sa en oli­si mi­ten­kään pääs­syt mat­kaa­maan il­man etu­kä­teen os­tet­tua lip­pua.

Lii­ken­tee­noh­jau­syh­tiö Fint­raf­fic va­roit­te­lee, et­tä eten­kin työ­mat­ka­lii­ken­tee­seen kan­nat­taa va­ra­ta nor­maa­lia enem­män ai­kaa, sil­lä maan­teil­lä saat­taa ju­na­la­kon ta­kia ol­la nor­maa­lia enem­män lii­ken­net­tä.

– Au­toi­li­joi­den on syy­tä va­rau­tua eten­kin työ­mat­ka­lii­ken­tees­sä sii­hen, et­tä mat­ka saat­taa kes­tää hiu­kan pi­dem­pään, ja ajoit­tais­ta jo­nou­tu­mis­ta esiin­tyy pai­koi­tel­len. Au­tol­la liik­ku­jien kan­nat­taa suo­sia mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan myös kimp­pa­kyy­te­jä sekä muu­toin­kin vält­tää nyt tur­haa au­toi­lua ruuh­kai­sim­paan ai­kaan, tie­lii­ken­ne­kes­kuk­sen lii­ken­ne­kes­kus­pääl­lik­kö Ee­ro Sau­ra­mä­ki sa­noo tie­dot­tees­sa.

Muun mu­as­sa Hel­sin­gin seu­dun lii­ken­ne (HSL) ja Tam­pe­reen seu­dun jouk­ko­lii­ken­ne eli Nys­se ovat il­moit­ta­neet alu­ei­den bus­sien ja rai­ti­o­vau­nu­jen lii­ken­nöi­vän nor­maa­lis­ti la­kos­ta huo­li­mat­ta. Ne ovat myös ke­hot­ta­neet va­rau­tu­maan ruuh­kiin sekä suo­si­maan etä­työ­tä, jos se on omas­sa työ­teh­tä­väs­sä mah­dol­lis­ta.

Mat­ka­huol­lon mu­kaan lip­pu­jen myyn­ti sen ka­na­vis­sa vil­kas­tui sun­nun­tai­na lak­koil­moi­tuk­sen jäl­keen. Yri­tys ke­hot­ti al­ku­vii­kos­ta mat­kaan ai­ko­via os­ta­maan lip­pun­sa en­nak­koon Mat­ka­huol­lon verk­ko­si­vuil­ta, Rei­tit ja li­put -so­vel­luk­ses­ta tai Bus­si­li­put-so­vel­luk­ses­ta.

Mat­ka­huol­lon mu­kaan lii­ken­nöit­si­jät pyr­ki­vät li­sää­mään au­to­ja jo ole­mas­sa ole­vil­le vuo­roil­le sekä kor­vaa­maan ju­na­vuo­ro­ja.

VR on ker­to­nut pa­laut­ta­van­sa la­kon ajal­le os­tet­tu­jen kau­ko- ja lä­hi­lii­ken­teen ker­ta­lip­pu­jen hin­nan au­to­maat­ti­ses­ti asi­ak­kail­leen noin vii­kon ku­lu­es­sa. Li­pun muut­ta­mi­nen toi­seen ajan­koh­taan on­nis­tuu il­man muu­tos­mak­sua VR Mat­kal­la -so­vel­luk­ses­sa tai soit­ta­mal­la asi­a­kas­pal­ve­luun.

VR hy­vit­tää myös sar­ja­lip­pu­jen pai­kan­va­rauk­set asi­ak­kail­le sekä pi­den­tää kau­ko- ja lä­hi­lii­ken­teen kau­si­lip­pu­jen voi­mas­sa­o­lo­ai­kaa lak­ko­päi­vien ver­ran.

VR sul­kee ju­na­vuo­rot myyn­nis­tä pois päi­vä ker­ral­laan. Maa­nan­tain ju­na­vuo­rot pe­rut­tiin sun­nun­tai­na. La­kon jat­ku­es­sa ju­na­vuo­ro­ja pois­te­taan myyn­nis­tä päi­vä ker­ral­laan.