Satelliittipaikannuksen häirintä aiheutti haittaa Maanmittauslaitoksen kuvauslennoilla – osa kuvauksista meni pilalle Kaakkois-Suomessa
Saara-Miira Kokkonen / STT
Satelliittipaikannuksen tahallinen häirintä on aiheuttanut tänä vuonna merkittävää haittaa Maanmittauslaitoksen vuotuisilla ilmakuvaus- ja laserkeilauslennoilla.
Maanmittauslaitos kertoo, että häirinnän vuoksi Kaakkois-Suomen alueella kuvaukset menivät osin pilalle.
Maanmittauslaitoksen tuottamat ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat tärkeitä useille yhteiskunnan toiminnoille. Aineistoja käyttävät muun muassa Puolustusvoimat, Ruokavirasto sekä metsä- ja luontosektorin toimijat.
Paikkatietokeskuksen navigoinnin ja paikannuksen osastonjohtaja, professori Sanna Kaasalainen ei kommentoi STT:lle arvioita siitä, mistä häirintä on peräisin.
– Me emme voi ottaa kantaa poliittisiin asioihin. Voimme kommentoida enemmän teknisiä asioita, Kaasalainen sanoo.
Maanmittauslaitos vastaa paikkatiedon tuotannosta Suomessa, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom puolestaan radiotaajuuksien valvonnasta ja häiriöselvityksestä.
Traficom kertoi syyskuussa, että satelliittinavigoinnin häiriöiden määrä on tänä vuonna lisääntynyt erityisesti ilmailussa ja merenkulussa. Virasto kertoi tuolloin, että häiriöt ovat lähtöisin Suomen rajojen ulkopuolelta.
Ilmakuvausta tehtiin tänä vuonna muun muassa Sallassa, Kokkolassa, Vaasassa ja Savonlinnassa. Laserkeilausaineistoja puolestaan kerättiin muun muassa Ivalosta, Varkaudesta ja Jämsästä.
Maanmittauslaitoksen mukaan häirintä vaikeuttaa luotettavan paikkatiedon saamista. Kaasalainen kertoo, että häirintä vaikutti esimerkiksi niin, että osa kuvauslennoista jouduttiin perumaan tai keskeyttämään. Osa paikkatiedoista ei ollut riittävän tarkkoja tai niissä on väärät paikat, kun paikannus ei ole toiminut kunnolla.
Maanmittauslaitoksen mukaan Suomeen tarvittaisiin paikannuksen turvallisuutta parantava palvelu ilmassa ja merellä tapahtuvan häirinnän havaitsemiseen.
– Suomesta puuttuu paikannussignaalin reaaliaikainen seuranta. Me pyrimme kehittämään sellaista, jotta pystyisimme varautumaan häirintään teknisestä näkökulmasta, Kaasalainen kertoo..
Nykyinen tilannekuva perustuu käyttäjien tekemiin ilmoituksiin. Maanmittauslaitoksen ehdotus on niin kutsuttu säätiedote, josta saisi ajantasaista tilannekuvaa paikannussignaalin laadusta ja saatavuudesta.