Mark­ku Uha­ri, Ma­ria Ros­vall / STT

Es­poo­lais­mie­hen ko­toa löy­tyi kym­me­niä tal­len­nus­vä­li­nei­tä, ku­ten muis­ti­kort­te­ja, ul­koi­sia ko­va­le­vy­jä ja muis­ti­tik­ku­ja, jot­ka si­säl­si­vät tu­han­sia ko­pi­oi­ta Puo­lus­tus­voi­mien sa­las­sa pi­det­tä­vis­tä asi­a­kir­jois­ta. 1970-lu­vul­la syn­ty­nyt mies oli toi­mi­nut Puo­lus­tus­voi­mien ti­la­tur­val­li­suus­pääl­lik­kö­nä Pää­e­si­kun­nas­sa 2010-lu­vun alus­sa.

Ta­ka­va­ri­koi­tu­jen ko­nei­den ja lait­tei­den kät­kös­tä löy­tyi myös muu­ta­kin: Sä­tei­ly­tur­va­kes­kuk­sen (STUK) sa­las­sa pi­det­tä­viä, ydin­voi­ma­loi­den tur­val­li­suus­suun­nit­te­luun liit­ty­viä asi­a­kir­jo­ja, joi­ta STUK oli tar­koit­ta­nut Poh­jois-Poh­jan­maal­le Py­hä­jo­el­le uut­ta ydin­voi­ma­laa suun­ni­tel­leen Fen­no­voi­man käyt­töön.

Es­poo­lai­nen oli ai­em­min ol­lut töis­sä myös Fen­no­voi­mas­sa – siel­lä­kin tur­val­li­suus­teh­tä­vis­sä. Lin­ke­din-pal­ve­lus­sa mies käyt­ti ase­mas­taan Fen­no­voi­mas­sa tit­te­liä se­cu­ri­ty ma­na­ger, suo­men­net­tu­na tur­val­li­suus­pääl­lik­kö.

Löy­tö oli odot­ta­ma­ton, kos­ka po­lii­si ei ol­lut asun­nos­sa Puo­lus­tus­voi­mien ja STU­Kin sa­lais­ten pa­pe­rei­den ta­kia. Se tut­ki suo­je­lu­po­lii­sin (supo) yliet­si­vän epäil­tyä vir­ka­ri­kos­ta, jos­sa oli kyse su­pon yliet­si­vän mah­dol­li­ses­ta es­teel­li­syy­des­tä. Vir­ka­ri­ko­se­päi­lyyn liit­tyi yri­tys, jo­hon sekä su­po­lai­sel­la et­tä es­poo­lai­sel­la epäil­tiin ole­van yh­teys.

Puo­lus­tus­voi­mien sa­lai­sek­si luo­ki­tel­tu­ja asi­a­kir­jo­ja on löy­ty­nyt vää­ris­tä pai­kois­ta vii­me vuo­si­na ai­na­kin kah­teen ot­tee­seen. Puo­lus­tus­voi­mien en­ti­sen tie­dus­te­lu­pääl­li­kön Ge­or­gij Ala­fu­zof­fin hal­lus­ta löy­tyi jopa kor­keim­man tur­va­luo­ki­tuk­sen pa­pe­rei­ta.

Es­poo­lais­mie­hen luo­ta teh­ty löy­tö oli mer­kit­tä­vä. Asun­nos­ta löy­tyi 33 tal­len­nus­lai­tet­ta, joil­la oli tu­hat­mää­rin Puo­lus­tus­voi­mien sa­lai­sia asi­a­kir­jo­ja. Tal­len­nus­vä­li­neil­lä oli myös kym­men­kun­ta STU­Kin sa­lais­ta asi­a­kir­jaa.

He­rä­si ky­sy­mys, oli­ko epäil­ty vir­ka­ri­kos suo­je­lu­po­lii­sis­sa joh­dat­ta­nut vi­ra­no­mai­set kan­sal­li­sen tur­val­li­suu­den vaa­ran­ta­van sa­la­hank­keen jäl­jil­le. Po­lii­si al­koi sel­vit­tää, mikä mo­tii­vi ai­neis­to­jen haa­li­mi­sel­le ja ko­tiin vie­mi­sel­le oli.

Jul­ki­suu­teen asia tuli ko­tiet­sin­nän jäl­kei­se­nä päi­vä­nä. Supo tie­dot­ti, et­tä sen työn­te­ki­jään koh­dis­tuu vir­ka­ri­ko­se­päi­ly, jon­ka tut­kin­taa joh­taa syyt­tä­jä.

– Suo­je­lu­po­lii­sin toi­min­ta pe­rus­tuu luot­ta­muk­seen, ja kai­ken­lai­sil­le vää­rin­käy­tök­sil­le on nol­la­to­le­rans­si, to­te­si suo­je­lu­po­lii­sin pääl­lik­kö Ant­ti Pelt­ta­ri su­pon tie­dot­tees­sa tuol­loin.

STUK puo­les­taan tie­dot­ti ke­sä­kuus­sa 2019 saa­neen­sa po­lii­sil­ta tie­don, et­tä sen Fen­no­voi­mal­le luo­vut­ta­mien pa­pe­rei­den säi­ly­tyk­seen liit­tyi epä­sel­vyyk­siä. STUK ker­toi pyy­tä­neen­sä po­lii­sia sel­vit­tä­mään Fen­no­voi­man en­ti­sen työn­te­ki­jän toi­min­taa. Lin­kis­tä Puo­lus­tus­voi­miin tie­dot­teis­sa ei pu­hut­tu mi­tään. Myös Puo­lus­tus­voi­mat py­syi osuu­des­taan vai­ti, ei­vät­kä sii­tä mai­nin­neet po­lii­sit sen pa­rem­min kuin syyt­tä­jät­kään.

Sa­lai­set asi­a­kir­jat pal­jas­ta­nut tut­kin­ta­ko­ko­nai­suus läh­ti eri­kois­syyt­tä­jä Ta­pio Mä­ki­sen mu­kaan liik­keel­le Fen­no­voi­man si­säi­ses­sä tar­kas­tuk­ses­sa pal­jas­tu­nees­ta epä­sel­vyy­des­tä.

Mä­ki­sen mu­kaan Fen­no­voi­mas­sa oli he­rän­nyt epäi­ly, et­tä yh­ti­ön tur­val­li­suus­pääl­lik­kö­nä ai­em­min työs­ken­nel­lyt es­poo­lais­mies oli­si ol­lut mu­ka­na jär­jes­tä­mäs­sä Fen­no­voi­mal­le pal­ve­lui­ta yri­tyk­sel­tä tai yri­tyk­sil­tä, joi­hin pääl­li­köl­lä oli yh­teyk­siä.

Sa­moi­hin yri­tyk­siin liit­tyi myös suo­je­lu­po­lii­sis­sa työs­ken­nel­lyt yliet­si­vä, joka oli vi­ran­hoi­dos­sa osal­lis­tu­nut Fen­no­voi­man tur­val­li­suus­sel­vi­tyk­siin. He­rä­si es­teel­li­syy­se­päi­ly, ja Fen­no­voi­ma il­moit­ti asi­as­ta suo­je­lu­po­lii­sil­le.

Supo puo­les­taan teki il­moi­tuk­sen Val­ta­kun­nan­syyt­tä­jän­vi­ras­toon (ny­kyi­nen val­ta­kun­nan­syyt­tä­jän toi­mis­to), kos­ka kyse oli po­lii­siin liit­ty­väs­tä ri­ko­se­päi­lys­tä. Val­ta­kun­nan­syyt­tä­jän­vi­ras­to käyn­nis­ti yliet­si­vään koh­dis­tu­neen esi­tut­kin­nan, jota Mä­ki­nen joh­ti.

Hel­sin­gin kä­rä­jä­oi­keu­den pak­ko­kei­no­pää­tös­ten pe­rus­teel­la su­pon yliet­si­vän es­teel­li­syys­tut­kin­ta joh­ti myös es­poo­lais­mie­hen ko­tiin koh­dis­tu­nei­siin et­sin­töi­hin. Mä­ki­nen vah­vis­taa STT:lle, et­tä ai­neis­to löy­tyi vir­ka­ri­kos­tut­kin­nan yh­tey­des­sä.

Vyyh­din esi­tut­kin­ta ja­kaan­tui lo­pul­ta kol­meen haa­raan, jos­sa yh­des­sä oli pää­e­päil­ty­nä su­pon yliet­si­vä, kah­des­sa muus­sa puo­les­taan Fen­no­voi­man en­ti­nen pääl­lik­kö. Kes­kus­ri­kos­po­lii­si tut­ki Puo­lus­tus­voi­mien asi­a­kir­jo­ja kos­ke­vaa ai­neis­toa, Län­si-Uu­den­maan po­lii­si STU­Kia ja Fen­no­voi­maa kos­ke­vaa ai­neis­toa.

Kos­ka tut­kin­ta haa­rau­tui, jul­ki­suu­des­sa ei syn­ty­nyt ko­ko­nais­ku­vaa sii­tä, mitä oli ta­pah­tu­nut. STT:n tie­to­jen mu­kaan vi­ra­no­mai­sil­le sel­vi­si ai­ka no­pe­as­ti, et­tei kyse ol­lut mis­tään ato­mi­va­koi­lus­ta. Ai­neis­to­ja ei ni­mit­täin ol­lut le­vi­tet­ty muu­ta­maa säh­kö­pos­tia lu­kuun ot­ta­mat­ta.

Ju­tut myös me­ni­vät lo­pul­ta syy­te­har­kin­taan ja oi­keu­teen ri­kos­ni­mik­keil­lä, jot­ka viit­ta­si­vat vain lu­vat­to­maan hal­lus­sa­pi­toon.

Su­pon yliet­si­vä sai hei­nä­kuus­sa 2021 sa­kot vir­ka­vel­vol­li­suu­den rik­ko­mi­ses­ta. Es­poo­lai­nen sai sa­mas­ta haa­ras­ta syyt­tä­mät­tä­jät­tä­mis­pää­tök­sen.

Sa­man vuo­den vii­mei­si­nä päi­vi­nä syyt­tä­jä teki pää­tök­sen­sä STU­Kin pa­pe­rei­ta kos­ke­vas­ta tut­kin­nan haa­ras­ta.

Es­poos­ta löy­ty­neet STU­Kin tie­dos­tot kä­sit­te­li­vät muun mu­as­sa sitä, mi­ten ydin­voi­ma­lai­tok­sen tur­val­li­suus pi­täi­si jär­jes­tää.

Esi­tut­kin­nas­sa Fen­no­voi­ma vaa­ti en­ti­sel­le työn­te­ki­jäl­leen ran­gais­tus­ta, kos­ka se kat­soi sa­lais­ten pa­pe­rei­den­sa löy­ty­mi­sen vaa­ran­ta­van yh­ti­ön saa­man tur­val­li­suus­sel­vi­tys­to­dis­tuk­sen. Tämä puo­les­taan oli­si voi­nut ai­heut­taa Fen­no­voi­mal­le ta­lou­del­lis­ta hait­taa.

En­ti­nen tur­val­li­suus­pääl­lik­kö ker­toi po­lii­sil­le, et­tä Fen­no­voi­mas­ta saa­tu ai­neis­to oli jää­nyt hä­nel­le ereh­dyk­ses­sä ei­kä hän ol­lut huo­man­nut sitä. Sii­nä vai­hees­sa, kun ko­tiet­sin­tä teh­tiin, oli hän siir­ty­nyt jo toi­seen yri­tyk­seen töi­hin.

Syyt­tä­jä päät­ti lo­pul­ta, et­tei nos­ta syy­tet­tä. Pää­tök­sen pe­rus­teel­la en­ti­sen tur­val­li­suus­pääl­li­kön ase­ma ei Fen­no­voi­mas­sa ol­lut tur­val­li­suu­sa­si­ois­sa sel­lai­nen, mitä luot­ta­mu­sa­se­man vää­rin­käyt­tö ju­ri­di­ses­ti edel­lyt­täi­si.

Fen­no­voi­ma ei ha­lun­nut kom­men­toi­da asi­aa STT:lle enem­pää. Puo­lus­tus­voi­mien sa­lai­sek­si lei­ma­tuis­ta asi­a­kir­jois­ta seu­ra­si es­poo­lais­mie­hel­le kui­ten­kin syy­te, joka joh­ti kä­rä­jä­oi­keu­des­sa van­keus­tuo­mi­oon.

Hel­sin­gin kä­rä­jä­oi­keus tuo­mit­si hel­mi­kuus­sa 2023 Puo­lus­tus­voi­mien en­ti­sen ti­la­tur­val­li­suus­pääl­li­kön ja Fen­no­voi­man en­ti­sen tur­val­li­suus­pääl­li­kön Tero Lampé­nin kah­dek­si vuo­dek­si ja kah­dek­si kuu­kau­dek­si van­keu­teen tör­ke­äs­tä pal­ve­lus­ri­kok­ses­ta.

Val­ta­o­sa oi­keu­den­käyn­nin ai­neis­tos­ta on mää­rät­ty sa­las­sa pi­det­tä­väk­si. Puo­lus­tus­voi­mat ei iki­nä ole tie­dot­ta­nut asi­as­ta, vaik­ka sen en­ti­nen eri­koi­sup­see­ri oli lu­vat­ta vie­nyt tu­han­sia sa­lai­sia asi­a­kir­jo­ja ko­tiin­sa.

STUK puo­les­taan lu­pa­si omia pa­pe­rei­taan kos­ke­vas­sa en­si­tie­dot­tees­saan, et­tä se tie­dot­taa li­sää syk­syl­lä 2019, kun Fen­no­voi­ma on toi­mit­ta­nut vas­tauk­sen­sa. Tie­do­tet­ta ei ole kuu­lu­nut.

Jul­ki­suu­des­sa ei ole ai­em­min osat­tu yh­dis­tää STU­Kin, suo­je­lu­po­lii­sin ja Puo­lus­tus­voi­mien jut­tu­ja toi­siin­sa.

Puo­lus­tus­voi­mien haa­ran esi­tut­kin­ta-ai­neis­to on sa­lat­tu vii­meis­tä pii­rua myö­ten. Jut­tu myös kä­si­tel­tiin oi­keu­des­sa sul­je­tuin ovin.

Jul­ki­sen kä­rä­jä­tuo­mi­on pe­rus­teel­la ai­neis­to piti si­säl­lään tie­to­ja muun mu­as­sa Puo­lus­tus­voi­mien tila- ja hen­ki­lös­tö­tur­val­li­suu­des­ta sekä tur­val­li­suus­tek­nii­kas­ta. Sitä oli vuo­sil­ta 2000–2012, vaik­ka Lampén oli työs­ken­nel­lyt Puo­lus­tus­voi­mis­sa vain 2008–2012.

– Huo­mi­oon ot­ta­en Lampé­nin hal­lus­sa ol­lei­den tie­to­jen liit­ty­mi­nen Puo­lus­tus­voi­mien kes­kei­seen toi­min­taan eli Suo­men so­ti­laal­li­seen puo­lus­ta­mi­seen, Lampé­nin toi­min­ta on ol­lut po­ten­ti­aa­li­ses­ti vaa­ral­li­nen niin pal­ve­lus­tur­val­li­suu­del­le, pal­ve­lus­teh­tä­vien asi­an­mu­kai­sel­le suo­rit­ta­mi­sel­le kuin myös Suo­men maan­puo­lus­tuk­sel­le ja tur­val­li­suu­del­le, tuo­mi­os­sa to­de­taan.

Lampén on il­moit­ta­nut tyy­ty­mät­tö­myyt­tä tuo­mi­oon, ei­kä se ole vie­lä lain­voi­mai­nen. Hän ei ha­lua STT:lle kom­men­toi­da oi­keu­den rat­kai­sua ve­do­ten asi­an kes­ke­ne­räi­syy­teen.

– Olen ym­mär­tä­nyt, et­tä kes­ke­ne­räis­ten asi­oi­den jul­ki­nen kom­men­toin­ti voi hai­ta­ta ase­maa­ni, tai ai­na­kin ol­la etu­je­ni vas­tais­ta, asi­a­ni kä­sit­te­lys­sä oi­keusp­ro­ses­sis­sa, Lampén vas­taa säh­kö­pos­tit­se.

Mik­si Lampé­nil­la oli ko­to­naan niin mit­ta­va sa­las­sa pi­det­tä­vien asi­a­kir­jo­jen ai­neis­to? Asi­aan ei vält­tä­mät­tä saa­da kos­kaan täyt­tä sel­vyyt­tä.

Lampén ei ol­lut muu­ta­maa säh­kö­pos­tia lu­kuun ot­ta­mat­ta le­vit­tä­nyt sa­las­sa pi­det­tä­vää ai­neis­toa. Kä­rä­jä­oi­keus piti tuo­mi­on­sa pe­rus­teel­la Lampé­nin mah­dol­li­se­na mo­tii­vi­na ai­neis­ton ke­ruul­le tur­val­li­suu­sy­ri­tyk­sen pys­tyt­tä­mis­tä. Vuon­na 2012 Lampén oli mu­ka­na pe­rus­ta­mas­sa Froan Se­cu­ri­ty -ni­mis­tä tur­val­li­suu­sa­lan kon­sult­tiyh­ti­ö­tä.

Froan-yh­ti­ön Pa­tent­ti- ja re­kis­te­ri­hal­li­tuk­sel­le luo­vut­ta­mis­ta jul­ki­sis­ta asi­a­kir­jois­ta il­me­nee myös, et­tä vuo­teen 2014 saak­ka Fro­a­nis­sa oli osak­kaa­na myös sama suo­je­lu­po­lii­sin yliet­si­vä, joka tuo­mit­tiin vir­ka­ri­kok­ses­ta.

STT:n su­pos­ta saa­mas­sa ni­mi­kir­ja­not­tees­sa ei il­me­ne, et­tä yliet­si­väl­lä oli­si ol­lut si­vu­toi­mi­lu­pa yh­ti­öön.

Froan Se­cu­ri­tyn ny­kyi­nen toi­mi­tus­joh­ta­ja ja hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Juha Åberg ker­too STT:lle, et­tä en­ti­nen yliet­si­vä ja Lampén kuu­lui­vat yh­ti­ön pe­rus­ta­ja­jä­se­niin. Åber­gin mu­kaan Lampé­nil­la ei ole ol­lut yri­tyk­sen kans­sa enää mi­tään te­ke­mis­tä sen jäl­keen, kun Lampén myi osuu­ten­sa vuon­na 2019. Yliet­si­vä ei hän­kään ole enää yh­ti­ös­sä mu­ka­na, vaan Åberg ker­too ole­van­sa ai­noa omis­ta­ja.

– Lampén ei ole ol­lut mis­sään vai­hees­sa asi­a­kas­kon­tak­teis­sa. Hän on ol­lut pel­käs­tään omis­ta­ja, ja sit­ten hä­nel­le kuu­lui joi­tain hal­lin­nol­li­sia töi­tä, ku­ten las­ku­jen mak­sa­mis­ta ja ti­lien seu­raa­mis­ta, sa­noo Åberg.

Åberg ker­too it­se tul­leen­sa yh­ti­öön mu­kaan vuon­na 2013 ja pyö­rit­tä­neen­sä yh­ti­ö­tä pää­toi­mi­ses­ti vuo­des­ta 2014 läh­tien, kun hän oli siir­ty­nyt Puo­lus­tus­voi­mis­ta re­ser­viin.

Hän ker­too, et­tei yri­tyk­sen toi­min­nas­sa ole hyö­dyn­net­ty lu­vat­ta hal­lus­sa ol­leis­ta sa­las­sa pi­det­tä­vis­tä asi­a­kir­jois­ta löy­ty­vää tie­toa ei­kä hän tien­nyt Lampé­nil­la ol­leis­ta asi­a­kir­jois­ta.

Lampén it­se ker­too STT:lle ol­leen­sa Froan-yh­ti­ös­sä pie­no­sak­kaa­na ei­kä hän ole omien sa­no­jen­sa mu­kaan ol­lut yh­ti­ön ope­ra­tii­vi­ses­sa toi­min­nas­sa mu­ka­na.

– Olen myy­nyt oman osuu­te­ni yri­tyk­ses­sä jo vuo­sia sit­ten, hän vas­taa.

Lampé­nin pa­pe­ri­hamst­raus on jo toi­nen Puo­lus­tus­voi­mien sa­lai­siin asi­a­kir­joi­hin liit­ty­vä va­ka­va selk­kaus, joka on tul­lut vii­me ai­koi­na jul­ki. Eri­kois­ta ta­pauk­sis­sa on se, et­tä mo­lem­mis­sa asi­a­kir­jat löy­tyi­vät ikään kuin va­hin­gos­sa, ko­ko­naan toi­sen asi­an tut­kin­nan yh­tey­des­sä.

En­ti­sen tie­dus­te­lu­pääl­li­kön Ala­fu­zof­fin ri­ko­se­päi­ly pal­jas­tui, kun po­lii­si tut­ki Hel­sin­gin Sa­no­mien Vies­ti­ko­e­kes­kus-uu­ti­soin­tia. Lampé­nin jut­tu puo­les­taan kävi il­mi, kun sel­vi­tel­tiin suo­je­lu­po­lii­sin yliet­si­vän es­teel­li­syyt­tä.

Ala­fu­zoff on kiis­tä­nyt syyl­lis­ty­neen­sä ri­kok­seen. Hä­nen syyt­tei­tään kä­si­tel­lään myö­hem­min oi­keu­des­sa.

Ta­pauk­set he­rät­tä­vät joka ta­pauk­ses­sa ky­sy­myk­set, mil­lai­nen kult­tuu­ri Puo­lus­tus­voi­mis­sa on tur­va­luo­ki­tel­lun, sa­las­sa pi­det­tä­vää tie­don kä­sit­te­lys­sä ja mik­si ta­pauk­set tu­le­vat mui­den tut­kin­to­jen yh­tey­des­sä il­mi.

Pää­e­si­kun­nas­ta vas­ta­taan STT:lle lo­pul­ta muu­ta­man päi­vän har­kin­nan jäl­keen.

– Rei­lun kym­me­nen vuo­den jän­net­tä tar­kas­tel­tu­na esil­le on nous­sut hy­vin vä­häi­nen mää­rä sa­las­sa pi­det­tä­viin asi­a­kir­joi­hin liit­ty­viä ta­pauk­sia, min­kä vuok­si suo­ria joh­to­pää­tök­siä tur­val­li­suus­kult­tuu­rin puut­teel­li­suu­des­ta ei­kä sen heik­kouk­sis­ta voi­da teh­dä, Pää­e­si­kun­ta vas­taa STT:lle säh­kö­pos­tit­se.

Pää­e­si­kun­nan mu­kaan tur­val­li­suus­kult­tuu­ri on ku­lu­neen 10 vuo­den ai­ka­na ke­hit­ty­nyt maa­il­man­po­liit­ti­sis­ta syis­tä ja sa­las­sa pi­det­tä­vän tie­don kä­sit­te­lyä kos­ke­via oh­jei­ta on myös päi­vi­tet­ty.

– Oh­jeis­ta, käs­kyis­tä ja val­von­nas­ta huo­li­mat­ta mää­räys­ten nou­dat­ta­mi­nen on kui­ten­kin vii­me kä­des­sä yk­si­lön vas­tuul­la. Ei ole ole­mas­sa sel­lais­ta me­ne­tel­mää tai val­von­nan laa­juut­ta, jol­la mai­ni­tut ta­pah­tu­mat voi­daan täy­sin es­tää.