Ma­ria Ros­vall / STT

Syyt­tä­jä vaa­tii ter­ro­ris­mi­ri­kok­ses­ta syy­te­tyl­le mie­hel­le vä­hin­tään puo­len­tois­ta vuo­den van­keus­tuo­mi­o­ta.

Pa­ri­kymp­pis­tä Suo­mes­sa asu­vaa es­pan­ja­lais­mies­tä syy­te­tään kou­lut­tau­tu­mi­ses­ta ter­ro­ris­mi­ri­kok­sen te­ke­mis­tä var­ten. Asi­an kä­sit­te­ly al­koi Hel­sin­gin kä­rä­jä­oi­keu­des­sa tors­tai­na.

Syyt­tä­jän mu­kaan mies oli hank­ki­nut tie­to­ver­kon vä­li­tyk­sel­lä ter­ro­ris­ti­siin ri­kok­siin kan­nus­ta­via tie­to­ja ja ai­neis­to­ja, joi­ta is­la­mis­ti­set ter­ro­ris­ti­jär­jes­töt oli­vat tuot­ta­neet. Ai­neis­tot liit­tyi­vät syyt­tä­jän mu­kaan esi­mer­kik­si am­pu­ma- ja te­rä­a­sei­den tap­pa­vaan käyt­töön ih­mi­siä vas­taan, rä­jäh­dy­sai­nei­den oma­toi­mi­seen val­mis­ta­mi­seen sekä ih­mis­ten sa­la­mur­haa­mi­seen. Mies oli myös har­joi­tel­lut ryn­näk­kö­ki­vää­ri­tyyp­pi­sel­lä muo­vi­kuu­la-aseel­la am­pu­mis­ta maas­tos­sa ja ra­ken­nus­ten si­säl­lä sekä aseen kul­jet­ta­mis­ta au­tos­saan, syyt­tä­jä sa­noi.

Syyt­tä­jän mu­kaan mie­hen kou­lut­tau­tu­mis­toi­met ja yh­tey­den­pi­to ter­ro­ris­ti­jär­jes­tö­jä tu­ke­viin ta­hoi­hin osoit­ta­vat, et­tä mies oli päät­tä­nyt teh­dä tai val­mis­tel­la yh­den tai use­am­man ter­ro­ris­mi­ri­kok­sen.

– Kou­lut­tau­tu­mi­sen ai­ka­na (syy­tet­ty) on et­si­nyt yh­teyk­siä ja ol­lut yh­tey­des­sä is­la­mis­ti­sia ter­ro­ris­ti­jär­jes­tö­jä kan­nat­ta­viin ja nii­den toi­min­taa tu­ke­vaa ma­te­ri­aa­lia ja­ka­viin ta­hoi­hin sekä suun­ni­tel­lut osal­lis­tu­mis­ta ter­ro­ris­ti­se­na tais­te­li­ja­na ji­ha­diin Syy­ri­as­sa tai Län­si-Af­ri­kas­sa. (Syy­te­tyl­lä) ei ole ol­lut mi­tään tut­ki­mus­tar­koi­tuk­siin liit­ty­vää taik­ka muu­ta lail­lis­ta pe­rus­tet­ta edel­lä mai­ni­tul­le kou­lut­tau­tu­mi­sel­le, syyt­tä­jä sa­noi haas­te­ha­ke­muk­ses­saan.

Po­lii­si ot­ti es­pan­ja­lais­mie­hen kiin­ni jou­lu­kuus­sa. Ri­ko­se­päi­ly tuli il­mi Hel­sin­gin po­lii­si­lai­tok­sel­la tut­ki­tun toi­sen ri­ko­se­päi­lyn yh­tey­des­sä.

Mies kiis­tää syyt­teen. Mie­hen kir­jal­li­ses­sa vas­tauk­ses­sa kä­rä­jä­oi­keu­del­le myön­ne­tään, et­tä hän oli hank­ki­nut var­sin laa­jal­ti ai­neis­toa, jota voi­daan pi­tää ää­ri-is­la­mis­ti­se­na. Hän kui­ten­kin kiis­tää pe­reh­ty­neen­sä lä­hes­kään kaik­keen sii­tä.

Mies myön­tää myös käy­neen­sä am­mus­ke­le­mas­sa ul­ko­na muo­vi­kuu­la-aseel­la mut­ta kiis­tää, et­tä oli­si teh­nyt sitä tais­te­lu­no­mai­sis­sa ti­lan­teis­sa tai et­tä oli­si har­joi­tel­lut ryn­näk­kö­ki­vää­rin kal­tai­sen aseen kul­jet­ta­mis­ta au­tos­sa.

Vas­tauk­sen mu­kaan mies oli yh­tey­des­sä ää­ri-is­la­mis­ti­sia aja­tuk­sia kan­nat­ta­viin ta­hoi­hin, kos­ka ai­he­pii­ri kiin­nos­ti hän­tä.

– Pää­mie­he­ni kiis­tää, et­tä tar­koi­tuk­se­na oli­si ol­lut osal­lis­tua ter­ro­ris­ti­se­na tais­te­li­ja­na ji­ha­diin Syy­ri­as­sa tai Län­si-Af­ri­kas­sa. -- Pää­mie­he­ni on rii­dat­to­mas­ti ol­lut kiin­nos­tu­nut ää­ri-is­la­mi­lai­ses­ta ajat­te­lus­ta ja on ke­rän­nyt ai­neis­toa sekä vies­ti­tel­lyt ai­hees­ta. Ky­see­na­lai­sen ai­neis­ton hal­lus­sa­pi­to ja is­la­mis­te­ja tu­ke­vat kan­na­no­tot ei­vät vie­lä sel­lai­se­naan täy­tä (syyt­tees­sä ole­van ri­kok­sen) tun­nus­mer­kis­töä, mie­hen asi­a­na­ja­ja Joo­nia Streng kir­joit­taa vas­tauk­ses­sa.

Kou­lut­tau­tu­mi­ses­ta ter­ro­ris­mi­ri­kok­sen te­ke­mis­tä var­ten tuo­mi­taan sak­ko­ja tai enin­tään kol­me vuot­ta van­keut­ta. Kä­rä­jä­oi­keus on va­ran­nut syyt­teen kä­sit­te­lyyn kol­me päi­vää.