Kirja-arvio: Kipeitä tunteita New Yorkissa ja Afrikassa
Birgitta Mäkitalo
Lucinda Riley: Auringon sisar. Suomennos Hilkka Pekkanen. Bazar 2020
Elämää voi ymmärtää vain katsomalla taaksepäin, mutta sitä on elettävä katsomalla eteenpäin. Tämän lauseen Seitsemän sisaruksen salaperäinen isähahmo, miljonääri Papa Salt jätti kuollessaan adoptiotyttärelleen Electralle.
Lucinda Riley on irlantilaissyntyinen supersuosittu kirjailija, joka terveyssyistä sanelee tarinansa kirjoittamisen sijaan. Hänen kirjojaan on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle ja niitä on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita
Rileyllä on uskomaton mielikuvitus. Maailmanmenestykseen yltänyt kirjasarja Seitsemän sisarta perustuu Plejadien tähtikuvion antiikin aikaiseen mytologiaan. Sarjan Sveitsiin adoptoiduilla siskoksilla on juuret ympäri maailmaa, jonka myötä lukija pääsee mielenkiintoisille nojatuolimatkoille. Kirjoissa kohdataan nykypäivän haasteita ja syöksytään historian syövereihin. Ensimmäisessä kirjassa päästiin turistina tutuksi tulleen Kristus-patsaan syntymän aikaiseen Rio de Janeiroon Brasiliaan, toisessa purjehdittiin myrskyävillä merillä ja matkattiin Edvard Griegin jalanjäljillä Norjaan. Englannin vehreä maaseutu ja Lontoon seurapiirien kuohut tulivat tutuksi Varjon sisaren tarinassa. Helmen sisaren tarina vei tropiikin samettisiin öihin ja Australian polttavan paahteisille takamaille aboriginaalikulttuurin ytimeen. Alkuvuonna reissasimme Kuun sisaren matkassa uskomattomilta Skotlannin ylängöiltä Espanjan Granadaan ja sieltä New Yorkin parrasvaloihin.
Tänä syksynä ilmestyneessä Auringon sisar -nimisessä teoksessa kuvankaunis huippumalli viettää huikeaa, mutta onnetonta elämää Manhattanilla. Itsestään epävarma Electra on perheen sähikäinen, joka hakee apua päihteistä hälventääkseen kipeitä tunteita ja mielestään adoptioisän kuoleman. Menneisyys tunkeutuu Electran elämään ja uusimman kirjan matkassa pääsemme ruuhkaisesta nykypäivän New Yorkista toisen maailmansodan alun kesyttömän Afrikan avarille, kuumille tasangoille.
Noin 900-sivuisen kirjan paksuus oli saada minut ensin pakokauhun valtaan odotuksesta huolimatta. Tarina tempaa kuitenkin mukaansa jo ensi lehdiltä ja kerronta on Rileyn tapaan sujuvaa ja viihteellistä.
Suomessa on julkaistu sarjan kaikki tähän mennessä kirjoitetut kuusi osaa. Adoptioisä jättää kuollessaan perinnöksi jokaiselle vihjeen tämän taustasta. Jokaisessa kirjassa seurataan yhden sisaren tarina. Tarinoissa päästään kokemaan intohimoista ja vahvaa rakkautta, mutta välillä hyvinkin tuskaisia vaiheita. Sisaret ovat vahvoja itsenäisiä naisia, joista jokaisella on oma mielenkiintoinen tarinansa. Vähintään yhtä mielenkiintoisia ovat heidän esiäitiensä tarinat.
Sarjan seitsemättä sisarta ei ole vielä löytynyt, mutta koska kaikilla salaisuuksilla on taipumus paljastua, uskon kirjailija Rileyn olevan jo hyvässä vauhdissa. Tuskin maltan odottaa selviääkö vastaus, miksi juuri nämä tytöt on adoptoitu ja mitä paljastuu kadoksissa olevan sisaren myötä. Suosittelen kaikenikäisille naisille, mutta aloittamaan sarjan ensimmäisestä osasta. Myös Seitsemästä sisaresta tehtäviä Hollywood-elokuvia odotellessa.