Raumalaislähtöinen huippukokki Teemu Laurell puhui seminaarissa Ulvilassa ja antoi urasuunnitteluun neuvon: "Seuraa omaa intohimoa"
Laurellin lisäksi toinenkin menestynyt satakuntalaislähtöinen ravintoloitsija kertoi urapolustaan #Matkaan-hankkeen loppuseminaarissa.
Sanna Jääskeläinen
Teemu Laurell on monelle tv:stä tuttu. Hän ponnahti julkisuuteen voittamalla Top Chef-ohjelman vuonna 2012. Sen jälkeen hänet on nähty esimerkiksi Selviytyjissä ja Farmi Suomessa. Tärkeintä Laurellille ovat kuitenkin ravintoloitsijan työ ja yrittäjyys, joista hän saapui puhumaan Ulvilaan joulukuussa Sataedun auditoriossa järjestettyyn #Matkaan-hankkeen loppuseminaariin.
Laurell kertoi heti alkuun, että on ensimmäistä kertaa puhumassa opiskelijoille ja osallistumassa paneelikeskusteluun. Hän kehottikin kuulijoita tarttumaan rohkeasti haasteisiin.
– Kiinnostus asioihin on se, joka ajaa eteenpäin. Vaikka jännittää, kannattaa aina yrittää, mennä eteenpäin ja hankkia kokemuksia. Tänne tulokin jännitti minua, hän kertoi.
Raumalta kotoisin oleva Laurell oli kiinnostunut ravintola-alasta jo nuorena, mutta kävi kuitenkin lukion. Sen jälkeen hän pääsi Helsinkiin Ravintolakoulu Perhon yo-pohjaiselle kokkilinjalle. Sieltä hän valmistui vuonna 2007.
– Silloin pyöri televisiossa Sikke Sumarin vetämä Kokkisota, jossa julkkismestarikokit kilpailivat. Se oli lempiohjelmani, kokit oli makeita tyyppejä, jotka tekivät kädenkäänteessä hyviä ruokia ja heittivät samalla hyvää läppää.
Laurell painottaa, ettei hänen urallaan ollut pääasia unelmoida televisiosta, mutta tie vei ruutuun. Sitä ennen hän oli jo ollut töissä ravintoloissa, ensin kesätöissä Vanha Teatteri -ravintolassa Raumalla ja valmistumisen jälkeen arvostetussa, helsinkiläisessä Fishmarketissa.
– Innostus alaan kasvoi töitä tehdessä. Fishmarketin Matti Jämsen oli minulle tärkeä henkilö, häneltä opin millainen on tekemisen vaatimustaso.
Sittemmin Laurell perusti oman ravintolan, kärsi myös konkurssin. Hän sanoo, että epäonnistumisistakin on tärkeätä puhua. Niistä oppii ja ymmärrys kasvaa. Tällä hetkellä hänellä on Michelin-maininnan saanut ravintola Shelter Helsingin Katajanokalla ja maaliskuussa tulee avautumaan uusi paikka Helsingin keskustaan.
Laurell halusi kiteyttää tähänastisen uransa neljään pääkohtaan: opiskeluun, ensimmäisiin työpaikkoihin, Top Chefin mukanaan tuomaan kokemukseen sekä oman ravintolan pitämiseen.
– Urasuunnitteluun haluan antaa sellaisen ohjeen, että seuratkaa omaa intohimoa. Etsikää sellainen ala, joka kiinnostaa ja tarttukaa siihen. Töissä kannattaa ottaa vastuuta ja tarttua mahdollisuuksiin.
Hän painotti itsensä johtamisen merkitystä, kuten perustarpeista huolehtimista, avun pyytämistä tarvittaessa, tavoitteiden asettamista.
– Ja todella tärkeää on arvostaa itseään. On hyvä harjoitella myönteistä sisäistä puhetta, jotta voi nauttia työstä ja onnistumisista. Vastoinkäymisistä ei pidä lannistua.
Kaisa Aalto pyörittää Helsingissä suosittua Goose Pastabaaria.
Toinen seminaarissa esiintynyt ravintoloitsija oli Ulvilasta lähtöisin oleva Kaisa Aalto, joka pitää Helsingissä suosittua Goose Pastabar -ravintolaa. Hän kertoo opiskelleensa alkujaan taloushallinnon merkonomiksi ja lähteneensä sitten kokkikouluun, josta valmistui seitsemän vuotta sitten.
– Hullu intohimo ravintolamaailmaan vei minut Helsinkiin, jossa tavoitteeni oli tulla "suureksi keittiömestariksi". Lähdin CV kourassa kysymään töitä ja pääsin helsinkiläiseen pitseriaan. Siellä tutustuin samanhenkiseen Sakuun, joka on nykyään yhtiökumppanini, Aalto kertoo.
– Irtisanouduimme tuosta ravintolasta, lähdimme kiertämään Eurooppaa ja katselemaan, mitä Helsingistä puuttuu.
Lontoolaisesta pastabaarista syttyi kipinä, jota kaksikko lähti jalostamaan. He saivat oman ravintolan auki ja sitten tuli korona. Työntekijät piti lomauttaa ja liikeideaa muuttaa väliaikaisesti.
– Muutimme tuorepastan lasagneksi, jota myimme ulos. Kun saimme paikan oikeasti auki, alkoi pian muodostua jonoa oven taakse, koska keskieurooppalaisen korttelikuppilan tyyliin emme ottaneet pöytävarauksia, Aalto kertoo.
Linjasta on pidetty kiinni ja niinpä edelleen näkee Eerikinkadulla jonon, joka luikertelee Goose Pastabaarin edustalla. Liiketoiminta on vakiintunut, henkilökuntaa on tällä hetkellä 13.
– Haluamme panostaa henkilökohtaiseen johtamiseen niin, että jokaisella on omat tavoitteet ja kunnianhimo omaan tekemiseen, Aalto sanoo.
Seminaarin osanottajille hän halusi painottaa, että kannattaa lähteä oman intohimon perässä ja etsiä sellainen työyhteisö, jossa saa olla innokas.
– Älä koskaan vertaa itseäsi muihin, aseta omat tavoitteet. Tunnista oma tärkeytesi työryhmässä ja arvosta koko ryhmää, hän kiteytti.
#Matkaan-hankkeen projektipäällikkö Teija Nuurma sekä ravintoloitsijat Kaisa Aalto ja Teemu Laurell puhuivat Sataedussa pidetyssä seminaarissa.
#Matkaan-hanke
Hankkeen loppuseminaari pidettiin 13.12.2023 Sataedussa Ulvilassa yhteistyössä SAMK:n kanssa. Hanke tukee nuorten työllistymisen edistämistä matkailu-, majoitus- ja ravintola-aloilla. Hankkeen rahoitti ESR.