Vesa-Pekka Järvelän arvio: Raumalla pidetään kiinni perinteestä – viiden bändin lauantaisessio sai blueskansan vauhtiin
Vesa-Pekka Järvelä
Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä -sanonta on yksi tärkeimmistä hääperinteistä, josta halutaan edelleen pitää kiinni.
Historiallinen loru on peräisin viktoriaanisesta Englannista. Se iskee tarkasti myös Rauma Bluesin yli kolmikymmenvuotiseen perinteeseen. Niitä kaikkea löytyy joka kesä autenttisen satakuntalaisen musiikkitapahtuman ohjelmasta. Pääpaino on ollut vuodesta 1986 alkaen erilaisin sävyin väritetyissä sinisävelissä. Tiukka linja jatkui jälleen viikonloppuna.
Elokuun puoliväliin paikkansa vakiinnuttanut Rauma Blues ei tunnetusti petä juurimusiikin ystäviä. Maailmanlaajuisesti kansainvälisen blueskentän ykkösfestivaaleihin lukeutuva festivaali tarjosi jälleen maukkaan kahden päivän kattauksen. Kerta oli jo 37.
50- ja 60-luvun suosikkirytmeistä ammentava AT’s Roots & Ramblin’ avasi pääkonsertin paikallisvoimin.
Kuva: Vesa-Pekka Järvelä
Odotukset onnistuneelle pääkonsertille leijailivat ilmassa jo hyvin sujuneiden klubikeikkojen perusteella.
– Illan suhteen kaikki näyttää todella positiivisella. Ennakkomyynti on sujunut paremmin kuin aikoihin. Blues kiinnostaa, ja väkeä tulossa teltalle runsaslukuisesti. Se lämmittää kovasti meidän järjestäjien mieltä, sanoi pääkonsertin tuttuun tapaan avannut Hannu ”Tunnu” Pärssinen.
Alkupaloista nautittiin torstain ja perjantain iltaklubeilla. Ismo Haavisto One Man Band otti hallintaan Wanhan Rauman Kaffebarin intiimin tilan. Meren rannalla Poroholman Rantatalossa jorattiin puolestaan tänäkin kesänä paikallisen Hamid Moeini Bandin tahtiin.
Meno vain kiihtyi, kun päästiin perjantaihin. Café Salissa tahtia löivät Blue Stripin kanssa Eurooppaan syksyllä jälleen suunnistavat Micke Björklöf & Ville ”Lefty” Leppänen. Ilta jatkui Ravintola Buena Vistassa, jossa blueskansaa villitsi juureva”chicagolaistohtori” Doktu Rhute Muuzic helsinkiläisen Highway-yhtyeen vahvistamana.
Kulttuurikahvila Brummin estradin valtasi puolestaan kitaristilaulaja Riku Jokisen luotsaama Lazyman Blues Band. Tamperelaistrion letkeä groove pisti vibaa punttiin, ja kansa nautti Jokisen ja komppipari Vesa Saloniuksen ja Sami Sarsaman vetävästä poljennosta.
Brummin perjantain toisesta liveaktista vastasi Unna & Helge Tallqvist Band. Pitkän linjan harpistion koonnut jälleen tuekseen tasokkaan combo, jonka muodostavat Jonne Kulluvaara (kitara), Jaska Prepula (basso) ja Juppo Paavola (rummut). Mikin varteen Tallqvist on pestannut sielukkaan solistin. Karismaattinen Unna Kortehisto osoitti valovoimaisuutensa ja tulkitsijan taitonsa myös Rauman illassa.
Parpansalin teltta-areena toimi jälleen kemujen päänäyttämönä. Kahdeksantuntiseen bluesmaratoniin oli ladattu tuttuun tapaan viiden bändin kokonaisuus. Estradille nousivat Robert Finley, Nora Jean Wallace, Erja Lyytinen, Harlem Lake ja AT’s Roots & Ramblin’.
Torvisektion vahvistama hollantilainen Harlem Lake villitsi 70-luvulta tutulla bluesrockillaan.
Kuva: Vesa-Pekka Järvelä
Pitkän blues-illan alkutahdit kajautti debyyttialbuminsa Notes From The Backwoods vuonna 2019 julkaissut raumalainen AT’s Roots & Ramblin’. kitaristi-vokalisti Arttur ”AT” Teränen, porilaisbasisti Mikko Korpi ja rumpali Oliver Westerberg olivat kutsuneen Rauman keikalle trioa vahvistamaan tenorisaksofonisti Risto Kauppisen. Swingin’ rock’n’rolliksi soitantaansa kuvaileva nuorekas nelikko oli oiva valinta aloittajaksi.
– Aloittajan paikka on aina haasteellinen. Oli kuitenkin kunnia-asia päästä korkkaamaan kotikaupungin huipputapahtuma. Olen haaveillut tästä pitkään. Keikka oli yksi bändin toistaiseksi kovimmista näyttöpaikkoista. Meno oli mahtavaa ja vastaanottokin lämmin. Hikistä oli toki stagellakin, hehkuttivat Teränen ja Korpi.
Seuraavaksi rouheaa fiftarirokkia veivaava poppoo suuntaa Rovaniemelle.
– Jos pohjoiseen on asiaa, lauantaina meitä pääsee kuulemaan Midnight Rock & Roll Partyssa. Muutenkin keikkoja on kalenterissa kiitettävästi, kertoo Brian Setzeriä kitaroinniltaan muistuttava ’AT’.
Pitkän tauon jälkeen muutama vuosi sitten parrasvaloihin palannut Nora Jean Wallace näytti muhkeat äänivaransa.
Kuva: Vesa-Pekka Järvelä
18.30 näyttämö oli valmiina vastaanottamaan Blues Womanin. Myös yleisö oli valmis Mississippi Deltalla kipinän bluesista ja gospelista laulajan taipaleelle jo nuorena saaneelle Nora Jean Wallacelle.
– Hienoa päästä haistelemaan Rauman intensiivistä ilmapiiriä. Olen luullut tapahtumasta pelkästään positiivista viestiä. Tavoitteena on pistää teltta tärisemään, vakuutti Nora Jean.
Sukulaisten omistamassa roadhousessa pyörittyään Nora Jeanin tie vei Chicagon musaklubeille, josta matka jatkui maailman moniin keikkapaikkoihin. Niihin vahvaäänisen vokalistin johdatti 80-luvulla Jimmy Dawkins.
Suosiota riitti ja biisejä syntyi, mutta 2000- ja 2010-luvuilla Wallace piti vuosikausien esiintymistauon. Äänitysstudiossa hän kuitenkin ehti piipahtaa. 2003 syntyi Nora Jean Bruso Sings the Blues ja vuotta myöhemmin Going Back to Mississippi.
Veri veti Indianan La Porteen asettuneen laulajattaren kuitenkin takaisin tien päälle ja levytysstudioon. 2020 ilmestyneen Blues Woman -pitkäsoiton antia kuultiin myös Rauman teltalla. Kahden kitara, koppikaksikon ja verevän vokalistin kone hyrräsi kuumana. Ääneltäänkin muhkeaäänisen Nora Jeanin settiin mahtuivat muun muassa Can't Stop, I’m a Blues Woman, Evidence, Victim, I’ve Been Watching You ja Dance With Me.
67-vuotias Wallace lämmitti lauteet kevään live-albumillaan vakuuttaneille hollantilaisvieraille. Genrerajoja rohkeasti rikkova Harlem Lake on parin viime vuoden aikana noussut 70-luvun sävyjä sisäistävän materiaalinsa myötä rytmimusiikin rakastajien tietoisuuteen. Lisää nostetta ja arvostusta energinen viisikko sai, kun European Blues Union valitsi bändin viime vuoden European Blues Challenge–voittajaksi.
– Pääsin todistamaan bändin kisavetoa paikan päällä. Työskentely oli vakuuttavaa, joten osasin odottaa, että bändi hurmaa täälläkin, sanoo RB:n jälleen juontanut Micke Björklöf.
Valokiila osui kahdeksalta settinsä aloittaneen kokoonpanon keulakuvana loistavan Janne Timmerin sielukkaisiin lauluosuuksiin.
– Olemme ensimmäistä kertaa Suomessa. Tiesimme odottaa, että Raumalla on hyvät bileet. Oli hienoa päästä tarjoamaan musiikkiamme näin upealle ja asiantuntevalle yleisölle, iloitsi Timmer.
Aistikkaasti esiintyneen laulajattaren varjoon eivät lavalla silti jääneet muutkaan. Jykevän perustan laatoittivat rumpali Benjamin Torbijn ja basisti Kjelt Ostendorf. Timmerin ohella sopivan raastavaa sointia löytyi ennen kaikkea Sonny Rayn kitarasta ja Dave Warmerdamin koskettimista.
Harlem Lake tarjoili telttakansalle pääosin omaa tuotantoa. Biiseissä oli sopivasti omaperäisyyttä, tuoreutta ja koukuttavuutta. Settiin oli luonnollisesti otettu myös toukokuussa julkistetun uutuusalbumin raitoja. Kokonaisuutta täydensivät harkiten mukaan huolitut lainat. Parhaiten osuivat Joe Cockerilta mahtiversion aikoinaan saanut The Letter ja Tower of Powerin ohjelmistosta napattu Don’t Change Horses,
Viisareiden nytkähdettyä puoli kymmeneen siirryttiin syvemmälle sinisävelten ytimeen. Matkan Louisianan suomaisemiin tarjosi seitsenkymppisiään ensi vuonna viettävä Robert Finley. Syvän etelän puuvillapelloilla varttunut laulaja ammentaa musiikkiinsa tarinoita värikkään elämänsä eri vaiheista. Intensiivistä ilmaisua on syventänyt entisestään Finleyn sokeutuminen.
– Tämä on ensimmäinen Suomen keikkamme. Uskon, että se ei jää viimeiseksi, lupasi Nashvillestä Suomeen saapunut Finley.
Modernia ja vanhaa bluesia progressiivisiin sävyihin yhdistelevä slide-ässä nousi tietoisuuteen blues-kitaristina, mutta viime aikoina 47-vuotias Lyytinen on laajentanut ilmaisuaan.
Kuva: Vesa-Pekka Järvelä
Lauantain paalupaikka oli varattu Suomen blueskuningatar Erja Lyytiselle. Pori Jazzissakin kuukausi sitten soittanut kitaristilaulaja juhlistaa 20-vuotista artistiuraansa syksyllä 2023 kiertueen merkeissä.
Kansainvälisestikin laajasti arvostettu Lyytinen latasi Rauman iltaan ilman suurempia suvantovaiheita edenneen setin. Siinä kuultiin paloja kuopiolaislähtöisen kitarataiturin levytysuralta – sekä vanhemman materiaalin puolelta että viime vuosilta.
Useamman raidan Lyytinen raapaisi viime vuonna julkaistulta Waiting For The Daylight -pitkäsoitolta. Yli tunnin mittaiseen settiin paikan saivat nimibiisin muun muassa Diamonds on the Road, upean soolon sisältänyt Bad Seed, Black Ocean ja singlenä vastikään julkaistu You Talk Dirty.
Putkea säälimättömästi liu’uttanut Lyytinen, porilaissyntyinen kosketinsoittaja Petri Rahikkala ja pitävän perustan juurevalle poljennolle juntannut komppipari Tatu Black-Iiro Laitinen käsittelivät myös Stolen Hearts-cd:n Rocking Chair-menopalaa ja Hendrixin Crosstown Traffic-klassikkoa.
Lyytinen on ollut ahkerasti tien päällä. Vaikea sanoa, onko tiukka tahti puuduttanut rahtusen tähtikitaristia. Toisaalta Lyytinen oli bluesin päätöspaikassakin tutun energinen, mutta biisien osalta sliden taitajalta tuntuu punainen lanka olevan juuri nyt hieman hukassa.
Ripauksen puuduttavaa ja turhan tasapaksua. Siltä kvartetin soitanta kuulosti valitettavasti Pori Jazzin tapaan Rauman telttabileissäkin. Volyymin voima jyräsi soiton nyanssit – jos niitä kielitaiturin nykypoljennosta ylipäätään löytyykään. Setti runnottiin raa’alla otteella alusta loppuun.
Tähtikitaristin suoraviivaisempi linja on tarkoin harkittu, sillä sukseeta ja arvostusta löytyy kovassa nosteessa viime vuodet olleelle soittoniekalle – varsinkin Keski-Euroopan suunnalla. Syksyn mittaan live-albumin lähiaikoina julkaiseva Lyytisen combo suuntaakin taas muun muassa Saksaan ja Hollantiin. Raumalle yhtye palaa 14. lokakuuta. Silloin estradina on Kulttuurikahvila Brummi.
– Onhan tähänkin vuoteen mahtunut monenlaisia keikkamestoja. On menty kotimaan lisäksi vauhdikkaasti ympäri vanhaa mannerta. Pori Jazziin tulimme lähes suoraan Kanadasta, ja jatkoimme Kirjurinluodosta heti seuraavaksi illaksi Saksan Oldsburgiin, kertoo basisti Tatu Back.
Vaikka matkustamista riittää myös bändin liideri nauttii.
– Kyllä sitä jaksaa, kun saa tehdä sitä, mitä rakastaa. On hienoa antaa parastaan – niin kotimaassa kuin kansainvälisillä areenoilla, korostaa Lyytinen.
Runsaslukuisesti paikalle saapunut blueskansa täytti Parpansalin teltan eturivin loppuiltaan asti.
Kuva: Vesa-Pekka Järvelä
Ensimmäinen Rauma Blues järjestettiin maaliskuussa 1986. Silloin lavalle astuivat muun muassa Rod Piazza & The Mighty Flyers, Honey B and the T-Bones ja J. Karjalainen & Mustat lasit.
Vuosien saatossa kiittävää palautetta niin esiintyjiltä, yleisöltä kuin saaneissa musakemuissa on esiintynyt monia Suomessa vähän tuntemattomampia, mutta jo maailmalla isompaan suosioon nousseita tähtiä.
Ja heitähän on Raumalle riittänyt. Festivaalin pitkä historia pullisteleekin blues-scenen kotimaisen kärkikaartin ohella kansainvälisistä huippunimistä: Snooks Eaglin, Solomon Burke, Caroline Wonderland, Robert Randolph, Jody Williams, North Mississippi Allstars, Charlie Musselwhite, Mannish Boys, Irma Thomas, Dr.John, Sonny Landreth, James Cotton, Janiva Magness jne.
Lauantai lisäsi pitkään listaan jälleen kiinnostavia nimiä. Heidän houkuttelemisensa Suomen länsirannikolle oli talkoovoimin toimivalta blues-organisaatiolta taas arvostettava urateko. Mielenkiinnolla odottaa, ketkä löytyvät kesän 2024 artistikattauksesta. Toivotaan, että bluesketjuun saadaan monta uutta koukuttavaa lenkkiä.