Lapsen päiväkotipaikkaa saa jännittää viime metreille – Porissa tietyillä alueilla on ruuhkaisempaa
Lapsen päiväkotihakemus tehdään kuukausia etukäteen, mutta tieto paikasta tulee vasta lähellä H-hetkeä. Porin varhaiskasvatus kertoo miksi.
Pauliina Vilpakka
Päiväkotipaikkaa on haettava neljä kuukautta ennen hoidon tarpeen alkamista, näin määrää laki. Vanhemmille tieto siitä, mihin päiväkotiin lapsi on päässyt, tulee kuitenkin vasta viime metreillä: yleensä noin pari viikkoa ennen kuin lapsen on määrä aloittaa päiväkoti.
Porin varhaiskasvatuksen palveluvastaavan Vesa Harellin mukaan näin toimitaan, että asiakkaita kohdeltaisiin tasavertaisesti:
– Lakiin on myös kirjoitettu, että mikäli varhaiskasvatuksen tarve ei ole ollut ennakoitavissa äkillisen tilanteen, kuten esimerkiksi työllistymisen, opiskelun tai toiseen kuntaan muuttamisen vuoksi, varhaiskasvatuspaikkaa on haettava mahdollisimman pian, mutta viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee paikan. Jos osalle myönnettäisiin paikka jo neljä kuukautta ennen hoidon tarpeen alkamista, emme välttämättä pystyisi tarjoamaan paikkaa enää sille, joka tarvitsee paikan äkillisen tilanteen vuoksi ja hakee paikkaa kaksi viikkoa etukäteen.
Harell lisää, että neljässä kuukaudessa yksikössä voi tapahtua mitä vaan yllättävää. Huonolla tuurilla voisi tulla vaikka vesivahinko, joka sulkisi koko kiinteistön pois käytöstä. Lapsiakin tulee ja lähtee jatkuvasti: paikkoja täytetään ja niitä vapautuu. Siksi päätökset tehdään vasta lähellä ajankohtaa, jolloin lapsen päiväkodin aloittaminen oikeasti toteutuu.
Toimintaa suunnitellaan kuitenkin koko ajan monta kuukautta eteenpäin.
– On tärkeää pystyä ennakoimaan, paljonko lapsia on tulossa varhaiskasvatukseen neljän kuukauden päästä. Sillä koskaan päiväkotipaikkoja ei ole liikaa, vaan päinvastoin täytyy aina sumplia, että minne saadaan kaikki mahtumaan.
Päärnäisten päiväkodin moduulirakennus näyttää ulkoapäin kuin miltä tahansa talolta. Ossi (vas.) ja Benjamin viihtyivät hiekkalaatikolla. Kuva: Pauliina Vilpakka
Kaupungilla on lakiin kirjattu velvollisuus tarjota hakijalle päivähoitopaikkaa, mutta ei välttämättä juuri sieltä minne perhe on ensisijaisesti hakenut. Laki ei aseta kilometrimäärää, kuinka lähellä lapsen kotia päiväkodin on sijaittava, mutta sen mukaan varhaiskasvatuspaikan täytyy olla kohtuullisen helposti saavutettavissa. Porissakin pyritään siihen, että päiväkoti sijaitsee mahdollisimman lähellä lapsen kotia tai vanhempien työ- tai koulumatkan varrella. Ja kuten yleensäkin virallisista päätöksistä: aina voi valittaa, mutta perusteluitakin on syytä olla.
Sisarukset sijoitetaan Harellin mukaan lähes sataprosenttisesti samaan päiväkotiin, ellei ole jotain poikkeustilannetta, kuten erityisen tuen tarvetta.
Harell kertoo, että Porissa yleisesti ottaen on päiväkotipaikkoja tarpeeksi, mutta eri alueitten tarpeisiin nähden epätasaisesti. Esimerkiksi ruuhkaiselta Pohjois-Porin alueelta, kuten Toejoelta tai Ruosniemestä vanhemmat voivat joutua kuljettamaan lapsiaan kauemmas päiväkotiin. Sen sijaan sivummalla, kuten Ahlaisissa tai Reposaaressa päiväkotipaikan voi hyvällä todennäköisyydellä odottaa saavansa sieltä mistä on hakenutkin.
Myös vuodenaika vaikuttaa päiväkotipaikkojen saatavuuteen. Ruuhkaisinta on vuoden alussa, jolloin moni palaa vanhempainvapailta työelämään. Sen sijaan alkusyksystä hakijat saadaan pääosin mahtumaan oman alueensa päiväkoteihin.
Liitoskohdat käytävän lattiassa paljastavat, että rakennus on tuotu paikalle osina, kertoo päiväkodin johtaja Marjukka Latva. Kuva: Pauliina Vilpakka
Porissa on varhaiskasvatuksen piirissä tällä hetkellä reilut 3000 lasta. Tähän luetaan mukaan kaupungin päiväkoteja sekä palvelusetelillä yksityisiä päiväkoteja käyvät. Syntyvyyden laskiessa päivähoidon tarve ei ole vähenemään päin, vaan yllättävästi päinvastoin. Harell kertoo, että vaikka lapsien määrä on hieman laskenut, subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoitusten poistuttua ne lapset, jotka ovat paikalla, ovat paikalla enemmän. Ilmiö on valtakunnallinen.
Moduulipäiväkoti tuotiin paikalle osina
Porin läntisellä alueella Päärnäisten päiväkodin lisätilan tarve ratkaistiin viime talvena pystyttämällä pihapiiriin moduulipäiväkoti. Kansankielisempiä sanoja kontti- tai parakkirakennus ei juuri enää käytetä väärien mielikuvien välttämiseksi.
Rakennus on pitkälti kuin mikä tahansa talo. Kaikki tarpeellinen talotekniikka löytyy: lämmitys, sähkö, vesi ja ilmastointi. Ulkoapäinkään sivullinen ei välttämättä huomaa eroa. Ainoastaan sisällä voi havaita liitoskohdat käytävän lattiassa. Ne kertovat, että rakennus on tuotu paikalle osina. Moduulirakennuksen idea onkin juuri helppo liikuteltavuus.
Alunperin moduulirakennus on suunniteltu koulutilaksi, ja sopii hyvin myös esikoulun käyttöön. Kuva: Pauliina Vilpakka
Päärnäisten moduulipäiväkoti nousi pihaan joulukuussa 2023 ja ensimmäiset lapset aloittivat siellä maaliskuussa 2024. Aluksi moduulipäiväkotiin sijoitettiin 1-5 vuotiaita lapsia, joilla ei ollut vielä päiväkotipaikkaa. Moni heistä tuli läntisen alueen ulkopuolelta. Nykyään moduuliosassa toimii esikoulu, jota käy parhaillaan 14 lasta. He ovat pääosin päiväkodin omalta alueelta.
Päärnäisten päiväkodin johtaja Marjukka Latva kertoo, että moduuliosa sopii hyvin esikoulun käyttöön. Alun perin moduulirakennus on suunniteltu koulutilaksi, ja siksi pohjaratkaisussa on luokkahuoneita. Sisustamalla tila on muuttunut eskariksi.
Rakennukselle löytyi hyvä paikka varsinaisen päiväkodin vierestä. Se pystytettiin pihaan, joka oli jo alun perin eriytetty esikoululaisten ulkoilualueeksi. Päärnäisten päiväkodin moduulirakennus on käytössä toistaiseksi.
Moduulirakennuksia hyödynnetään myös väistötiloina. Porin Herralahdessa sijaitsee suurempi tilaelementtiratkaisuna toteutettu Pasaasin päiväkoti, joka on pystytetty palvelemaan vähintään viisi vuotta. Rakennuksessa päiväkotia käyvät lopetetun Kiertokadun päiväkodin lapset. Ensi vuoden alusta sinne siirtyvät myös päiväkoti Taikurinhatun lapset Taikurinhatun peruskorjauksen ajaksi.