Ravintola Reposaari on nähnyt Meri-Porin vilkkaat vuodet, kieltolain ja sodan – Historian varrella on kestitty asiakkaita merimiehistä elokuvatähtiin
Ravintola Reposaaren tarina ulottuu vuoteen 1838. Sen onkin epäilty olevan kenties Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva ravintola.
Pauliina Vilpakka
Ravintola Reposaaren tarina alkaa vuodesta 1838. Nykyisessä muodossaan hirsirakennuksen oletetaan valmistuneen 1890-luvulla. Rakennuksen alkuperäinen tarkoitus oli toimia hotellina, ja nimikin oli alun perin Hotelli Reposaari. Ravintolaa vuosina 2013-2017 pyörittänyt Mika Luoto kertoo, että edelleen ravintolan vesilasku tulee nimellä Hotelli Reposaari. Hotellitoiminta tosin lakkasi jo 50-luvulla.
Arkkitehti J.E. Stenbergin vuodelta 1888 olevien piirustusten mukaan hotellista piti alun perin tulla kaksikerroksinen, mutta jostain syystä näin ei käynyt.
Hotelli Reposaaren ravintola oli pitkään ainoita ravintoloita vilkkaassa satamakylässä, joka oli täynnä janoisia merimiehiä, sekä satama- ja sahatyöläisiä. Mutta 1900-luvun alussa kieltolaki laittoi ravintolatoiminnalle kokonaan stopin pariksikymmeneksi vuodeksi.
Sen jälkeen rakennuksessa toimi ruotsinkielinen koulu. Sotavuosina rakennus oli myös sairaalakäytössä. Kun kieltolaki kumottiin, rakennuksessa käynnistyi jälleen hotelli- ja ravintolatoiminta.
Kortin kuva Reposaaresta on otettu ennen vuotta 1907. Korttiin on painettu teksti G. Ronelius, Björneborg. Kuva: Kuvaaja tuntematon, Satakunnan Museon kokoelmat
Kun ottaa huomioon paikan 185-vuotisen historian, kaukaa tulleet merimiehet ja sotasairaalaan joutuneet potilaat, herää kysymys: kummitteleeko täällä?
– Totta kai! Aina kuuluu jotain kolinaa, kun on täällä yksin illalla, Mika Luoto vastaa hymynkare suupielessä.
Luodon suvun omistukseen Ravintola Reposaari on tullut vuonna 1976. Silloin ravintolan otti nimiinsä Luodon isoäiti, joka oli työskennellyt pitkään edelliselle omistajalle. Isoäidin jälkeen ravintolaa pyörittivät Luodon vanhemmat, ja miehen itsensä jälkeen yrittäjäksi ryhtyi hänen poikansa Henri Luoto.
Mika Luoto muistaa lapsuudestaan 70-luvulta, kuinka Reposaari oli vielä vilkas, noin 2000 asukkaan kaupunginosa, jossa kauppoja ja liikkeitä oli toistakymmentä. Satamassa oli paljon laivoja. Ravintolan ovet olivat auki viikon jokaisena päivänä ja asiakaskunta oli kansainvälistä.
Luodon isoäiti ryhtyi rakentamaan Ravintola Reposaaren menusta kalapainotteista. Tärkein kalalaji oli siika. Siihen aikaan kalaa tuli vielä hyvin lähivesistä, ja kalastajia oli Reposaaressa paljon.
Ravintola Reposaari on Museoviraston suojelema kohde, jossa lämmitettävää tilaa on 270 neliötä. Portailla seisovat Mika Luoto ja Tarja Niemi. Kuva: Pauliina Vilpakka
Vuosien varrella hyvästä kalaruoastaan tunnettu Ravintola Reposaari on saanut kestitä tunnettuja vieraita. Heistä arvovaltaisin lienee presidentti Mauno Koivisto, joka vieraili Reposaaressa 80-luvulla. Ravintola oli Koiviston vierailun aikana muulta yleisöltä suljettu.
Mika Luodolla on presidentin vierailusta huvittava muisto. Luoto oli tuolloin noin 16-vuotias.
– Kun tulin ovesta sisään, suojelupoliisi kysyi, että mikäs jätkä sinä olet. Yritin sanoa, että isä ja äiti ovat täällä töissä, mutta minut heitettiin silti pihalle. Näin Koiviston sitten puistosta käsin, kun hän seisoi ravintolan ovella, Luoto kertoo.
Koivisto itse oli ystävällinen Luodon vanhemmille, jotka hänelle tarjoilivat. Ja ruokakin sai arvovieraalta kehuja.
Elokuvatähtiäkin Ravintola Reposaaressa on kestitty. 80-luvulla Reposaaressa kuvattiin Taylor Hackfordin Valkeat yöt, jossa näyttelivät Isabella Rossellini ja venäläinen balettitanssija Mikhail Baryshnikov. Silloin Reposaaren kirkkokatu muuttui siperialaiseksi pikkukyläksi. Puoli kylää työskenteli elokuvaproduktiossa tavalla tai toisella, ja osa pääsi jopa statistiksi.
Isabella Rossellinin 80-luvulla tapahtuneesta vierailusta on ravintolan seinällä kuvia muistona. Kuvat: Luodon kotiarkisto
Ravintola Reposaaren pitkässä historiassa kääntyy pian uusi luku, sillä vastikään rakennus laitettiin myyntiin.
– Aikansa kutakin, Luoto huokaa haikeana.
Ravintola Reposaaren tärkeimpiin kalatuotteisiin kuulunutta silakkaa ei ole viime vuosina enää oikein ollut tarpeeksi saatavilla, varsinkaan juhannuksen jälkeen. Se on ollut ravintoloitsijalle kova takaisku. Luoto toivoo, että kuitenkin myös tulevaisuudessa Reposaaren legendaarisen rakennuksen tarina saisi jatkua ravintolana.
(Lähteenä käytetty myös: Merellisen Porin monet kasvot: Onerva Lääperi, Pilot-kustannus Oy 2008)