Posti on yhtiö, jossa häntä heiluttaa koiraa
Posti on siitä kummallinen valtionyhtiö, että valtio ei käytä omistajaohjausta tai sitten se on ohjeistanut Postin kurittamaan asiakkaitaan, kustantajia ja henkilöstöään.
Posti julkisti elokuussa toisen vuosineljänneksen tuloksensa. Liikevoitto oli liki 18 miljoonaa euroa, kun viime vuonna tulos oli samaan aikaan viitisen miljoonaa euroa. Postin asiakkaita tulos hätkähdyttää, koska yhtiön toimet ovat olleet viime vuosina kuin kriisiyhtiön käsikirjasta: työntekijöitä on vähennetty, palvelu on heikentynyt ja hintoja on korotettu. Nähtävästi kyse on ollut aivan jostakin muusta eli vahvan tuloksen tekemisestä palvelun ja henkilöstön kustannuksella. Valtion omistuksissa Posti kuuluu yhtiöryhmään 1b. Se tarkoittaa sitä, että sijoittajaintressin lisäksi yhtiöön liittyy strategisia intressejä. Yhtiöllä on valtion esityksestä ammattilaisista koostuva hallitus sekä hallintoneuvosto, jossa on 12 kansanedustaja-jäsentä.
Kuluttaja on nähnyt Postin toiminnan tehostamisen jo vuosia. Satakunnassakin on käytössä vuoropäiväjakelu, joka tarkoittaa sitä, että jakelupäivien määrä on vähentynyt ja jakelupäivät muuttuvat viikosta toiseen. Kustantajille Postin toiminta on ollut jo vuosia arvaamatonta. Jakeluehdoista ja hinnoista seuraavalle vuodelle saatetaan ilmoittaa joulukuun puolivälissä tai myöhemminkin. Tuttua on sekin, että hinnat nousevat toisinaan hätkähdyttävän paljon ilman ennakkovaroitusta, toisiaan maltillisimmin prosenttikorotuksin. Myös jakeluehdot muuttuvat vuodesta toiseen. Kun Posti huomaa, etteivät uudet ehdot toimi käytännössä, ne saatetaan peruuttaa. Kaiken keskellä Posti on voimakkaasti vähentänyt henkilöstöä. Posti on toiminut myös osoitteettomalla jakelumarkkinalla Postinen -tuotteellaan. Sen hintakehitys on ollut maltillinen, koska Posti on halunnut kilpailijansa ahdinkoon. Kesäkuussa Posti ilmoitti, ettei se enää jaa ensi vuonna osoitteettomia tuotteita. Tämä tekee esimerkiksi sanoma- ja paikallislehtien peittojakelut tietyillä alueilla mahdottomaksi.
Miksi Posti toimii näin? Onko kyse siitä, että valtio-omistaja haluaa maksimoida osinkotuottonsa vai onko Postin vähemmistöosuus menossa myyntiin? Posti on mellastanut viime vuodet tavalla, että on syytä ihmetellä, miten valtio yhtiötänsä ohjaa, ja miten kansanedustajista koostuva hallintoneuvosto tämä kaiken hyväksyy.