Ari An­te­roi­nen

Työ­mark­ki­nat ovat ol­leet myl­ler­ryk­ses­sä po­liit­ti­si­ne lak­koi­neen. La­kot ovat vai­kut­ta­neet suu­res­ti yri­tyk­siin.

Sa­ta­kun­nan Yrit­tä­jät sel­vit­ti ky­se­lyn avul­la, mi­ten la­kot ovat vai­kut­ta­neet jä­se­ny­ri­tyk­siin. Ti­lan­ne ko­e­taan yrit­tä­jien pa­ris­sa huo­les­tut­ta­vak­si. 87 pro­sent­tia kan­nat­taa hal­li­tuk­sen esit­tä­miä työ­mark­ki­nau­u­dis­tuk­sia.

– Saim­me lä­hes 300 vas­taus­ta. La­kot ovat vai­kut­ta­neet lä­hes 47 pro­sent­tiin ky­se­lyyn vas­tan­neen yri­tyk­sen toi­min­taan. On ol­lut esi­mer­kik­si eri­lai­sia lo­gis­ti­sia haas­tei­ta. On myös tul­lut ta­lou­del­li­sia me­ne­tyk­siä. Unoh­taa ei voi myös­kään mai­neen me­ne­tyk­siä tai tu­le­vien kaup­pa­kump­pa­nuuk­sien ka­riu­tu­mi­sia. Kaup­pa­so­pi­muk­sis­sa lak­ko­ti­lan­teet ei­vät ai­na ole for­ce ma­jeu­re -ti­lan­tei­ta, jo­ten täs­tä voi seu­ra­ta so­pi­mus­sak­ko­ja, Sa­ta­kun­nan Yrit­tä­jien toi­mi­tus­joh­ta­ja Nina-Mari Tur­pe­la ker­too.

Sa­ta­kun­nan Yrit­tä­jien jä­se­nis­tös­tä 47,9 pro­sent­tia on lak­ko­jen kiel­tä­mi­sen ja 41,2 pro­sent­tia ra­joit­ta­mi­sen kan­nal­la.

Suu­rin rii­ta näyt­tää kos­ke­van pai­kal­lis­ta so­pi­mis­ta.

– Kyse on am­mat­tiyh­dis­tys­ten yli­val­las­ta, mitä he ovat me­net­tä­mäs­sä. Jos pai­kal­lis­ta so­pi­mis­ta ei saa­da läpi, se vai­kut­taa väis­tä­mät­tä työl­lis­tä­mis­ha­luk­kuu­teen. Vain 28 pro­sent­tia kat­soo, et­tei pai­kal­li­sel­la so­pi­mi­sel­la ole vai­ku­tus­ta työl­lis­tä­mis­ha­luk­kuu­teen, Tur­pe­la avaa.

Yri­tyk­set kan­nat­ta­vat nyt ajet­ta­via muu­tok­sia, jot­ta pääs­täi­siin työ­mark­ki­na­ti­lan­tees­sa 2000-lu­vul­le.

– Ol­laan vie­lä siel­lä van­has­sa sa­vu­piip­pu­te­ol­li­suu­des­sa.

Toi­mi­tus­joh­ta­ja Juu­so Luo­des­me­ri Eu­ra­jo­en Ro­mus­ta ker­too, et­tä kon­ser­nin lii­ke­vaih­dos­ta yli 70 pro­sent­tia me­nee vien­tiin ja Eu­ra­jo­en pis­tees­tä jopa 90 pro­sent­tia.

– Voi ku­vi­tel­la, pal­jon­ko se vai­kut­taa, jos sa­ta­mat ovat kiin­ni. Muu­ten­kin taan­tu­ma on is­ke­nyt tä­hän alaan ja ma­te­ri­aa­li­mää­rä on vä­hen­ty­nyt, Luo­des­me­ri sa­noo.

– Ra­ken­nus­te­ol­li­suus, jon­ka ali­han­kin­ta­ver­kos­to on iso, on taan­tu­mas­sa myös. Jos ra­ken­ne­taan vä­hem­män, myös pu­re­taan vä­hem­män, ei­kä tule ta­va­ra­vir­taa pur­ku­puo­lel­ta, li­sää Luo­des­me­ri.

Kor­ko­jen ol­les­sa kor­ke­al­la ih­mi­set ku­lut­ta­vat vä­hem­män.

– Ei uu­si­ta ko­din­ko­nei­ta niin taa­jaan, mikä nä­kyy tääl­lä ta­va­ra­vir­rois­sa. Au­to­ja­kaan ei vaih­de­ta niin usein. Kai­kis­sa on vä­hän las­kua ja se nä­kyy tie­tys­ti meil­lä, kun ta­va­raa tu­lee pie­nis­tä pu­rois­ta mo­nes­ta paik­kaa, Luo­des­me­ri huo­maut­taa.

– Tä­hän pääl­le vie­lä poik­keuk­sel­li­sen pit­kä tal­vi. Ta­va­ra­ker­ty­mä on sel­väs­ti pie­nem­pi. Tä­hän yh­dis­tet­ty­nä tu­li­vat la­kot. Meil­lä ta­va­ra kul­kee pää­sään­töi­ses­ti kont­ti­lii­ken­tees­sä. En­sin Su­e­zin ti­lan­ne vai­keut­ti vien­tiä ja nyt ei saa­da kont­te­ja la­kon ta­kia lain­kaan liik­keel­le. Va­rus­ta­mot ei­vät an­na ar­moa, vaan kont­tien sak­ko­mak­sut juok­se­vat koko ajan. Olem­me täs­sä kär­si­jän roo­lis­sa.

Luo­des­me­ri pel­kää, et­tä lak­ko­jen lop­pu­es­sa on kont­ti­lii­ken­tees­sä ruuh­kaa, kont­te­ja ei ole saa­ta­vil­la ja rah­ti­hin­nat nou­se­vat. Hän ker­too ha­vain­neen­sa, et­tä työn­te­ki­jä­puo­lel­la ku­kaan ei ole lak­ko­jen ta­ka­na.

– Ei­kä oi­kein tie­de­tä, mis­tä nyt lak­koil­laan. Tääl­lä ei ol­la ai­na­kaan tör­mät­ty sii­hen, et­tä joku oli­si pai­kal­lis­ta so­pi­mis­ta vas­taan.

Lo­puk­si ter­vei­set la­kon osa­puo­lil­le:

– Ay-liik­keen kan­nat­tai­si pa­la­ta neu­vot­te­lu­pöy­tään ja ko­et­taa vai­kut­taa siel­lä lain­sää­dän­tö­puo­lel­la. Hal­li­tuk­sen ei taas pidä an­taa so­vi­tuis­ta isois­ta lin­jois­ta pe­rik­si, Tur­pe­la nau­laa.

Haas­tat­te­lu teh­tiin 2.4. Sen jäl­keen am­mat­ti­lii­tot il­moit­ti­vat lak­ko­jen lop­pu­mi­ses­ta.

Näin la­kot ovat vai­kut­ta­neet

Sa­ta­kun­nan Yrit­tä­jät to­teut­ti jä­se­nis­töl­leen ky­se­lyn ke­vään ai­ka­na jär­jes­tet­ty­jen po­liit­tis­ten lak­ko­jen vai­ku­tuk­sis­ta. Ky­se­lyn vas­taa­jis­ta 55,6 pro­sent­tia oli 1–19 hen­ki­löä työl­lis­tä­viä yri­tyk­siä ja 13,7 pro­sent­tia yli 20 hen­ki­löä työl­lis­tä­viä, 31 pro­sent­tia oli yk­si­ny­rit­tä­jiä. Ky­se­lyyn vas­ta­si yrit­tä­jiä mo­ni­puo­li­ses­ti eri toi­mi­a­loil­ta. Työl­lis­tä­vis­tä yri­tyk­sis­tä 51 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta ker­too, et­tä la­kot ovat vai­kut­ta­neet yri­tyk­sen toi­min­taan, yk­si­ny­rit­tä­jien yri­tyk­siin la­koil­la on ol­lut vai­ku­tuk­sia 37 pro­sen­til­la vas­taa­jis­ta.

Eni­ten vai­ku­tuk­sia on ol­lut lo­gis­tii­kas­sa – raa­ka-ai­nei­ta tai kom­po­nent­te­ja ei ole saa­tu yri­tyk­siin tai vas­taa­vas­ti lop­pu­tuot­tei­ta ei ole saa­tu toi­mi­tet­tu asi­ak­kail­le. Mui­ta syi­tä oli­vat muun mu­as­sa: työn­te­ki­jät ovat la­kos­sa, tuo­tan­to on py­säyk­sis­sä ja so­pi­mus­sa­kot. La­kot ovat myös luo­neet asi­a­kas­ket­jui­hin epä­var­muut­ta ja ti­lauk­sia ei us­kal­le­ta teh­dä.

Niis­tä yri­tyk­sis­tä, joi­hin la­koil­la on ol­lut vai­ku­tus­ta, ar­vi­oi­tiin lak­ko­jen suo­ria ta­lou­del­li­sia me­ne­tyk­siä. Kun ar­vi­ot las­kee yh­teen, pu­hu­taan yli 7 mil­joo­nan eu­ron me­ne­tyk­sis­tä (136 yri­tys­tä). Vas­taa­jis­ta 11 pro­sen­til­le ei ai­heu­du ta­lou­del­li­sia vai­ku­tuk­sia ja 14 pro­sent­tia ei osaa nii­tä vie­lä ar­vi­oi­da.

Työl­lis­tä­vis­tä yri­tyk­sis­tä 87 pro­sent­tia kan­nat­taa hal­li­tuk­sen edis­tä­miä työ­mark­ki­nau­u­dis­tuk­sia, yk­si­ny­rit­tä­jä­vas­taa­jis­ta 76 pro­sent­tia. Kai­kis­ta vas­taa­jis­ta 90 pro­sent­tia oli sitä miel­tä, et­tä po­liit­ti­set la­kot tu­li­si kiel­tää ko­ko­naan tai nii­tä pi­täi­si ra­joit­taa.

Ky­syim­me myös vas­taa­jil­ta, mi­ten pai­kal­li­sen so­pi­mi­sen laa­jen­ta­mi­nen sekä muut to­teu­tet­ta­vat uu­dis­tuk­set vai­kut­tai­si­vat yri­tyk­sen työl­lis­tä­mis­ha­luk­kuu­teen. Jo työl­lis­tä­vis­tä yri­tyk­sis­tä 64 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta oli sitä miel­tä, et­tä uu­dis­tuk­set li­sää­vät työl­lis­tä­mis­ha­luk­kuut­ta mer­kit­tä­väs­ti tai jon­kin ver­ran. Yk­si­ny­rit­tä­jä­vas­taa­jis­ta 26,7 pro­sent­tia on sa­maa miel­tä ja 14,4 pro­sent­tia har­kit­see vah­vem­min en­sim­mäi­sen työn­te­ki­jän palk­kaa­mis­ta.

Läh­de: Sa­ta­kun­nan Yrit­tä­jät