Miksi Suomen jääkiekkoliitto jätti maaottelun järjestämättä?
Petteri Ikonen / STT
Merkintä Suomen jääkiekkoliiton verkkosivujen A-maajoukkuepalstan marginaalissa hämmentää. Ruotsissa tällä viikolla pelattavan miesten EHT-turnauksen toiseksi isännäksi on merkitty Suomi, mutta Leijonat ei pelaa tällä viikolla kotimaan kamaralla.
Siinä ei olisi mitään yllättävää, että EHT-turnauksen ensimmäisen pelipäivän torstain toinen ottelu pelattaisiin eri maassa kuin mikä on varsinainen turnausisäntä.
Leijonatkin on pelannut vuosien saatossa lukuisia "vaihtomaaotteluita" joulukuun ja helmikuun EHT-turnauksien alkajaisiksi Suomessa ja matkustanut sitten Venäjälle, Ruotsiin tai kuten viime kaudella Sveitsiin pelaamaan loput ottelut.
Tälläkin viikolla Leijonat olisi voinut aloittaa turnauksen Suomessa, mutta Suomen jääkiekkoliitto jätti mahdollisuuden käyttämättä.
Taustalla on kaksi syytä. Matkustuskuorman hillitseminen ja koko EHT-kiertueen muutos, joka saattaa johtaa jopa vaihtomaaotteluista luopumiseen.
– Kaikki tauot sarjojen välissä ovat tiukkoja pelaajille. Säästämme pelaajia ja huoltajia, maajoukkueen GM Jere Lehtinen avasi, kun pelaajisto helmikuun turnaukseen julkaistiin.
Tällä viikolla joukkuetta ei koottu vanhaan malliin Suomeen harjoittelemaan ja lennätetty sitten pelaamaan, vaan pelaajat kulkivat sarjamaistaan suoraan Ruotsiin.
– Menemme yhteen paikkaan, leireilemme ja pelaamme ensimmäisen ottelun Karlskogassa. Siitä on kuutisenkymmentä kilometriä Karlstadiin, Lehtinen mainitsi pelikaupungit.
Leijonissa pelaa loppuviikon aikana kiekkoilijoita Suomen, Ruotsin ja Sveitsin sarjoista, joten maajoukkueen johdolla riittää liikuteltavaa.
Lehtinen tietää entisenä huippupelaajana, miten liika matkustaminen vaikuttaa suorituksiin kaukalossa.
– Tulevaisuudessa olisi hyvä, että tällainen järjestely tulisi vakiintumaan, Lehtinen viittasi yhdessä maassa pysymiseen.
– Kuorma on kova, kun pelaajat liikkuvat.
EHT-turnauksia on pelattu lähes 30 vuotta. Ne ovat vakiinnuttaneet paikkansa eurooppalaisessa kiekkokaudessa, mutta yksittäiset maaottelut eivät ole rahasampo.
Siksi Suomi luopui mahdollisuudesta järjestää Ruotsin turnauksen avausottelu esimerkiksi Helsingissä. Mahdollisen tulovirran sijaan etusijalle asetettiin pelaajien ja taustatiimin jaksaminen.
Ruotsi otti torstain ottelun järjestettäväkseen.
– Karlskogan ottelun järjestämisestä vastaa Ruotsin jääkiekkoliitto yhdessä paikallisen seuran kanssa, Suomen jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Sami Kauhanen kertoi STT:lle.
– Ruotsin jääkiekkoliitto vastaa ottelun järjestämiskustannuksista yhdessä paikallisen seuran kanssa. Toki pääsylipputulot jäävät myös heille.
Maajoukkueen liikuttaminen on kallista, kun esimerkiksi lentoliput ja majoitukset kymmenille ihmisille nielaisevat euroja.
Kauhanen ei kerro tarkkoja summia, mutta hänen mukaan maajoukkueen EHT-kiertueen budjetti on useita kymmeniä tuhansia euroja tapahtumaa kohden.
Vaihtomaaottelut ovat keränneet hyvin yleisöä Suomessa, mutta tapahtuman järjestäminenkin maksaa. Yhden ottelun järjestäminen Suomessa ei ole järkevää. Lisäksi joukkueen liikuttaminen Suomen kautta lisäisi kustannuksia ja kuormitusta.
Kauhasen mukaan EHT-kiertueen vaihtomaaottelut eivät ole liitolle taloudellisesti merkittäviä.
– Olemme käyneet EHT-maiden kanssa keskusteluja kiertueen järjestämismallista ja päädyimme nyt yhdessä maajoukkueen johdon, Sveitsin ja Ruotsin kanssa kokeilemaan tällaista ratkaisua.
Nyt nähty ratkaisu voi olla viite tulevaisuudesta, kun Ruotsin, Suomen, Sveitsin ja Tshekin jääkiekkoliitot kehittävät EHT-kiertuetta.
– On keskusteltu, että matkustaminen on rasittavaa. Varsinkin vierailevalle joukkueelle eli tässä tapauksessa Sveitsille, jolle olisi tullut lento Suomeen ja sitten yhden pelin jälkeen Ruotsiin, Kauhanen sanoi.
– Olemme keskustelleet siitä, miten matkustamista saadaan järkevöitettyä. Puhutaan myös vastuullisuudesta ja ilmastonmuutoksen ehkäisystä. Haemme vaihtoehtoisia tapoja järjestää tapahtumia.
Kevään MM-leirityksen yhteydessä Leijonat on kiertänyt Suomea laajasti ja vienyt maaotteluita paikkakunnille, joilla EHT-otteluita, MM-otteluista puhumattakaan, ei ole nähty.
Taloudellisen voiton tavoittelun sijaan ottelut ovat enemmän liiton pelaajakehitys- ja aluetyötä.
– Maaottelut ovat keskeinen osa pelaajakehitystä ja maajoukkueen pelaajien kartoittamista arvokisoja varten kaikilla tasoilla, Kauhanen muistutti.
– Lähtökohtaisesti kotimaassa pelatut maaottelut, mukaan lukien muut arvokisat kuin miesten, eivät ole liitolle taloudellisesti merkittäviä. Pyrimme viemään maaotteluja eri puolille Suomea, jotta mahdollisimman monella suomalaisella on mahdollisuus nähdä eri leijonajoukkueet livenä.