Ilk­ka Hem­mi­lä / STT

Hal­li­tus­puo­lu­eet läh­ti­vät jäl­leen eri lin­joil­le, kun edus­kun­nan maa- ja met­sä­ta­lous­va­li­o­kun­ta lin­ja­si kan­nas­taan luon­non­suo­je­lu­lain uu­dis­tuk­seen.

Kes­kus­ta ää­nes­ti per­jan­tai­na yh­des­sä op­po­si­ti­o­puo­lu­ei­den kans­sa, kun va­li­o­kun­ta an­toi asi­as­ta lau­sun­non la­kie­si­tys­tä kä­sit­te­le­väl­le ym­pä­ris­tö­va­li­o­kun­nal­le. Muut hal­li­tus­puo­lu­eet jäi­vät vä­hem­mis­töön ja jät­ti­vät eri­ä­vät mie­li­pi­teet.

Lain laa­jal­la uu­dis­ta­mi­sel­la ta­voi­tel­laan luon­non mo­ni­muo­toi­suu­den tur­vaa­mis­ta, ja se on hal­li­tus­kau­den mer­kit­tä­vim­piä hank­kei­ta ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri­ön sa­ral­la.

Maa- ja met­sä­ta­lous­va­li­o­kun­ta moit­ti lau­sun­nos­saan, et­tä la­ki­muu­tok­sen vai­ku­tuk­sia on ar­vi­oi­tu lä­hin­nä mo­ni­muo­toi­suu­den nä­kö­kul­mas­ta. Va­li­o­kun­ta oli­si kai­van­nut pe­rus­teel­li­sem­paa ar­vi­oin­tia, esi­mer­kik­si omai­suu­den­suo­jas­ta.

–  Ta­lou­del­li­sis­ta vai­ku­tu­sar­vi­oin­neis­ta puut­tu­vat vai­ku­tuk­set toi­mi­a­loi­hin, ku­ten maa- ja met­sä­ta­lou­teen sekä nii­den kaut­ta alue- ja kan­san­ta­lou­teen. Val­mis­te­lus­sa oli­si tul­lut laa­jem­min ar­vi­oi­da eh­do­tus­ten vä­lit­tö­miä ja vä­lil­li­siä vai­ku­tuk­sia muun mu­as­sa luon­non­suo­je­lun hy­väk­syt­tä­vyy­teen, omai­suu­den­suo­jaan, elin­kei­no­toi­min­nan har­joit­ta­mi­se­del­ly­tyk­siin sekä jul­ki­syh­tei­sö­jen ve­ro­ker­ty­mään, lau­sun­nos­sa to­de­taan.

Var­sin­kin vih­reis­sä ja va­sem­mis­to­lii­tos­sa on huo­let­ta­nut, mi­ten kes­kus­ta suh­tau­tuu luon­non­suo­je­lu­lain päi­vi­tyk­seen, kun hal­li­tus ava­si ai­em­pia so­pu­jaan vii­me vii­kol­la.

Asi­an kä­sit­te­ly edus­kun­nas­sa on en­nen kaik­kea ym­pä­ris­tö­va­li­o­kun­nan vas­tuul­la.

Maa- ja met­sä­ta­lous­va­li­o­kun­ta oli vii­mei­nen, jol­ta ym­pä­ris­tö­va­li­o­kun­ta odot­ti lau­sun­toa. Ym­pä­ris­tö­va­li­o­kun­nas­ta ker­ro­taan, et­tä sil­lä on nyt pöy­däl­lä kaik­ki ai­nek­set mie­tin­nös­tä päät­tä­mis­tä var­ten.

Mie­tin­nön val­mis­tu­mis­ta odo­te­taan en­si vii­kol­la. Edus­kun­nan täy­sis­tun­to päät­tää esi­tyk­sen koh­ta­los­ta mie­tin­nön poh­jal­ta.

Yh­den­kään muun va­li­o­kun­nan lau­sun­to ei si­nän­sä sido mie­tin­nön laa­ti­mis­ta, mut­ta eri­tah­ti­suus tuo tuo­reen sä­rön hal­li­tus­rin­ta­maan. Po­li­tii­kan syk­sy on saa­nut vä­riä, kun hal­li­tus­puo­lu­eet ei­vät ole saa­neet pi­det­ty­jä ri­ve­jään suo­ra­na ai­na myös­kään edus­kun­ta­työs­ken­te­lys­sä.

Hor­jun­taa näh­tiin ai­em­min syk­syl­lä useis­sa va­li­o­kun­nis­sa EU:n en­nal­lis­ta­mi­sa­se­tuk­sen kä­sit­te­lyn yh­tey­des­sä. Li­säk­si op­po­si­ti­o­puo­lu­ei­den edus­ta­jat ker­toi­vat hal­li­tus­puo­lu­ei­den jä­sen­ten ulos­mars­sis­ta pa­pe­rit­to­mien ter­vey­den­huol­toa laa­jen­ta­van la­ki­kä­sit­te­lyn yh­tey­des­sä.

Edus­kun­nas­sa kes­kus­ta on li­säk­si haas­ta­nut hal­li­tuk­sen esi­tys­tä saa­me­lais­kä­rä­jä­lain muut­ta­mi­ses­ta. Esi­tys an­net­tiin edus­kun­taan rii­tai­sa­na kes­kus­tan vas­tus­tuk­sen vuok­si, ja se tar­vit­si­si sik­si tu­kea op­po­si­ti­ol­ta. Muut puo­lu­eet ei­vät ole esi­tys­tä tu­ke­neet.