Heli Kok­ko

Tun­nel­mal­li­sen kau­pun­gi­no­san ko­tien ovia ava­taan en­sim­mäis­tä ker­taa Kuuk­ka­rin Wan­hat Ta­lot -ta­pah­tu­mas­sa 12. ke­sä­kuu­ta kel­lo 10–18. Myös Sa­ta­neu­lees­sa on avoi­met ovet.

– Ha­lu­am­me osoit­taa, et­tä van­ha talo voi ol­la muu­ta­kin kuin koti, meil­le se on ol­lut työ­paik­ka, sa­noo Ei­ja Pöys­ti Sa­ta­neu­lees­ta.

Nais­ten vaat­tei­ta val­mis­ta­van Sa­ta­neu­leen pe­rus­ti Ei­ja Pöys­tin isä En­sio Pöys­ti vuon­na 1956. Ra­ken­nus jos­sa yri­tys aloit­ti, on kui­ten­kin vuo­del­ta 1927. Alun pe­rin sii­nä si­jait­si toi­mi­ni­mi Yr­jö A. Tuo­mis­ton kä­si­ne- ja lauk­ku­teh­das.

– Isä vuok­ra­si sii­tä en­sin pie­nen ti­lan, jo­hon tu­li­vat en­sim­mäi­set om­pe­li­jat. Pik­ku hil­jaa ti­laa han­kit­tiin li­sää.

Sa­ta­neu­leen pi­ha­pii­ris­sä on kak­si muu­ta­kin ra­ken­nus­ta. 1923 val­mis­tu­nees­sa puu­ta­los­sa ovat asu­neet muun mu­as­sa om­pe­li­ja ja ta­lon­mies per­hei­neen. Kol­man­nen ra­ken­nuk­sen, pi­ha­ra­ken­nuk­sen, ikää ei tie­de­tä. Se on ol­lut mo­nen­lai­ses­sa käy­tös­sä: so­dan ai­koi­hin sin­ne si­joit­tui keit­ti­ö­ka­lus­tei­ta teh­nyt puu­se­pän­vers­tas ja lo­pul­ta ti­lan vuok­ra­si moot­to­ri­pyö­rien en­ti­söi­jä, kun­nes 13 vuot­ta sit­ten pi­ha­ra­ken­nuk­ses­sa avat­tiin Sa­ta­neu­leen Vin­ta­ge-puo­ti.

KWT-päi­vä­nä avoin­na ovat pait­si Vin­ta­ge-puo­ti myös en­ti­nen myy­mä­lä ja puu­ra­ken­nuk­seen teh­ty Hel­lin sa­lon­ki. Nimi an­net­tiin ah­ke­ran om­pe­li­ja­har­joit­te­li­jan mu­kaan, sil­lä tämä eh­ti var­si­nai­sen työn­sä ohel­la muun mu­as­sa hioa ja maa­la­ta puu­ra­ken­nuk­sen lat­ti­an. Sa­ta­neu­leen vin­ta­geen ja uus­tuo­tan­toon voi tu­tus­tua Po­ris­sa myös jaz­zien ai­kaan ja Hel­sin­gis­sä 18.6. Kan­sal­lis­mu­se­on puis­tos­sa ja Tam­pe­reel­la Fin­la­y­so­nin Tal­li­pi­has­sa hei­nä­kuun alus­sa.

Vin­ta­ge- eli vuo­si­ker­ta­tuot­teet ovat Ei­ja Pöys­til­le haus­ka har­ras­tus. Myös om­pe­lu­toi­min­ta jat­kuu mut­ta pie­nem­mäs­sä mää­rin kuin en­nen.

– Em­me tee enää mi­tään pal­jon, ja enim­mäk­seen teem­me töi­tä ti­laus­ten mu­kaan.

Ei­ja Pöys­til­lä on Hel­sin­gis­sä stu­dio, jos­ta hän tuo ti­lauk­sia Po­riin om­mel­ta­vik­si. Stu­dio on ny­ky­ään au­ki so­pi­muk­sen mu­kaan.

– Näin voim­me kes­kit­tyä ku­hun­kin asi­ak­kaa­seen par­haal­la mah­dol­li­sel­la ta­val­la.

Ko­ro­na-ai­ka­na­kin asi­ak­kai­ta on riit­tä­nyt ko­ti­maan mat­kai­lun an­si­os­ta. En­sim­mäi­sen ko­ro­na­ke­vään isoin ar­tik­ke­li oli­vat kan­kai­set mas­kit. Toi­nen hit­ti on ol­lut ”etä­työ­tak­ki”, puu­vil­las­ta tai flee­ces­tä teh­ty vaa­te, joka on mu­ka­va ja ren­to, mut­ta kui­ten­kin asi­al­li­nen esi­mer­kik­si te­ams-ko­kouk­sia var­ten. Nyt on taas nous­sut suo­si­oon val­koi­nen pai­ta­pu­se­ro, eri muo­dois­saan.

– Mo­nen­lai­sia vai­hei­ta meil­lä on ol­lut, pi­täi­si eh­kä kir­ja kir­joit­taa. Asi­ak­kai­na on ol­lut toi­saal­ta ta­val­li­sia, mie­len­kiin­toi­sia ih­mi­siä ja toi­saal­ta pre­si­den­tin rou­via ja Rou­va Pre­si­dent­ti.