STT

Luon­non­mar­jo­jen ja -sien­ten poi­min­nas­ta saa­tu tulo pie­ne­ni vuon­na 2023 lä­hes puo­lel­la edel­lis­vuo­des­ta va­jaa­seen 12 mil­joo­naan eu­roon, sel­vi­ää Ruo­ka­vi­ras­ton ti­laa­mas­ta tut­ki­muk­ses­ta, jon­ka to­teut­ti Kan­tar Ag­ri Oy. Eni­ten vä­he­ni luon­non­mar­jo­jen poi­min­ta­tu­lo.

Vuo­sit­tain vaih­te­le­van sa­don suu­ruu­den li­säk­si tä­hän vai­kut­ti se, et­tä ul­ko­mais­ten mar­jan­poi­mi­joi­den mää­rä vä­he­ni puo­leen edel­lis­vuo­des­ta. Ruo­ka­vi­ras­to huo­maut­taa tie­dot­tees­sa myös, et­tei kai­kil­ta toi­mi­joil­ta saa­tu tie­to­ja.

Vuon­na 2023 Suo­meen tuli mar­ja­y­ri­tys­ten kut­su­mi­na run­saat 2 000 ul­ko­mais­ta poi­mi­jaa, jois­ta suu­rin osa oli thai­maa­lai­sia ja lo­put uk­rai­na­lai­sia.

Ul­ko­maa­lais­ten poi­mi­joi­den mer­ki­tys luon­non­mar­jo­jen ja -sien­ten myyn­ti­mää­rien kas­vus­sa on nor­maa­lis­ti mer­kit­tä­vä, mut­ta vii­me vuon­na suo­ma­lai­sia poi­mi­joi­ta oli met­sis­sä ta­va­no­mais­ta enem­män. Ul­ko­maa­lai­set poi­mi­jat ke­rä­si­vät luon­non­mar­jois­ta vii­me vuon­na 87 pro­sent­tia ja sie­nis­tä 10 pro­sent­tia. Vuon­na 2022 mo­lem­mat lu­ke­mat oli­vat noin vii­si pro­sent­tiyk­sik­köä suu­rem­mat.

Luon­non­mar­ja-alal­la on esiin­ty­nyt vii­me vuo­si­na laa­jo­ja vää­rin­käy­tök­siä, ku­ten epäi­ly­jä ih­mis­kau­pas­ta ja kor­rup­ti­os­ta.

Vuo­den 2023 luon­non­mar­ja­sa­to oli kes­kin­ker­tai­nen. Mus­tik­ka­sa­to oli huo­no Lap­pia lu­kuun ot­ta­mat­ta. Mus­tik­kaa ke­rät­tiin myyn­tiin nel­jä mil­joo­naa ki­loa, mikä on yli puo­let vä­hem­män kuin edel­li­se­nä vuon­na.

Puo­lu­kan sato oli koh­ta­lai­nen, ja lak­ka­sa­to oli enin­tään kes­kin­ker­tai­nen. Puo­luk­kaa ke­rät­tiin myyn­tiin va­jaat 5,2 mil­joo­naa ki­loa ja lak­kaa va­jaat 81 ton­nia.

Sie­ni­sa­to oli puo­les­taan vii­me vuon­na erit­täin vaih­te­le­va. Kel­ta­vah­ve­ron sato oli eri­no­mai­nen ja sa­to­kau­si pit­kä. Kel­ta­vah­ve­ron myyn­ti­mää­rä yli kak­sin­ker­tais­tui edel­lis­vuo­des­ta lä­hes 85 ton­niin. Myös rous­ku­jen myyn­ti kas­voi mer­kit­tä­väs­ti edel­lis­vuo­teen ver­rat­tu­na.

Herk­ku­tat­tia tuli myyn­tiin lä­hes sata ton­nia ja sup­pi­lo­vah­ve­roa run­saat 35 ton­nia.

Tut­ki­muk­sen tie­dot ky­syt­tiin mar­ja- ja sie­ni­kaup­paa te­ke­vil­tä yri­tyk­sil­tä. Tu­lok­sis­sa ei ole mu­ka­na suo­ra­myyn­tiä ku­lut­ta­jil­le ja suur­keit­ti­öil­le sekä ko­ti­ta­lous­poi­min­taa. To­ri­kau­pas­ta vain osa oli mu­ka­na.