Ta­pio Pel­li­nen / STT

Ve­nä­jän aloit­ta­ma sota Uk­rai­nas­sa oli miel­ten pääl­lä myös Lin­nan juh­lis­sa. Pre­si­dent­ti Tar­ja Ha­lo­nen oli kiin­nit­tä­nyt huo­mi­o­ta sii­hen, et­tä tä­nään kir­kos­sa piis­pa­kin oli yh­dis­tä­nyt Uk­rai­nan ta­pah­tu­mat Suo­men it­se­näi­syy­teen ja tais­te­lui­hin sen puo­les­ta.

–  Jos­kus tun­tuu, et­tä Uk­rai­nan kaut­ta me eläm­me tal­vi­so­taa uu­del­leen. Nyt tie­tys­ti hel­pot­tu­nei­na sen puo­les­ta, et­tä rau­has­sa kui­ten­kin. Suo­ma­lai­set on sel­lai­sia käy­tän­nön ih­mi­siä, Ha­lo­nen sa­noi.

Ha­lo­sen mu­kaan Lin­nan kes­kus­te­luis­sa on ol­lut pal­jon esil­lä Suo­men Nato-jä­se­nyys­ha­ke­mus, joka teh­tiin Ve­nä­jän hyök­käys­so­dan vuok­si.

–  Jos sitä (ha­ke­muk­sen te­ke­mis­tä) ver­taa häi­hin, voi sa­noa, et­tä kyl­lä ne häät ovat tär­ke­ät, mut­ta kes­kus­te­lu näyt­tää siir­ty­neen sii­hen, mil­lai­nen avi­o­liit­to on tu­los­sa. Sii­hen kan­nat­taa kiin­nit­tää huo­mi­o­ta, mi­ten me aset­tau­dum­me Na­ton si­säl­lä.

Tun­nel­ma juh­lis­sa on kui­ten­kin vai­kut­ta­nut läm­pi­mäl­tä.

–  Mi­nus­ta tun­tuu, et­tä ih­mi­set ovat ta­vat­to­man on­nel­li­sia sii­tä, et­tä he ovat pääs­seet tän­ne.

Myös pe­rus­suo­ma­lais­ten kan­sa­ne­dus­ta­ja Rit­va "Kike" Elo­maas­ta vai­kut­taa sil­tä, et­tä juh­lia on to­del­la odo­tet­tu ko­ro­na­pan­de­mi­an ai­heut­ta­man tau­on jäl­keen.

–  Ih­mis­ten pi­tää pääs­tä kun­ni­oit­ta­maan tätä it­se­näi­syys­päi­vää. So­tiem­me ve­te­raa­nit, ko­ti­rin­ta­ma ja it­se­näi­syy­den säi­lyt­tä­mi­nen ovat tär­kein asia: et­tä olem­me saa­neet pi­tää ko­tim­me ja syn­nyin­maam­me it­se­näi­se­nä, Elo­maa sa­noo.

Hän us­koo, et­tä Uk­rai­nan sota on teh­nyt asi­an ih­mi­sil­le en­tis­tä­kin lä­hei­sem­mäk­si ja tär­ke­äm­mäk­si.

–  Nyt huo­ma­taan, mit­kä oli­vat ne val­ta­vat uh­rauk­set, joi­ta mei­dän nai­sem­me ja mie­hem­me te­ki­vät. Nyt uk­rai­na­lai­sia täy­tyy aut­taa täs­sä ti­lan­tees­sa.

Ko­koo­muk­sen pu­heen­joh­ta­ja Pet­te­ri Or­po tuu­mii ih­mis­ten ar­vos­ta­van it­se­näi­syyt­tä enem­män kuin pit­kään ai­kaan.

–  Me nä­em­me Uk­rai­nan ta­pah­tu­mat ja osaam­me ar­vos­taa sitä, et­tä mei­dän it­se­näi­syyt­täm­me on ai­ka­naan puo­lus­tet­tu. Nä­em­me sen hir­vit­tä­vän tais­te­lun, jo­hon uk­rai­na­lai­set jou­tu­vat. Sa­mal­la olem­me iloi­sia ja tyy­ty­väi­siä sii­tä, et­tä olem­me pys­ty­neet te­ke­mään Nato-rat­kai­sun. Isän­maal­li­suus on mie­les­tä­ni ai­ka vah­vaa täl­lä het­kel­lä, Or­po sa­noo.

Uk­rai­nan ot­taa esil­le myös kes­kus­ta­lai­nen elin­kei­no­mi­nis­te­ri Mika Lin­ti­lä.

–  It­se­näi­syys on ai­na sel­lai­nen asia, jota kan­nat­taa juh­lia, ja se vain ko­ros­tuu näi­nä päi­vi­nä. Se on var­maan se suu­rin asia, mitä on.