Samk alkaa kouluttaa hyvinvointianalyytikoita, joille on uudistuvalla sotealalla kova tarve
Pauliina Vilpakka
Satakunnan ja Lapin ammattikorkeakoulut aloittavat ensimmäisenä Suomessa hyvinvointianalyytikkojen kouluttamisen. Samkissa koulutus on hyvinvointiteknologian Yamk-opintojen suuntautumisvaihtoehto. Opinnot alkavat ensi syksynä ja ensimmäiset opiskelijat valmistuvat näillä näkymin vuonna 2023.
Sairaalafyysikko Anu Holm on käynyt hyvinvointianalyytikon pilottikoulutuksen vuonna 2017. Holm on työskennellyt myös Sote:n rakenneuudistushankkeessa tiedolla johtamisen osahankkeen koordinaattorina. Lisäksi hän on vetänyt myös Samkilla jo useamman vuoden ajan hyvinvointi- ja terveystiedon hyödyntämiseen liittyviä tutkimusryhmiä.
– Hyvinvointianalytiikka on kertyvän tiedon hyödyntämistä ihmisen hyvinvointia edistävässä tarkoituksessa, Holm sanoittaa.
Hän kertoo esimerkin:
– Järjestelmä voi antaa raportteja siitä, paljonko päivystyksessä käy potilaita. Hyvinvointianalyytikolle pelkät kävijämäärät eivät riitä, vaan hän pureutuu vielä vähän syvemmälle etsien syitä ja seurauksia. Hyvinvointianalyytikko voi pohtia esimerkiksi, miksi joku tietty henkilö on päätynyt päivystykseen, minne hän siitä jatkaa matkaansa ja mitä hänelle tapahtuu sen jälkeen.
– Hyvinvointianalytiikassa myös mahdollisesti yhdistetään tietoja monista järjestelmistä, ja pohditaan, voitaisiinko saada lisätietoa vielä jostain muualta.
Holm tiivistää, että hyvinvointianalytiikan tehtävä ja tavoite on järkevöittää ja tehostaa terveydenhuoltoa asiakkaan näkökulmasta.
– Pyritään tunnistamaan niin sanottu hukkatyö, että osataan suunnata resurssit oikein. Analytiikan avulla voidaan myös varautua muutoksiin. Kun esimerkiksi väki ikääntyy tai tietyt sairaudet alkavat lisääntyä, sitä pystytään ennakoimaan ja ryhtymään ajoissa toimenpiteisiin.
Hyvinvointianalyytikon koulutus on hyvinvointialueuudistuksen alla ajankohtainen. Uusi, viime kesänä voimaan tullut sote-palveluiden järjestämislaki velvoittaa hyvinvointialueet keräämään terveystietoa ja hyödyntämään sitä. Uuden lain mukaan kerättyä tietoa on käytettävä toiminnan, tuotannon ja talouden ohjauksessa sekä johtamisen ja päätöksenteon tukena.
Satasairaalassa työskentelee jo hyvinvointianalyytikko, joka tekee työtään täysipäiväisesti. Hyvinvointialueuudistuksen alla tiedolla johtamisen osaajille on Holmin sanojen mukaan huutava tarve. Hän uskoo, että tulevaisuuden soteorganisaatioissa tullaan tarvitsemaan yhä enemmän kokopäiväisiä hyvinvointianalyytikoita. Työtä ei voi tehdä toisella kädellä tai muun työn ohessa.
Holm korostaa, että hyvinvointianalytiikka on ryhmätyötä. Työssä tarvitaan SQL-koodaamisosaamista eli perinteistä IT-osaamista. Mutta jotta koodien merkitys avautuisi, tarvitaan myös terveydenhuollon prosessien ymmärtämistä.
– Uskon, että tulevaisuudessa organisaatioissa on tietojohtamisen yksikköjä, joissa on eri taustaisia ihmisiä.
Myös Samkilla alkavaan hyvinvointianalyytikon koulutukseen hyväksytään muitakin, kuin vain sote-alan ihmisiä. Opinnot tarjoavat uusia uramahdollisuuksia myös esimerkiksi insinööritaustaiselle henkilölle tai liiketalouden osaajalle.
– Omien kehittämistehtävien ja harjoitustöiden avulla omaa osaamista syvennetään siihen, mikä on oma vahvuus, Holm sanoo.
Hyvinvointiteknologian tutkijayliopettaja Sari Merilampi kuvaa hyvinvointianalytiikan koulutuksen olevan monialaista vuoropuhelua. Sotealan ihmiset saavat ymmärrystä teknologian mahdollisuuksista ja insinöörit puolestaan tietoa siitä, mihin teknologiaa sotealalla tarvitaan.
Merilampi kertoo, että Samkin Hyvinvointiteknologian Yamk koulutus täytti juuri 20 vuotta. Sen kunniaksi koulutusta uudistettiin kahdella uudella suuntautumisvaihtoehdolla. Niistä toinen keskittyy hyvinvointiteknologian kehittämiseen ja toinen hyvinvointianalytiikkaan.
– Yamk-tutkinto tarjoaa paljon muutakin hyödyllistä sisältöä liittyen johtamiseen, esimiestyöhön, kehittämis- ja tutkimusmenetelmiin ja niin edelleen. Koulutus antaa evästystä siihen, että opiskelija kykenee työssään olemaan osa hyvinvointiteknologian kehittämistä.
Haku hyvinvointiteknologian Yamk-koulutukseen koittaa 16.- 31.3.2022. Opinnot ovat monimuoto-opintoja.