Mari Tuo­hi­nie­mi / STT

Use­at vä­him­mäi­se­tuu­det ovat jää­neet kau­as sii­tä, mitä ih­mi­sen kat­so­taan koh­tuu­del­la tar­vit­se­van sel­viy­ty­äk­seen ai­van pe­rus­me­nois­ta, sa­noo Suo­men so­si­aa­li ja ter­veys -yh­dis­tys Sos­te. Tämä pa­kot­taa yh­dis­tyk­sen mu­kaan esi­mer­kik­si työt­tö­män pe­rus­päi­vä­ra­haa saa­van ha­ke­maan myös toi­meen­tu­lo­tu­kea ja sil­ti tin­ki­mään esi­mer­kik­si ruo­as­ta ja lääk­keis­tä.

Suo­mes­sa on las­ket­tu tark­kaan, pal­jon­ko eri­lai­sis­sa elä­män­ti­lan­teis­sa ole­vat pe­rus­ter­veet ih­mi­set tar­vit­se­vat ra­haa pys­ty­äk­seen hank­ki­maan vält­tä­mät­tö­mät tuot­teet ja pal­ve­lut. Las­kel­miin vai­kut­ta­vat muun mu­as­sa ih­mi­sen ikä, su­ku­puo­li ja elä­män­ti­lan­ne. Näi­tä Ku­lut­ta­ja­tut­ki­mus­kes­kuk­ses­sa laa­dit­tu­ja las­kel­mia kut­su­taan koh­tuul­li­sen mi­ni­min vii­te­bud­je­teik­si, Sos­te ker­too tie­dot­tees­saan.

Pe­rus­tur­van riit­tä­vyy­den ar­vi­oin­nis­sa on Sos­ten mu­kaan to­det­tu, et­tä työt­tö­män, ko­ti­hoi­don tuen saa­jan ja vä­him­mäis­mää­räis­ten sai­raus- ja van­hem­pain­päi­vä­ra­han saa­jien tu­lo­ta­sot ei­vät rii­tä kat­ta­maan koh­tuul­lis­ta mi­ni­mi­ku­lu­tus­ta.

Sos­ten esi­merk­ki­las­kel­man mu­kaan Hel­sin­gis­sä yk­sin asu­van työt­tö­män pe­rus­päi­vä­ra­haa saa­van mie­hen on pär­jät­tä­vä kuu­kau­des­sa noin 390 eu­roa pie­nem­mäl­lä sum­mal­la kuin vält­tä­mät­tö­miin me­noi­hin on ar­vi­oi­tu tar­vit­ta­van.

Tam­pe­reel­la vas­taa­vas­sa ti­lan­tees­sa ole­van mie­hen on pär­jät­tä­vä noin 350 eu­roa vii­te­bud­je­tin ta­soa pie­nem­mäl­lä sum­mal­la.

Esi­merk­ki­ta­pauk­sis­sa pe­rus­päi­vä­ra­haa saa­val­la syn­tyy oi­keus toi­meen­tu­lo­tu­keen. Toi­meen­tu­lo­tu­en jäl­keen­kin va­jet­ta suh­tees­sa vii­te­bud­jet­tiin jää vie­lä noin 158 eu­roa.

Sos­ten tie­dot­tees­sa muis­tu­te­taan, et­tä vii­te­bud­jet­tien mää­rit­tä­mä taso ei tar­joa luk­sus­ta. Ku­lu­tus­ta­so on niuk­ka, jos sitä ver­ra­taan vä­es­tön kes­ki­mää­räi­seen ku­lu­tuk­seen.

Pe­rus­tur­van va­ras­sa ole­vien li­säk­si myös esi­mer­kik­si pie­ni­palk­kai­sil­la työn­te­ki­jöil­lä tu­lo­ta­so voi jää­dä al­le koh­tuul­li­sen mi­ni­min.

Jot­ta yk­sin Hel­sin­gis­sä asu­van mie­hen vii­te­bud­je­tin va­jaus saa­tai­siin ku­rot­tua um­peen, työt­tö­myys­päi­vä­ra­haa pi­täi­si ko­rot­taa yli 930 eu­roa. Las­kel­mas­sa on otet­tu huo­mi­oon mak­set­ta­vien ve­ro­jen ja asu­mis­tu­en muu­tok­set työt­tö­myys­päi­vä­ra­han nous­tes­sa.

Koh­tuul­li­sen mi­ni­min ta­sol­le pää­se­mi­sek­si ko­ro­tus­tar­peet vaih­te­le­vat eri elä­män­ti­lan­teis­sa ja eri asuin­paik­ka­kun­nil­la. Sos­ten mu­kaan on sel­vää, et­tä pe­rus­tur­vaan tar­vit­ta­vat ko­ro­tuk­set ovat hy­vin suu­ria. Sos­ten las­ke­mis­sa esi­merk­ki­ta­pauk­sis­sa päi­vä­ra­han ko­ro­tus­tar­ve on 51–128 pro­sent­tia.

Sos­ten mu­kaan seu­raa­val­la vaa­li­kau­del­la oli­si laa­dit­ta­va pit­kä­ai­kai­nen suun­ni­tel­ma pe­rus­tur­van ko­rot­ta­mi­ses­ta niin, et­tä ede­tään koh­ti koh­tuul­li­sen mi­ni­min ta­soa.

–  Oi­keus so­si­aa­li­tur­vaan ja riit­tä­vään elin­ta­soon ovat ih­mi­soi­keuk­sia, jot­ka tur­va­taan kan­sain­vä­li­sis­sä ih­mi­soi­keus­so­pi­muk­sis­sa ja Suo­men pe­rus­tus­lais­sa. Pe­rus­tur­van taso ei kui­ten­kaan ny­kyi­sel­lään ta­kaa näi­den oi­keuk­sien to­teu­tu­mis­ta Suo­mes­sa, Sos­ten tie­dot­tees­sa to­de­taan.