San­na Rai­ta-aho / STT

Suo­men ta­lous on yhä taan­tu­mas­sa, mut­ta kas­vun en­nus­te­taan käyn­nis­ty­vän ku­lu­van vuo­den lop­pu­puo­lel­la, ar­vi­oi ta­lous­nä­ky­miä Suo­men Pan­kin pää­joh­ta­ja Ol­li Rehn maa­nan­tai­na al­ka­nees­sa ke­hys­rii­hes­sä.

Suo­men Pank­ki jul­kai­si Reh­nin ke­hys­rii­hes­sä pi­tä­män esi­tyk­sen net­ti­si­vuil­laan. Inf­laa­ti­on hi­das­tu­mi­nen on tu­ke­nut suo­ma­lais­ten ko­ti­ta­louk­sien os­to­voi­maa vii­me vuo­des­ta läh­tien.

– Ta­lou­den en­nus­te­taan al­ka­van vä­hi­tel­len toi­pua taan­tu­mas­ta, kun ko­ti­ta­louk­sien os­to­voi­ma vah­vis­tuu, vien­ti­mark­ki­noi­den veto pa­ra­nee ja kor­ko­jen odo­te­taan ale­ne­van. Al­ku­vuo­den da­tan pe­rus­teel­la ei vie­lä näy kään­net­tä pa­rem­paan, mut­ta taan­tu­man poh­ja on sil­ti il­mei­ses­ti saa­vu­tet­tu, Rehn sa­noi.

Reh­nin mu­kaan Suo­men jul­ki­sen ta­lou­den ti­lan­ne on kui­ten­kin va­ka­va. Hä­nes­tä on ym­mär­ret­tä­vää, et­tä täl­lä het­kel­lä ta­voit­tee­na­set­te­lus­sa ko­ros­tuu EU:n fi­nans­si­po­liit­tis­ten sään­tö­jen aset­ta­ma raa­mi, eten­kin lii­al­li­sen ali­jää­män me­net­te­ly.

Hä­nen mu­kaan­sa tar­vi­taan toki toi­mia, joil­la on vä­lit­tö­miä vai­ku­tuk­sia.

– Ylei­sem­min on kui­ten­kin hyvä pyr­kiä vah­vis­ta­maan jul­kis­ta ta­lout­ta toi­mil­la, jot­ka ei­vät vai­ku­ta ko­ti­ta­louk­sien ja yri­tys­ten toi­min­ta­ym­pä­ris­töön äk­ki­näi­ses­ti vaan niin, et­tä nii­hin pys­ty­tään va­rau­tu­maan ja so­peu­tu­maan.

Hal­li­tuk­sen ke­hys­rii­hi al­koi maa­nan­tai­na. Pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­pon (kok.) mu­kaan hal­li­tuk­sen tä­nään al­ka­nees­ta ke­hys­rii­hes­tä on tu­los­sa "ää­ret­tö­män vai­kea". Or­pon mu­kaan hal­li­tus tu­lee te­ke­mään kol­men mil­jar­din eu­ron so­peu­tuk­set jo so­vit­tu­jen kuu­den mil­jar­din pääl­le.

Reh­nin li­säk­si ta­lous­kat­sauk­sen oli­vat pai­kal­la an­ta­mas­sa val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri­ön (VM) kans­li­a­pääl­lik­kö Juha Ma­ja­nen, VM:n yli­joh­ta­ja Mik­ko Spo­lan­der sekä Sit­ran yli­a­si­a­mies At­te Jääs­ke­läi­nen.

Reh­nin mu­kaan oli­si hyö­dyl­lis­tä ra­ken­taa par­la­men­taa­ri­ses­ti yh­teis­tä pit­kän ai­ka­vä­lin ta­voi­tet­ta ja sitä tu­ke­vaa kan­sal­lis­ta fi­nans­si­po­li­tii­kan oh­jaus­ke­hik­koa. Uu­dis­tus­työs­sä hyö­dyl­li­se­nä ver­tai­lu­koh­ta­na voi­si ol­la Ruot­sin ajan myö­tä va­kiin­tu­nut fi­nans­si­po­li­tii­kan oh­jaus­ke­hik­ko. Ruot­sis­sa ko­ko­nai­suu­den pe­rus­pi­la­rit ovat ta­sa­pai­no­ta­voi­te ja vel­ka-ank­ku­ri sekä nii­den kans­sa joh­don­mu­kai­nen me­no­kat­to.

Reh­nin mu­kaan Ruot­sin mal­lia kan­nat­taa tut­kia tark­kaan.

– Vah­vem­pi fi­nans­si­po­li­tii­kan ke­hik­ko loi­si tar­peel­li­sek­si ha­vait­tua liik­ku­ma­va­raa. Ter­ve ta­lous on osa tur­val­li­suut­ta ja osa kes­tä­vää kan­sal­lis­ta stra­te­gi­aa – ja on­nis­tu­neen ra­ha­po­li­tii­kan edel­ly­tys.

Suo­men pi­dem­män ai­ka­vä­lin kas­vu­po­ten­ti­aa­lia ra­joit­taa työ­i­käi­sen vä­es­tön su­pis­tu­mi­nen ja nuor­ten kou­lu­tus­ta­son nou­sun py­säh­ty­mi­nen, Rehn sa­noo.

– Pa­nos­ta­mal­la laa­duk­kaa­seen kou­lu­tuk­seen vah­vis­tam­me ky­ky­äm­me in­no­voi­da ja hyö­dyn­tää in­no­vaa­ti­oi­ta. Vä­es­tö­ra­ken­teem­me muu­tos on kui­ten­kin niin mer­kit­tä­vää, et­tä kas­vun edel­ly­tyk­siä on hy­vin vai­ke­aa tur­va­ta il­man työ- ja kou­lu­tus­pe­räi­sen maa­han­muu­ton kas­vua.

Rehn myös to­te­si, et­tä vel­ka­suh­de oli­si kään­net­tä­vä mah­dol­li­sim­man pian las­ke­val­le ural­le, mikä on hal­li­tuk­sen ta­voi­te.

Ruot­sis­sa ja Tans­kas­sa jul­ki­nen vel­ka on nyt noin 30 pro­sent­tia brut­to­kan­san­tuot­tees­ta, Suo­mes­sa 75 pro­sent­tia ja lä­hi­vuo­si­na jopa 80 pro­sent­tia.

– Va­kaus- ja kas­vu­so­pi­muk­sen 60 pro­sen­tin vel­ka­suh­de on hyvä virs­tan­pyl­väs, jota koh­ti EU:n uu­det fi­nans­si­po­li­tii­kan sään­nöt aset­ta­vat meil­le kun­ni­an­hi­moi­set as­ke­leet.

Eu­ro­a­lu­een ta­lous­kas­vu on ol­lut vii­me ai­koi­na tah­me­aa. Eu­roo­pan kes­kus­pan­kin (EKP) maa­lis­kuun en­nus­tees­sa eu­ro­a­lu­een ta­lou­den ar­vi­oi­daan kui­ten­kin el­py­vän tä­män vuo­den toi­sel­la puo­lis­kol­la.

Eu­ro­a­lu­een kas­vun us­ko­taan vah­vis­tu­van, el­lei­vät konf­lik­tit suis­ta sitä rai­teil­taan.

Ris­kit hei­kom­mas­ta ke­hi­tyk­ses­tä ovat Reh­nin mu­kaan kui­ten­kin suu­ret. Lähi-idän so­dan es­ka­laa­tio voi nos­taa öl­jyn ja kaa­sun hin­to­ja. Ve­nä­jän bru­taa­li sota ja Uk­rai­nan vai­kea ti­lan­ne ruok­ki­vat epä­var­muut­ta. Ge­o­po­li­tiik­ka voi siis suis­taa Eu­roo­pan ta­lou­den myön­tei­sen ke­hi­tyk­sen rai­teil­taan.