STT

Ter­vey­den­hoi­ta­jien ja lää­kä­rei­den mää­rä äi­tiys- ja las­ten­neu­vo­lois­sa sekä kou­lu- ja opis­ke­lu­ter­vey­den­huol­los­sa on vä­hen­ty­nyt, tie­dot­taa Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tos (THL).

THL on ke­rän­nyt tie­to­ja ter­vey­den­hoi­ta­jien ja lää­kä­rei­den mää­räs­tä neu­vo­lois­sa sekä kou­lu- ja opis­ke­lu­ter­vey­den­huol­los­sa vuo­des­ta 2004 al­ka­en. Seu­ran­nan pe­rus­teel­la hen­ki­lös­tö­re­surs­sien vuo­sia kes­tä­nyt kas­vu vai­kut­taa py­säh­ty­neen ja kään­ty­neen vii­me vuon­na las­kuun.

Hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den vä­lil­lä hen­ki­lös­tö­re­surs­seis­sa on val­ta­via ero­ja. Alu­ees­ta riip­pu­en yh­del­lä kou­lu­ter­vey­den­hoi­ta­jal­la voi THL:n mu­kaan ol­la hoi­det­ta­va­naan 376–625 op­pi­las­ta ja lää­kä­ril­lä 2  040–7  768 op­pi­las­ta.

Hen­ki­lös­tö­mi­toi­tus­suo­si­tuk­set to­teu­tu­vat vaih­te­le­vas­ti. Esi­mer­kik­si kou­lu­lää­kä­rei­den mää­rä on ol­lut koko seu­ran­ta-ajan suo­si­tus­ta al­hai­sem­pi, ja tuo­reim­mas­sa mit­tauk­ses­sa suo­si­tus to­teu­tui vain Pir­kan­maal­la. Suo­si­tuk­sen mu­kaan yh­tä lää­kä­riä koh­ti voi ol­la enin­tään 2  100 op­pi­las­ta.

Kou­lu­ter­vey­den­hoi­ta­jia oli vii­me vuon­na lä­hes kai­kil­la hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­la suo­si­tuk­sen edel­lyt­tä­mä mää­rä eli enin­tään 600 op­pi­las­ta yh­tä ter­vey­den­hoi­ta­jaa koh­ti.

Opis­ke­lu­ter­vey­den­huol­los­sa ter­vey­den­hoi­ta­jia oli suo­si­tus­ten edel­lyt­tä­mä mää­rä al­le puo­les­sa ter­veys­kes­kuk­sis­ta. Lää­kä­rei­den osal­ta suo­si­tus to­teu­tuu vain joka kym­me­nen­nes­sä.

Äi­tiys- ja las­ten­neu­vo­la­pal­ve­luis­sa suo­si­tus­ten to­teu­tu­mi­ses­sa on niin ikään puut­tei­ta. Esi­mer­kik­si neu­vo­la­lää­kä­rei­tä oli suo­si­tus­ten edel­lyt­tä­mä mää­rä noin joka kol­man­nes­sa ter­veys­kes­kuk­ses­sa.

THL:n yli­lää­kä­ri Mar­ke Hie­ta­nen-Pel­to­la sa­noo lai­tok­sen tie­dot­tees­sa, et­tä re­surs­sien su­pis­tu­mi­nen vai­kut­taa eh­käi­se­vien ter­veys­pal­ve­lu­jen saa­ta­vuu­teen ja laa­tuun.

–  Hy­vin­voin­nin ja ter­vey­den edis­tä­mi­nen on ai­na myös syr­jäy­ty­mi­sen eh­käi­syä. Nyt alu­eel­li­nen yh­den­ver­tai­suus ja tasa-ar­vo ei­vät mil­lään lail­la to­teu­du, hän huo­maut­taa.

Tie­don­ke­ruu lä­he­tet­tiin vii­me huh­ti­kuus­sa Suo­men kaik­kiin ter­veys­kes­kuk­siin. Vas­tausp­ro­sent­ti oli THL:n mu­kaan 93.