Je­ca­te­ri­na Mant­si­nen, An­nii­na Kor­pe­la / STT

Edus­kun­nan apu­lai­soi­keu­sa­si­a­mies (AOA) Mai­ja Saks­lin on rat­kais­sut usei­ta kan­te­lui­ta van­hus­ten epäin­hi­mil­li­ses­tä koh­te­lus­ta ja voi­mak­kai­den ra­joi­tus­toi­mien käy­tös­tä ki­vun, saat­to­hoi­don tai leik­kauk­sen jäl­keen. Kan­te­luis­sa tois­tu­vat apu­lai­soi­keu­sa­si­a­mie­hen mu­kaan sa­mat va­ka­vat epä­koh­dat.

Vir­heel­li­sen me­net­te­lyn taus­tal­la on hä­nen mu­kaan­sa usein se, et­tei hen­ki­lö­kun­ta tie­dä, mi­ten ti­lan­teis­sa pi­täi­si toi­mia. Apu­lai­soi­keu­sa­si­a­mie­hen mää­rää­mil­lä tar­kas­tuk­sil­la on huo­mat­tu, et­tä va­kiin­tu­neet­kin käy­tän­nöt voi­vat ol­la lain, ih­mi­soi­keus­so­pi­mus­ten sekä am­mat­tie­et­tis­ten pe­ri­aat­tei­den vas­tai­sia.

Kan­te­lui­den pe­rus­teel­la apu­lai­soi­keu­sa­si­a­mies päät­ti sel­vit­tää oma­na aloit­tee­naan, on­ko täl­lä het­kel­lä ole­mas­sa tar­vit­ta­vaa tie­toa ra­joi­tus­toi­mien käy­tön vält­tä­mi­ses­tä van­hus­ten hoi­dos­sa ja mil­lä ta­voin on huo­leh­dit­tu sii­tä, et­tä tie­to on so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lais­ten käy­tös­sä. Saa­dun sel­vi­tyk­sen pe­rus­teel­la toi­men­pi­tei­tä on teh­ty, mut­ta apu­lai­soi­keu­sa­si­a­mie­hen mu­kaan toi­met ei­vät ole vie­lä riit­tä­viä.

Apu­lai­soi­keu­sa­si­a­mies ker­too pi­tä­vän­sä koh­tuut­to­ma­na ja on­gel­mal­li­se­na val­lit­se­vaa ti­lan­net­ta, jos­sa yk­sit­täi­set alu­eet jou­tu­vat te­ke­mään oh­jeis­tuk­sia vail­la sel­kei­tä val­ta­kun­nal­li­sia oh­jei­ta. Saks­lin pyy­tää­kin kii­reh­ti­mään sel­kei­den val­ta­kun­nal­lis­ten oh­jeis­tus­ten ja kou­lu­tus­ma­te­ri­aa­lien laa­ti­mis­ta.

–  Eri toi­mi­joi­den yh­tei­nen ha­vain­to on se, et­tä ole­mas­sa ole­vat toi­min­ta­oh­jeet kes­kit­ty­vät ra­joi­tus­toi­men­pi­tei­den käyt­töön. Sen si­jaan ra­joit­ta­mis­ti­lan­tei­den en­nal­ta­eh­käi­syä kos­ke­vat sel­ke­ät ja yk­sin­ker­tai­set oh­jeet ja sen myö­tä osaa­mi­nen vie­lä enim­mäk­seen puut­tu­vat, rat­kai­sus­sa sa­no­taan.

Apu­lai­soi­keu­sa­si­a­mie­hen mu­kaan oh­jeis­tus­ten ta­voit­tee­na tu­li­si ol­la sel­lais­ten toi­min­ta­ta­po­jen va­kiin­nut­ta­mi­nen, jot­ka vä­hen­tä­vät ra­joi­tus­toi­mien käyt­töä ja edis­tä­vät nii­den käy­tös­tä luo­pu­mis­ta.