Las­si La­pin­tie / STT

Eu­roo­pan par­la­men­tin hy­väk­sy­mä jul­ki­lau­su­ma Ve­nä­jäs­tä ter­ro­ris­mia tu­ke­va­na val­ti­o­na ei ole ai­heut­ta­nut Suo­mes­sa piik­kiä val­ti­on­hal­lin­toon tai kes­kei­seen inf­rast­ruk­tuu­riin koh­dis­tu­vis­sa verk­ko­hyök­käyk­sis­sä. Näin ker­toi val­ti­on ky­ber­tur­val­li­suus­joh­ta­ja Rau­li Paa­na­nen per­jan­tai­na tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa Suo­men ky­ber­tur­val­li­suus­ti­lan­tees­ta.

Eu­roo­pan par­la­ment­tiin verk­ko­si­vuil­le teh­tiin kes­ki­viik­ko­na verk­ko­hyök­käys pian par­la­men­tin jul­ki­lau­su­man hy­väk­sy­mi­sen jäl­keen. Po­li­ti­col­le pu­hu­neen ni­met­tö­män par­la­ment­ti­läh­teen mu­kaan ky­sees­sä saat­toi ol­la tek­ni­ses­ti edis­ty­nein par­la­ment­tiin kos­kaan koh­dis­tet­tu ky­ber­hyök­käys.

Po­li­ti­col­le pu­hu­neen pi­raat­ti­puo­lu­een me­pin mu­kaan ky­sees­sä oli ha­jau­tet­tu pal­ve­lu­nes­to­hyök­käys eli DDoS-hyök­käys, joi­ta on vii­me ai­koi­na käyt­tä­nyt muun mu­as­sa ve­nä­läi­nen hak­ke­ri­ryh­mä Kil­l­net hai­tan­te­koon ver­kos­sa. Hyök­käyk­ses­sä verk­ko­si­vun tai -pal­ve­lun ta­val­lis­ta toi­min­taa häi­ri­tään tai es­te­tään hu­kut­ta­mal­la se tur­haan tie­to­lii­ken­tee­seen.

–  Meil­lä on vah­vo­ja merk­ke­jä sii­tä, et­tä ky­sees­sä oli Kil­l­net, eli Ve­nä­jään lin­ki­te­tyt hak­ke­rit, ker­toi Po­li­ti­col­le kreik­ka­lais­mep­pi Eva Kai­li.

Eu­roo­pan par­la­ment­tiin koh­dis­tu­neen verk­ko­hyök­käyk­sen kal­tai­set verk­ko­si­vu­ja tai -pal­ve­lu­ja ti­la­päi­ses­ti kaa­ta­vat pal­ve­lu­nes­to­hyök­käyk­set saa­vat pal­jon huo­mi­o­ta me­di­as­sa, mut­ta nii­den ai­heut­ta­mat hai­tat ovat pa­him­mil­laan­kin ti­la­päi­siä, muis­tut­ti Paa­na­nen tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa.

–  Ne ei­vät käy­tän­nös­sä vaa­ran­na tie­don tur­val­li­suut­ta mil­lään ta­voin. Suo­mes­sa teh­dään kym­me­niä tu­han­sia pal­ve­lu­nes­to­hyök­käyk­siä vuo­des­sa, mut­ta niis­tä ei näy vai­ku­tuk­sia, kos­ka olem­me niin hy­vin va­rau­tu­neet nii­hin, Paa­na­nen sa­noi.

Suo­mes­sa ky­ber­tur­val­li­suu­den uh­ka­ta­so on edel­leen ko­hon­nut, ker­toi ky­ber­tur­val­li­suus­joh­ta­ja Paa­na­nen. Vies­tin­tä- ja lii­ken­ne­vi­ras­to Tra­fi­com nos­ti uh­ka­ta­soa syys­kuus­sa yh­teis­toi­min­nas­sa suo­je­lu­po­lii­sin kans­sa. Kriit­ti­seen inf­rast­ruk­tuu­riin koh­dis­tu­va tie­dus­te­lu- ja vai­ku­tu­suh­ka on vi­ra­no­mais­ten mu­kaan ko­hon­nut sekä fyy­si­ses­sä maa­il­mas­sa et­tä ky­ber­maa­il­man puo­lel­la.

Val­ti­on­hal­lin­toon ja huol­to­var­muu­den kan­nal­ta kriit­ti­siin or­ga­ni­saa­ti­oi­hin koh­dis­tu­vat ki­ris­tys­hait­ta­oh­jel­mat, tie­to­jen­ka­las­te­lu ja hai­tal­li­nen tie­to­lii­ken­ne ovat kaik­ki li­sään­ty­neet.

Tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa Paa­na­nen ko­ros­ti eri­tyi­ses­ti yri­tys­ten ja kan­sa­lais­ten valp­paut­ta sii­nä, et­tä lait­tei­den tie­to­tur­va­päi­vi­tyk­set pi­de­tään ajan ta­sal­la.

–  Oh­jel­mis­to­haa­voit­tu­vuuk­sia hyö­dyn­ne­tään hyök­käyk­sis­sä nyt erit­täin no­pe­as­ti sen jäl­keen, kun haa­voit­tu­vuus on tul­lut il­mi, Paa­na­nen sa­noi.

Per­jan­tain tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa Huol­to­var­muus­kes­kuk­sen yk­si­kön­joh­ta­ja Jar­na Har­ti­kai­nen ko­ros­ti, et­tä tie­to­lii­ken­ne­jär­jes­tel­mä on va­rau­tu­nut mo­nen­lai­siin häi­ri­ö­ti­lan­tei­siin, ja lii­ken­ne voi­daan ai­na rei­tit­tää muu­al­le yk­sit­täi­sen häi­ri­ön is­kies­sä.

–  Vaa­dit­tai­siin usei­ta sa­ma­nai­kai­sia poik­ke­a­mia, et­tä vai­kut­tai­si yh­teis­kun­nan toi­min­taan. Verk­ko­ja val­vo­taan ym­pä­ri vuo­ro­kau­den, Har­ti­kai­nen sa­noi.

Har­ti­kai­sen mu­kaan vai­ke­aan ener­gi­a­ti­lan­tee­seen va­rau­tu­mi­nen on Suo­mes­sa hy­väl­lä to­lal­la, mut­ta tal­ven ai­ka­na voi­daan yhä jou­tua tur­vau­tu­maan kier­tä­viin säh­kö­kat­koi­hin.