Mark­ku Uha­ri / STT

Vii­si ih­mis­tä huk­kui jäi­hin va­jo­a­mi­sen seu­rauk­se­na maa­lis­kuus­sa, ker­too Suo­men Ui­ma­o­pe­tus- ja Hen­gen­pe­las­tus­liit­to (SUH) en­nak­ko­tie­to­jen­sa poh­jal­ta.

SUH seu­raa huk­ku­mi­sia me­di­an vä­lit­tä­mien tie­to­jen kaut­ta. Vuo­si sit­ten maa­lis­kuus­sa jäi­hin huk­ku­nei­ta oli SUH:n en­nak­ko­tie­to­jen mu­kaan kak­si.

Ke­vääl­lä jää voi lii­ton mu­kaan hau­ras­tua ja puik­koon­tua no­pe­as­ti, mikä voi saa­da mo­ni­kym­men­sent­ti­sen­kin jää­ker­rok­sen pet­tä­mään.

– Läm­min ja au­rin­koi­nen sää hei­ken­tää jää­kan­sia no­pe­as­ti. Jään pak­suus ei enää ker­ro sen tur­val­li­suu­des­ta, SUH:n ve­si­tur­val­li­suu­sa­si­an­tun­ti­ja An­ne Hil­tu­nen to­te­aa tie­dot­tees­sa.

Hä­nen mu­kaan­sa lä­hel­tä piti -ti­lan­teet kak­sin­ker­tais­tui­vat maa­lis­kuus­sa edel­li­siin kuu­kau­siin ver­rat­tu­na. Hil­tu­nen täy­den­tää STT:lle, et­tä ko­vien pak­kas­ten vuok­si jää­ti­lan­ne on tänä tal­ve­na ol­lut Suo­mes­sa ta­va­no­mais­ta pa­rem­pi. Ke­li­muu­tok­set ovat kui­ten­kin nä­ky­neet sii­nä, et­tä jään ra­ken­ne on tal­ven mit­taan muut­tu­nut.

– Pi­tää vain muis­taa, et­tä nyt kun al­kaa läm­me­tä, niin au­rin­ko hei­ken­tää (jää­tä), hän sa­noo STT:lle.

Liit­to muis­tut­taa, et­tä jääl­le kan­nat­taa läh­teä tar­vit­ta­vien tur­va­vä­li­nei­den, ku­ten nas­ka­lien kans­sa. Li­säk­si SUH:n mu­kaan jääl­le ei kan­na­ta läh­teä yk­sin ja mu­kaan kan­nat­taa ot­taa jo­tain kät­tä pi­dem­pää, jol­la tes­ta­ta jään kan­ta­vuut­ta. Yk­sin kul­ke­van ai­kui­sen al­la pi­täi­si SUH:n mu­kaan ol­la 10 sen­tin jää­ker­ros, kun taas moot­to­ri­kelk­ka tai mön­ki­jä vaa­tii 15 sen­tin ker­ros­ta.

SUH:n en­nak­ko­tie­to­jen mu­kaan kaik­ki­aan tam­mi–maa­lis­kuun ai­ka­na jäi­hin on va­jon­nut ja huk­ku­nut yh­teen­sä yh­dek­sän ih­mis­tä. Heis­tä yk­si on ol­lut nai­nen ja kah­dek­san mie­hiä. Al­ku­vuo­den huk­ku­mis­ta­pauk­sis­ta kol­me SUH on kir­jan­nut ta­pah­tu­neen Län­si- ja Sisä-Suo­men alu­eel­la, kak­si Ete­lä-Suo­mes­sa, kak­si Itä-Suo­mes­sa ja kak­si Lou­nais-Suo­mes­sa.

Kes­ki­mää­rin jäi­hin va­jo­a­mi­sis­sa huk­kuu SUH:n en­nak­ko­tie­to­jen mu­kaan vuo­sit­tain 18 ih­mis­tä, jois­ta val­ta­o­sa on mie­hiä.