San­na Ni­ku­la, Ter­hi Ri­o­lo Uu­si­vaa­ra / STT

Hal­li­tus on ke­hys­rii­hes­sään päät­tä­nyt nos­taa yleis­tä ar­von­li­sä­ve­roa 1,5 pro­sent­tiyk­si­köl­lä 25,5 pro­sent­tiin. Asi­as­ta ker­toi Hel­sin­gin Sa­no­mat myö­hään ei­len, ja tie­to on vah­vis­tet­tu myös STT:lle.

Val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­riö on vii­me­vuo­ti­ses­sa ar­vi­os­saan to­den­nut, et­tä ko­ro­tus voi­si tuo­da val­ti­on kas­saan noin mil­jar­di eu­roa vuo­des­sa.

Tie­dos­sa ei vie­lä ole, mil­loin nos­to as­tuu voi­maan.

Ar­von­li­sä­ve­ro on ylei­nen ku­lu­tus­ve­ro, joka koh­dis­tuu lä­hes kaik­kien ta­va­roi­den ja pal­ve­lu­jen ku­lu­tuk­seen.

Alen­net­tu 14 pro­sen­tin ar­von­li­sä­ve­ro kos­kee täl­lä het­kel­lä elin­tar­vik­kei­ta sekä ra­vin­to­la- ja ate­ri­a­pal­ve­lui­ta.

Or­po sul­ki ruo­an ar­von­li­sä­ve­ro­tuk­sen ko­rot­ta­mi­sen pois hal­li­tuk­sen kei­no­va­li­koi­mis­ta erik­seen Il­ta-Sa­no­mien haas­tat­te­lus­sa lau­an­tai­na. Hän pe­rus­te­li ruo­an ar­von­li­sä­ve­ro­tuk­sen ko­rot­ta­mi­sen pois­sul­ke­mis­ta sil­lä, et­tä se osui­si lii­an ki­pe­äs­ti pie­ni­tu­lois­ten ar­keen.

Hal­li­tus on jo hal­li­tu­soh­jel­mas­saan so­pi­nut, et­tä ny­kyi­seen kym­me­nen pro­sen­tin alen­net­tuun ar­von­li­sä­ve­ro­kan­taan kuu­lu­vat hyö­dyk­keet siir­re­tään 14 pro­sen­tin ar­von­li­sä­ve­ro­kan­taan lu­kuun ot­ta­mat­ta sa­no­ma- ja ai­ka­kaus­leh­tiä.

Rat­kai­su ko­rot­taa muun mu­as­sa kir­jo­jen, lääk­kei­den, lii­kun­ta­pal­ve­lui­den sekä kult­tuu­ri- ja viih­de­ti­lai­suuk­sien ve­ro­tus­ta. Rat­kai­sun vai­ku­tus ve­ro­tuot­toi­hin on hal­li­tu­soh­jel­man mu­kaan 205 mil­joo­naa eu­roa.