Jar­mo Vack­lin

Po­rin alu­eel­la, Las­si­lan ky­län lä­hel­lä si­jait­se­val­ta Pit­kä­suol­ta löy­tyy pie­niä lam­pia ja run­saas­ti eri­ko­koi­sia suo­saa­rek­kei­ta. On eri­no­mai­nen asia saa­da näin laa­ja suo­a­lue suo­je­lun pii­riin. Vaik­ka suon lai­ta­mil­la nä­kyy run­saas­ti oji­tuk­sia niin suon kes­kus­ta on säi­ly­nyt hy­vin luon­non­ti­lai­se­na. Myös suo­je­lu­a­lu­een si­säl­lä nä­kee merk­ke­jä van­hois­ta oji­tuk­sis­ta var­sin­kin suon län­si­reu­nal­la. Ai­ko­jen saa­tos­sa rah­ka­sam­mal tu­lee ot­ta­maan voi­ton ja van­hois­ta oji­tuk­sis­ta ei ole suol­le enää va­hin­koa.

Alueella kulkee retkipolku ja märimpien osien yli on rakennettu tukevat pitkospuut.

Alueella kulkee retkipolku ja märimpien osien yli on rakennettu tukevat pitkospuut.

Jarmo Vacklin

Kas­vuun ja vauh­tiin pääs­tyä rah­ka­sam­ma­lia ei juu­ri py­säy­tä mi­kään. Toi­si­naan sam­ma­let val­taa­vat kui­via kan­gas­met­si­ä­kin työn­tä­en muut sam­ma­let tiel­tään. Kui­vat kan­kaat muut­tu­vat hil­jal­leen kor­vik­si ja lo­pul­ta puut­to­mik­si ne­voik­si. Näin on var­mas­ti käy­nyt osit­tain myös Pit­käl­lä­suol­la. Mut­ta suol­la on var­mas­ti­kin ol­lut ai­kai­sem­min myös to­den­nä­köi­ses­ti ma­ta­lia lam­pia ja jär­viä, jot­ka ovat hil­jal­leen sois­tu­neet. Yleen­sä pie­net lam­pa­reet ja sil­mäk­keet ker­to­vat en­ti­ses­tä ve­sis­tös­tä. Toi­si­naan suon sil­mäk­keis­tä nou­se­va mu­ta­vel­li ker­too myös en­ti­ses­tä ve­sis­tös­tä. Ny­kyi­sin suol­la on muun mu­as­sa Val­koi­nen­lam­mi, Yli­nen Ter­va­lam­mi, Kes­ki­nen Ter­va­lam­mi ja Ali­nen Ter­va­lam­mi. Ne ovat myös luh­ta­ran­tai­sia ja hil­jal­leen sois­tu­mas­sa. Sois­tu­mi­nen voi ta­pah­tua joko reu­noil­ta ve­den­pin­taa pit­kin tai lam­men poh­jaa myö­ten. Vaik­ka lam­pi oli­si jo täy­sin sois­tu­nut ja tur­peen peit­tä­mä, voi tur­peen al­la ol­la vie­lä run­saas­ti vet­tä ja mu­taa.

Ku­ten lä­hes kaik­ki ete­läi­sen Suo­men suot, myös Pit­kä­suo muo­dos­tuu enim­mäk­seen eri­lai­sis­ta rä­me­sois­ta. Pie­ni­a­lai­sia puut­to­mia ne­vo­ja­kin löy­tyy, mut­ta suu­rem­pia avo­soi­ta ei ole. Pit­kä­suo on suok­si vie­lä var­sin nuo­ri ja sen ke­hi­tys on vie­lä kes­ken. Sitä mu­kaan kun suo van­he­nee ja tur­ve­ker­ros kas­vaa, tu­lee puus­to har­ven­tu­maan. Lo­pul­ta suol­la kas­va­vien män­ty­jen juu­ret ei­vät enää yl­lä ko­vaan ki­ven­näis­maa­han ja ne ei­vät pys­ty kas­va­maan pel­käs­sä tur­pees­sä, jos­sa ei juu­ri ole muu­ta ra­vin­net­ta kuin mitä tu­lee sa­de­ve­den mu­ka­na. Lo­pul­ta puut kuo­le­vat ja ke­lou­tu­vat. Pak­sun tur­peen se­as­sa myös män­ty­jen juu­ret jää­vät il­man hap­pea.

Enimmäkseen suo muodostuu erilaisista rämemetsistä mutta myös avointa, puutonta nevaakin löytyy. Suo on vielä varsin nuori ja sen turvekerros ei ole kovin paksu.

Enimmäkseen suo muodostuu erilaisista rämemetsistä mutta myös avointa, puutonta nevaakin löytyy. Suo on vielä varsin nuori ja sen turvekerros ei ole kovin paksu.

Jarmo Vacklin

Lin­nus­to on var­sin ri­kas­ta ja suol­la pe­sii usei­ta kah­laa­ja- ja pe­to­lin­tu­la­je­ja. Run­saim­mat lin­tu­la­jit ovat, ku­ten lä­hes kai­kil­la Suo­men soil­la, kel­ta­väs­tä­räk­ki ja niit­ty­kir­vi­nen. Pe­to­lin­nuis­ta suon met­sä­saa­rek­keis­sa pe­sii muun mu­as­sa am­pu­hauk­ka. Toi­si­naan pe­sän löy­tää van­has­ta va­rik­sen­pe­säs­tä. Mui­ta pe­si­viä la­je­ja ovat muun mu­as­sa met­sä­kir­vi­nen, lep­pä­lin­tu, käki, hö­mö­ti­ai­nen, har­maa­siep­po ja kir­jo­siep­po. Lam­pien reu­na­mil­la voi ha­vai­ta met­sä­vik­lon, joka to­sin voi pe­siä kau­ka­na­kin it­se suos­ta.

Met­sä­saa­rek­keil­la on myös mai­se­mal­li­sia ar­vo­ja ja ne ri­kas­tut­ta­vat soi­den lin­tu­la­jis­toa suu­res­ti. On­nek­si mo­nien oji­tet­tu­jen soi­den pie­net met­sä­saa­rek­keet on jä­tet­ty hak­kaa­mat­ta. To­sin soi­den oji­tus muut­taa soi­den la­jis­toa var­sin no­pe­as­ti. Eri­tyi­ses­ti jos ky­sees­sä on mär­kä suo. Kui­vil­la soil­la muu­tok­set ovat huo­mat­ta­vas­ti hi­taam­pia.

Lu­kui­sis­ta suo­kas­veis­ta voi­si mai­ni­ta le­vä­kön. Le­väk­kö on vi­her­tä­vän­rus­kea kas­vi ja jää usein vaa­ti­mat­to­man nä­köi­se­nä suol­la kul­ki­jal­ta huo­maa­mat­ta.

Suon kasvilajistoon kuuluu muun muassa suokukka. Suokukka viihtyy karuilla rämeillä ja muun muassa Lapin ohutturpeisilla tunturisoilla.

Suon kasvilajistoon kuuluu muun muassa suokukka. Suokukka viihtyy karuilla rämeillä ja muun muassa Lapin ohutturpeisilla tunturisoilla.

Jarmo Vacklin

Pit­kä­suol­le pää­see mer­kit­tyä pol­kua pit­kin ja ve­ti­sim­pien osien yli on ra­ken­net­tu pit­kos­puut. Po­lun pääs­sä si­jait­see kota, jos­sa voi pais­taa vaik­ka mak­ka­rat.

Pa­ras­ta ret­kei­ly­ai­kaa suol­la on ke­vät ja al­ku­ke­sä, jol­loin muut­to­lin­nut saa­pu­vat. Suol­la voi ha­vai­ta le­väh­tä­viä kur­ki-, jout­sen- ja han­hi­par­via. Myös syk­syi­sin nä­kee han­hia, kun han­hi­par­vet muut­ta­vat le­ve­äm­mäs­sä rin­ta­mas­sa. Alu­een lam­mil­ta voi ha­vai­ta vaik­ka­pa poh­joi­seen muut­ta­van ui­ve­lon.

Ret­keil­les­sä kan­nat­taa py­syä po­lul­la. Var­sin­kin met­sä­saa­rek­kei­den jä­kä­läi­nen maas­to on hel­pos­ti ku­lu­vaa. Pai­koin suo on hy­vin vai­kea kul­kuis­ta iso­var­pu­rä­met­tä ja myös pe­tol­li­sen vaa­ral­li­sia sil­mäk­kei­tä löy­tyy pai­koin ai­na­kin lam­pien lä­hei­syy­des­tä.