Ap­teek­ka­ri Manu Ee­va pi­tää tar­kas­ti huol­ta sii­tä, et­tä To­e­jo­en ap­tee­kis­sa myy­dään vain vi­ra­no­mai­sen tut­ki­mia, CE-mer­kit­ty­jä ja var­mas­ti toi­mi­via mas­ke­ja. Mas­ki­suo­si­tuk­set ovat saa­neet mo­nen­lai­set mas­ki­kaup­pi­aat liik­keel­le. Joi­tain heis­tä ap­teek­ka­ri Manu Ee­va on suo­si­os­ta kään­nyt­tä­nyt ovel­ta.

Ee­va ha­lu­aa muis­tut­taa, et­tä vaik­ka vi­ra­no­mais­ra­joi­tuk­sia pik­ku­hil­jaa vä­hen­ne­tään, ko­ro­nak­rii­si ei ole vie­lä ohi. Al­ka­va kesä he­rät­tää hä­nes­sä pien­tä huol­ta, sil­lä on sel­vää, et­tä sil­loin ih­mi­set liik­ku­vat enem­män.

Ap­teek­ka­ri it­se ei ole läh­dös­sä lo­ma­reis­sul­le tä­nä­kään ke­sä­nä. Ku­lu­neen vuo­den ai­ka­na hän on käy­nyt pi­sim­mil­lään pa­rin­sa­dan ki­lo­met­rin pääs­sä ha­ke­mas­sa kä­si­de­si­las­tin ap­teek­kiin­sa myy­tä­väk­si.

To­e­jo­en ap­tee­kis­sa on tänä ke­vää­nä kes­kus­tel­tu asi­ak­kai­den kans­sa pal­jon ko­ro­na­ro­kot­teis­ta. Moni on tie­dus­tel­lut ap­teek­ka­ril­ta, ai­koo­ko hän it­se ot­taa ro­kot­teen. Ee­va ker­too saa­neen­sa ro­ko­tuk­sen joi­tain viik­ko­ja sit­ten.

- Suo­sit­te­len ro­kot­teen ot­ta­mis­ta kai­kil­le, kun ker­ran Suo­mes­sa yh­teis­kun­ta sen tar­jo­aa. Näin hy­vin ei­vät asi­at ole kaik­ki­al­la, hän to­te­aa.

Moni epäi­lee no­pe­al­la ai­ka­tau­lul­la ke­hi­tet­tyä ko­ro­na­ro­ko­tet­ta. Ee­va nä­kee, et­tä ro­kot­teen voi ot­taa tur­val­li­sin mie­lin.

- Mil­joo­nia ih­mi­siä on kui­ten­kin jo ro­ko­tet­tu ym­pä­ri maa­il­man, ja ro­ko­te on to­dis­ta­nut te­hon­sa vä­hen­tä­mäl­lä kuo­le­man ta­pauk­sia eri­tyi­ses­ti van­hem­man vä­es­tön jou­kos­sa.

Hän muis­tut­taa, et­tä kaik­ki ro­kot­teet, jot­ka tu­le­vat Suo­mes­sa mark­ki­noil­le ovat vi­ra­no­mai­sen tark­kaan val­vo­mia ja hy­väk­sy­miä. Ko­ro­na­ro­ko­tet­ta isom­man ris­ki keuh­ko­ve­ri­tul­pan saa­mi­seen ai­heut­ta­vat esi­mer­kik­si yli­pai­no, tu­pa­koin­ti, e-pil­le­rei­den käyt­tä­mi­nen tai len­to­ko­neel­la len­tä­mi­nen.

- Kai­kil­la lääk­keil­lä, joil­la on vai­ku­tuk­sia, on myös hait­ta­vai­ku­tuk­sia. Jos ver­taa Suo­mes­sa mark­ki­noil­la ole­via ko­ro­na­ro­kot­tei­ta, ete­län­mat­kal­le len­tä­mi­nen ai­heut­taa mo­ni­kym­men­ker­tai­ses­ti isom­man ris­kin keuh­ko­ve­ri­tul­pan saa­mi­seen.

Ee­va on in­no­kas his­to­ri­an tut­ki­ja. Hän poh­tii, et­tä län­si­mais­sa oli jo eh­dit­ty unoh­taa, mitä pan­de­mia voi pa­him­mil­laan tar­koit­taa, kun­nes ko­ro­nak­rii­si is­ki.

- Esi­mer­kik­si iso­rok­ko, joka kier­si Suo­mes­sa­kin vie­lä 1800-lu­vul­la, tap­poi joka kol­man­nen sii­hen sai­ras­tu­neen. Sai­raus ai­heut­ti myös vam­mo­ja. Pu­hut­tiin ro­ko­nar­pi­ses­ta ihos­ta, Ee­va ker­too.

Iso­ro­kon rie­hu­mi­nen päät­tyi lo­pul­ta ro­kot­teen kek­si­mi­seen. Ee­va ker­too, et­tä leh­mil­lä oli asi­as­sa tär­keä roo­lin­sa. Jos­sain koh­taa teh­tiin ha­vain­to, et­tä lyp­sä­jät ei­vät sai­ras­tu­neet iso­rok­koon. Pian ym­mär­ret­tiin, et­tä leh­mä­rok­ko oli iso­ro­kon huo­mat­ta­vas­ti vaa­rat­to­mam­pi su­ku­lai­nen. Sai­ras­ta­mal­la sen ih­mi­nen sai im­mu­ni­tee­tin iso­rok­koa vas­taan. La­ti­nan­kie­li­nen sana vac­ca tar­koit­taa leh­mää. Sii­tä on ke­hit­ty­nyt eng­lan­nin­kie­leen sana vac­ci­ne.

Ap­teek­ka­ri muis­tut­taa, et­tä vaik­ka ko­ro­na­vi­rus­ta vas­taan on nyt ke­hi­tet­ty ro­ko­te, kä­siä on pes­tä­vä jat­kos­sa­kin.

- On eri­kois­ta, et­tä vie­lä 2020-lu­vul­la ih­mis­ten pi­tää ope­tel­la pe­se­mään kä­si­ään. Lää­kä­rit huo­ma­si­vat jo 1700-lu­vul­la, et­tä vä­hem­män po­ti­lai­ta kuo­lee, jos he pe­se­vät kä­ten­sä en­nen leik­kaus­ta. Läm­min vesi ja saip­pua ovat ne kaik­kein te­hok­kaim­mat aseet vi­rus­ta vas­taan. Jos vet­tä ja saip­pu­aa ei ole saa­ta­vil­la, riit­tä­vän vah­va kä­si­de­si, jos­sa on al­ko­ho­lia vä­hin­tään 70 pro­sent­tia, toi­mii rei­lus­ti käy­tet­ty­nä myös yh­tä hy­vin, Ee­va opas­taa.

Ke­sä­lo­mien kor­val­la ap­teek­ka­ri kan­nus­taa ih­mi­siä viet­tä­mään ai­kaa ul­ko­na, jos­sa tur­va­vä­lien pi­tä­mi­nen on mah­dol­lis­ta. Hän it­se viet­tää va­paa-ai­kaan­sa muun mu­as­sa ko­ti­ti­lal­laan Kau­vat­sal­la, jos­sa riit­tää ai­na te­ke­mis­tä. Ome­na­puut ja pää­ry­nä­puut odot­ta­vat ke­vät­leik­kaus­taan.