Kaupunginjohtaja Inna: Pori jos kukaan tarvitsee valtionosuusuudistusta
Jyväskylän, Kuopion, Porin, Vaasan, Kouvolan ja Mikkelin kaupunginjohtajat jättivät viime viikolla valtiovarainministerille ja kuntaministerille selväsanaisen kannanoton koskien parhaillaan vireillä olevaa valtionosuusuudistusta. Tavoitteena on viestiä vahvasti, että hyvinvointialueuudistuksen myötä syntyneet sote-siirtoerät, eli kuntakohtaisesti valtavasti toisistaan poikkeavat leikkaukset, eivät kuulu enää uuteen kuntien valtionosuusjärjestelmään.
Porilla on Suomen kymmenen suurimman kaupungin osalta heikoin valtionosuuksien rahoitusasema, virallisten laskelmien mukaan vain noin 169 euroa per asukas. Niin sanotuilla sote-siirtoerillä tarkoitetaan niitä euromääräisiä leikkauksia, jotka on tehty kaupunkien saamaan valtionosuurahoitukseen. Porin osalta tämä luku on jopa 350 euroa per asukas. Tilanne edellyttää jo nyt kaupungilta suunnittelua perusrahoituksen riittävyyden, palveluiden tarjonnan, elinvoiman kehittämisen ja ennen kaikkea hyvän taloudenhoidon varmistamiseksi. Porin kaupungin palveluiden keskikustannus asukasta kohden on melko tavanomainen isojen kaupunkien vertailussa.
Muutos nykyistä järjestelmää koskevien päätösten osalta on tapahtunut jo vuosia sitten, mutta tilanne realisoituu nykyisinä vuosina. Uusi valtionosuusjärjestelmä on tarkoitus saattaa eduskunnan päätettäväksi ensi keväänä, jotta kunnilla olisi mahdollisuus suunnitella vuoden 2026 jälkeistä taloudenpitoa uusien lukujen valossa. Kuitenkin tällä hetkellä asiassa eletään suuressa epävarmuudessa. Vaikka parannusta esimerkiksi Porin kaupungin tilanteeseen odotetaan, sen varaan ei voida laskea mitään. Jotta valtionosuusjärjestelmä vastaisi hallitusohjelman mukaisesti kuntien uutta roolia, ei poikkeuksellisten tarkasteluvuosien aiheuttama tilanne saa jäädä pysyväksi. Sote-eristä kärsivät erityisesti kunnat kuten Pori, joka panosti sote-palveluihin tarkastelujaksolla merkittävän osuuden tulorahoituksestaan.
Valtionosuuden on aidosti perustuttava kuntien nykyisiin tehtäviin. Kunnat eivät ole voineet millään tavalla varautua valtionosuuksien sote-siirtoeriin. Järjestelmästä on niiden kautta tullut sattumanvarainen, vaikeasti tulkittava ja kuntia eriarvostava.
Porin kaupungin ehdottomasti merkittävin tuloerä muodostuu verotuloista, yhteensä noin 200 M euroa vuodesta ja päätöksistä riippuen. Toimintatuottoja kaupungilla on noin 100 M euroa vuodessa. Sen sijaan valtionosuuksia, joiden olisi tarkoitus olla yksi kaupungin peruspalveluiden rahoitusmuoto, saamme nyt reilut 13 M euroa vuodessa. Tilanne velvoittaa kaupunkia valtuuston tekemien päätösten perusteella arvioimaan myös kaupunkikonsernista saatavien pysyvien ja pitkäaikaisten rahoitustuottojen mahdollisuuksia. Varsinkin, jos se vielä edistäisi kaupunkiin tulevien teollisten investointien toteuttamista. Tätä valmistelua tehdään huolella ja hyvässä yhteistyössä Porin päättäjien kanssa porilaisten eduksi.
Lauri Inna
Kaupunginjohtaja, Pori