Kimmo Ahonen: Georgian kahdet rattaat
Georgian mielenosoitukset ovat olleet uutisotsikoissa. Maan hallitus on runnomassa läpi kansalaisvapauksia rajoittavaa lakipakettia. Mielenosoittajat kutsuvat sitä venäläiseksi laiksi. Vierailin viime viikolla Tbilisissä, Georgian American Universityssä. Yhdysvaltalaisella pääomalla perustettu ja lukukausimaksuihin nojaava yliopisto on lähtökohtaisesti länsimielinen. Samaa ei voi sanoa maata hallitsevasta Georgialainen unelma -koalitiopuolueesta. Se on oligarkki Bidzina Ivanišvilin luomus.
Georgian sota vuonna 2008 kesti vain viisi päivää, mutta sen seuraukset olivat kauaskantoisia. Yksimielisyyttä ei ole siitä, kumpi osapuoli aloitti sodan. Georgia menetti alueita Venäjälle, jonka ruokahalu kasvoi voiton myötä. Venäjä on yhä Georgialle vihollinen, joka hallitsee viidennestä sen maa-alueesta.
Viime joulukuussa Georgia hyväksyttiin EU:n ehdokasmaaksi. Maan hallitus haluaa kuitenkin säilyttää kauppasuhteet Venäjään. Siksi se on muuttanut retoriikkaansa. Hallitus ottaa nyt mallia Turkista ja Unkarista, esiintyen konservatiivisten arvojen puolustajana. Uhkana on Länsi ja sen ”rappeutunut” liberalismi. Ulkomaiset eli läntiset ”agentit” pitää laittaa kuriin. Se ilahduttaa venäläisiä putinisteja. Isovenäläisen imperialismin ideologi Aleksandr Dugin totesikin, että Georgia on nyt ”oikealla tiellä”.
Georgian mielenosoitusten läntisessä uutisoinnissa puoluetta on kuvattu Putiniin käsikassaraksi. Ihan näin yksinkertaista se ei sentään ole. Kyse on monimutkaisesta valtapelistä, johon sekoittuu etnisiä ja alueellisia ristiriitoja. Ristiveto idän ja lännen välillä on olennainen osa Georgian historiaa ja kansallista identiteettiä. Väestöstä 83 % on ortodokseja. Georgian ortodoksinen kirkko on paljon vanhempaa perua kuin Moskovan patriarkaatti. Uskonnon vahva asema näkyy myös kriittisyytenä länsimaisia vaikutteita kohtaan. Nuoret kaupunkilaiset haluavat, että Georgia valitsisi EU:n ja länsisuuntauksen. Euroopan etu olisi, että heidän ääntään kuultaisiin.
Kimmo Ahonen
FT, Porin yliopistokeskus