San­na Ni­ku­la, Sai­la Kiut­tu / STT

Edus­kun­nan täy­sis­tun­nos­sa lie­nee lu­vas­sa vä­hin­tään­kin ki­pu­noi­vaa kes­kus­te­lua, sil­lä is­tun­nos­sa on tä­nään mää­rä päät­tää hal­li­tus­puo­lu­ei­ta re­pi­vän luon­non­suo­je­lu­lain si­säl­lös­tä. En­nen kä­sit­te­lyä on myös hal­li­tuk­sen ky­se­ly­tun­ti ja op­po­si­tio tus­kin jät­tää käyt­tä­mät­tä ti­lai­suu­ten­sa ryö­pyt­tää hal­li­tus­ta jäl­leen uu­des­ta rii­das­ta.

Hal­li­tus­puo­lu­eis­ta vas­tak­kain ovat eten­kin vih­re­ät, jol­le luon­non­suo­je­lu­lain uu­dis­tus on yk­si kau­den tär­keim­mis­tä la­kie­si­tyk­sis­tä ja kes­kus­ta, joka va­li­o­kun­ta­kä­sit­te­lys­sä hyp­pä­si op­po­si­ti­on rin­nal­le puo­lus­ta­maan maa­no­mis­ta­jien omai­suu­den­suo­jaa ja ää­nes­ti hal­li­tuk­sen esi­tyk­seen muu­tok­sia.

Kes­kus­tan li­pe­ä­mi­nen hal­li­tuk­sen ri­veis­tä sai muut­kin hal­li­tus­puo­lu­eet kim­paan­tu­maan vih­rei­den lail­la, mut­ta pu­heen­joh­ta­ja An­ni­ka Saa­rik­ko va­kuut­ti ei­len STT:lle kes­kus­tan py­sy­vän kan­nas­saan. Hä­nen mu­kaan­sa puo­lu­een edus­kun­ta­ryh­mä ei toi­mi­nut mui­ta hal­li­tus­puo­lu­ei­ta vas­taan, vaan maan- ja met­sä­no­mis­ta­jien rei­lu­jen kor­vaus­ten ja oi­keuk­sien puo­les­ta.

Vih­rei­den pu­heen­joh­ta­ja, ym­pä­ris­tö- ja il­mas­to­mi­nis­te­ri Ma­ria Ohi­sa­lo sa­noi STT:lle odot­ta­van­sa, et­tä kes­kus­ta voi­si vie­lä pa­la­ta hal­li­tuk­sen ri­viin luon­non­suo­je­lu­lais­ta.

–  Kes­kus­ta voi osoit­taa ole­van­sa luot­ta­muk­sen ar­vi­oi­nen edel­leen ole­mal­la hal­li­tuk­sen yh­tei­sen esi­tyk­sen ta­ka­na, Ohi­sa­lo sa­noi.

Uu­dis­tuk­sel­la on ta­voi­tel­tu luon­non mo­ni­muo­toi­suu­den laa­jem­paa tur­vaa­mis­ta.

Pää­mi­nis­te­ri San­na Ma­rin (sd.) sa­noi ei­len pi­tä­mäs­sään tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa, et­tä hän ky­syi Saa­ri­kol­ta luon­non­suo­je­lu­lais­ta hy­vin­kin mon­ta ker­taa ku­lu­nei­den viik­ko­jen ai­ka­na.

–  Olen ky­sy­nyt ai­van suo­raan, mil­lä ta­val­la kes­kus­ta ai­koo täs­sä toi­mia, ja tä­hän as­ti mi­nul­le on ker­rot­tu, et­tä ei mi­tään sel­lais­ta tie­toa ole, et­tä kes­kus­tan edus­kun­ta­ryh­mä toi­mi­si muul­la ta­val­la kuin min­kä esi­tyk­sen hal­li­tus on edus­kun­taan vie­nyt, Ma­rin sa­noi vir­ka­mat­kal­taan.

Hän sa­noi kui­ten­kin ais­ti­neen­sa, et­tä täs­sä on ol­lut kes­kus­tan edus­kun­ta­ryh­mäl­lä pai­net­ta toi­mia toi­sin.

–  Mut­ta se­hän ei ole mi­kään pe­rus­te ja syy li­ve­tä niis­tä hal­li­tuk­sen yh­des­sä so­pi­mis­ta pe­li­sään­nöis­tä, et­tä jo­kin ky­sy­mys on ryh­mäl­le vai­kea.

Edus­kun­nan ym­pä­ris­tö­va­li­o­kun­nas­sa teh­dys­sä mie­tin­nös­sä hal­li­tuk­sen esi­tyk­ses­tä pois­tui kak­si uha­na­lai­sia luon­to­tyyp­pe­jä kos­ke­vaa py­kä­lää. Mie­tin­nön mu­kai­ses­ta esi­tyk­ses­tä ää­nes­te­tään täy­sis­tun­nos­sa myö­hem­min. Esi­tyk­sen hy­väk­sy­mi­ses­tä päät­tä­vä toi­nen kä­sit­te­ly voi edus­kun­nan pe­li­sään­tö­jen mu­kaan ta­pah­tua ai­kai­sin­taan kol­men päi­vän ku­lut­tua en­sim­mäi­ses­tä kä­sit­te­lys­tä.

Eri­pu­ra on nous­sut yh­tä la­kia suu­rem­mak­si ky­sy­myk­sek­si hal­li­tuk­sen toi­min­ta­ky­vys­tä. Muis­ta hal­li­tus­puo­lu­eis­ta on sa­not­tu, et­tä neu­vot­te­lut esi­mer­kik­si maa­ta­lou­den ja sote-alan tu­ki­pa­ke­tis­ta ei­vät tois­tai­sek­si ete­ne luot­ta­mus­pu­lan vuok­si.

Vih­re­ät on vaa­ti­nut hal­li­tus­puo­lu­ei­den pu­heen­joh­ta­jia kool­le. Ma­rin sa­noi ei­len il­lal­la, et­tä kes­kus­te­lu­ja käy­dään al­ku­vii­kos­ta. Saa­rik­ko on to­sin al­ku­vii­kon eu­ro­ryh­män ko­kouk­ses­sa Brys­se­lis­sä.

Ohi­sa­lo on uhan­nut, et­tä mit­kään asi­at ei­vät ete­ne hal­li­tuk­ses­sa en­nen vii­si­kon ko­kous­ta.