Nii­lo Si­mo­jo­ki / STT

No­be­lin rau­han­pal­kin­non saa tänä vuon­na Hi­ros­hi­man ja Na­ga­sa­kin ydin­pom­mi­tuk­sis­ta eloon­jää­nei­den ja­pa­ni­lais­ten jär­jes­tö Ni­hon Hi­dan­kyo. Nor­jan No­bel-ko­mi­tea il­moit­ti va­lin­nas­ta per­jan­tai­na puo­lil­ta­päi­vin Suo­men ai­kaa Os­los­sa.

Ko­mi­te­an mu­kaan ruo­hon­juu­ri­ta­son jär­jes­tö pal­ki­taan sen työs­tä ydi­na­seet­to­man maa­il­man saa­vut­ta­mi­sek­si.

Ni­hon Hi­dan­kyo pe­rus­tet­tiin vuon­na 1956 ja­pa­ni­lais­ten eloon­jää­nei­den ja Tyy­nen­me­ren saa­ril­la teh­dyis­tä ydin­ko­keis­ta kär­si­nei­den yh­teis­työ­jär­jes­tök­si.

Jär­jes­tön toi­sen pu­heen­joh­ta­jan Tos­hiy­u­ki Mi­ma­kin mu­kaan on har­ha­luu­lo väit­tää, et­tä ydi­na­seet oli­si­vat tae rau­han säi­ly­mi­sel­le maa­il­mas­sa.

– Jos esi­mer­kik­si Ve­nä­jä käyt­tää nii­tä Uk­rai­naa vas­taan tai Is­ra­el Ga­zas­sa, niin ei se sii­hen lopu, Mi­ma­ki sa­noi toi­mit­ta­jil­le uu­tis­toi­mis­to AFP:n mu­kaan.

Ja­pa­nin pää­mi­nis­te­rin Shi­ge­ru Is­hi­ban mu­kaan rau­han­pal­kin­non an­ta­mi­nen Ni­hon Hi­dan­ky­ol­le on erit­täin mer­kit­tä­vää.

Ydin­pom­mi­tuk­ses­ta eloon­jää­nei­tä kut­su­aan Ja­pa­nis­sa ni­mel­lä hi­ba­kus­ha. No­bel-ko­mi­te­an mu­kaan hi­ba­kus­hat ovat ker­to­muk­sil­la omis­ta hen­ki­lö­koh­tai­sis­ta ko­ke­muk­sis­taan osoit­ta­neet, mik­si ydi­na­sei­ta ei pidä enää kos­kaan käyt­tää.

– He ovat aut­ta­neet mei­tä ku­vai­le­maan jo­tain, mitä ei voi ku­vail­la, ko­mi­tea to­te­aa.

Ki­pei­den ko­ke­mus­ten­sa ja­ka­mi­sen li­säk­si hi­ba­kus­hat ovat jul­kais­seet lu­ke­mat­to­mia ve­too­muk­sia ja lä­het­tä­neet edus­ta­ji­aan YK:hon ja eri­lai­siin rau­han­kon­fe­rens­sei­hin pu­hu­maan ydi­na­se­rii­sun­nan puo­les­ta.

Jo­nain päi­vä­nä yh­tään hi­ba­kus­haa ei ole enää jou­kos­sam­me, mut­ta No­bel-ko­mi­te­an mu­kaan Ja­pa­nis­sa on si­tou­tu­nut muis­ta­mi­sen kult­tuu­ri, joka vie eloon­jää­nei­den vies­tiä eteen­päin tu­le­vil­le su­ku­pol­vil­le.

Ko­mi­te­an pal­kin­to­pe­rus­tei­den mu­kaan on roh­kai­se­vaa, et­tei ydi­na­sei­ta ole käy­tet­ty so­das­sa lä­hes 80 vuo­teen Ja­pa­nin elo­kuun 1945 pom­mi­tus­ten jäl­keen. Tä­män "ydi­na­se­ta­bun" syn­ty­mi­ses­sä ja­pa­ni­lais­ten eloon­jää­nei­den toi­min­nal­la on ol­lut mer­kit­tä­vä roo­li.

– Sik­si on­kin hä­lyt­tä­vää, et­tä tänä päi­vä­nä tabu ydi­na­sei­den käyt­tä­mi­ses­tä on pai­neen alai­se­na, ko­mi­tea kir­joit­taa.

Ko­mi­tea ei mai­nin­nut pe­rus­te­luis­saan Ve­nä­jää, joka on Uk­rai­nan so­dan ai­ka­na tois­tu­vas­ti vih­jan­nut mah­dol­li­suu­des­ta käyt­tää ydi­na­set­ta. Sen si­jaan ko­mi­tea muis­tut­ti, et­tä kaik­ki ydi­na­se­val­lat mo­der­ni­soi­vat ase­ar­se­naa­le­jaan ja uu­det maat pyr­ki­vät hank­ki­maan it­sel­leen ydi­na­seen.

Hi­ros­hi­man ja Na­ga­sa­kin ydin­pom­mit sur­ma­si­vat ar­vi­ol­ta 120 000 ih­mis­tä. No­bel-ko­mi­te­an mu­kaan ny­ky­päi­vän ydi­na­seet ovat mo­nin­ker­tai­ses­ti tu­ho­voi­mai­sem­pia ja ky­ke­ne­vät tap­pa­maan het­kes­sä mil­joo­nia ih­mi­siä.

Vii­me vuon­na No­be­lin rau­han­pal­kin­to myön­net­tiin van­gi­tul­le ira­ni­lai­sak­ti­vis­til­le Nar­ges Mo­ham­ma­dil­le.

No­bel-pal­kin­to luo­vu­te­taan Os­los­sa 10. jou­lu­kuu­ta pi­det­tä­väs­sä se­re­mo­ni­as­sa.

En­nak­koon rau­han­pal­kin­non saa­jak­si vei­kat­tiin muun mu­as­sa Eu­roo­pan tur­val­li­suus- ja yh­teis­työ­jär­jes­tön Ety­jin de­mok­raat­tis­ten ins­ti­tuu­ti­oi­den ja ih­mi­soi­keuk­sien toi­mis­ton (Odihr) vaa­li­tark­kai­li­joi­ta tai Kan­sain­vä­lis­tä tuo­mi­ois­tuin­ta ICJ:tä.

Ve­don­lyön­ti­si­vus­toil­la kär­jes­sä rau­han­pal­kin­non saa­jak­si ovat ol­leet muun mu­as­sa Uk­rai­nan pre­si­dent­ti Vo­lo­dy­myr Ze­lens­kyi ja Val­ko-Ve­nä­jän maan­pa­os­sa ole­van op­po­si­ti­on joh­to­hah­mo Svjat­la­na Tsi­ha­nous­ka­ja.

En­nen rau­han­pal­kin­toa täl­lä vii­kol­la on jo jul­kis­tet­tu Tuk­hol­mas­sa lää­ke­tie­teen, fy­sii­kan, ke­mi­an ja kir­jal­li­suu­den No­bel-pal­kin­to­jen saa­jat. En­si maa­nan­tai­na jul­kis­te­taan vie­lä ta­lous­tie­teen pal­kin­to, jon­ka Ruot­sin kes­kus­pank­ki pe­rus­ti 1960-lu­vun lo­pul­la "Alf­red No­be­lin muis­tok­si".

Jo­kai­sen No­bel-pal­kin­non ra­hal­li­nen ar­vo on tänä vuon­na 11 mil­joo­naa Ruot­sin kruu­nua eli va­jaat 970 000 eu­roa.

-----

Läh­tee­nä myös uu­tis­toi­mis­to AFP.